Blogi

Syksyllä 2021 käynnistettiin Kielibuusti-hankkeen innoittamana Metropolian kansainvälisille opiskelijoille kielikummitoimintaa.

Kuinka saada kansainväliset lääkärit töihin Suomessa – suomen kielellä? Lääkärin suomi -koulutuksen suomen kielen opettajat kertovat hankkeesta, sen tavoitteista, ja mitä hankkeessa tapahtuu juuri nyt.

Kansainvälinen opiskelija lienee käännös englannin ilmauksesta, ja se on puolestaan lyhentynyt käytössä ehkä liian pitkältä tuntuneesta internationally mobile student -ilmauksesta.

Internet tarjoaa suomen kielen opiskelijoille paljon monipuolista materiaalia opiskelun tueksi. Netistä löytyy sekä harjoituksia, pelejä, videoita että itseopiskeluun tarkoitettuja kokonaisia kursseja. Ei muuta kuin valitsemaan ja nauttimaan!

Osallistuin joulukuussa Aulangolla järjestetyille ITK-päiville. Päivät ovat Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma, jota on järjestetty jo 30 vuotta. 30 vuotta on pitkä aika digipedagogiikan historiassa.

Yksi Kielibuustin tavoitteista on kehittää kielenopetuksen pedagogisia malleja, kielitaitokursseja  ja sitä, miten kursseilla lähestytään kieltä, kielenkäyttöä ja oppimista. 

Suomen hallitus on linjannut, että kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä kolminkertaistetaan vuoteen 2030 mennessä.

Tämä sitaatti on poukkoillut mielessäni, kun olen miettinyt kielikysymyksiä yliopistossa. Tuntuu, että kieliasiat ovat niin monimutkaisia, ettei niihin uskalleta tarttua.

Moni maahanmuuttaja haluaisi päästä käyttämään suomea kielikurssien ulkopuolella ja harmittelee, ettei oikein pääse tutustumaan suomalaisiin, vaikka Suomessa asuukin.