Anteckningsmetoden hjälper dig att lära dig språk på jobbet
Anteckningsmetoden hjälper dig att lära
Anteckningsmetoden gör dig aktiv. Du märker i vilka situationer du kan lära dig svenska under arbetsdagen. När du följer med en kollega eller handledare kan du till exempel lyssna på diskussionen mellan kollegan och kunden och skriva upp nyttiga fraser. Eller när du inte vet vad du borde säga i någon situation kan du skriva upp situationen och sedan fråga en kollega hur det sägs på svenska. På så sätt lär du dig lämpligt språkbruk utifrån dina egna behov.
Anteckningsmetoden är ett nyttigt sätt att lära sig svenska på jobbet. Ta genast i bruk anteckningsblocket när du börjar din praktik eller i ett nytt arbete. Du kan diskutera med din svensklärare om vad du kunde dra nytta av att fokusera på. Din lärare kan också hjälpa dig med hur du kan be om stöd av dina kolleger. Du får mod att använda svenska på jobbet och att utveckla dina kunskaper med hjälp av kolleger eller handledaren.
När du lär dig yrkesspråk räcker inte ett översättningsprogram. Sådana ger oftast ett ord som inte passar i just ditt sammanhang. När du i stället frågar råd av någon som kan yrkesspråket, det vill säga kollegan bredvid dig, lär du dig precis den rätta frasen. Med hjälp av anteckningsblocket får du stöd i din språkinlärning på rätt sätt, när du behöver det.
För att du ska kunna använda svenska i alla olika situationer på jobbet måste du lära dig att använda språket smidigt och kreativt. När du har händerna fulla med uppgifter kan du inte alltid ta fram din telefon och fråga den hur det nu var som du skulle formulera dig. Målet är ju att du ska lära dig använda svenska som lämpar sig i just dina situationer och som du kan använda utan hjälpmedel. I dessa situationer är en kollega eller handledare mycket behändigare än Google.
Med hjälp av anteckningsmetoden ser du själv vad du behöver svenska till. Du lär dig språk i vardagen och inte bara på en språkkurs. Språk är en del av livet och det är tillåtet att fästa sin uppmärksamhet på det också på jobbet. Då lär du dig mera än bara det som lärare på en språkkurs eller en lärobok lär dig. På jobbet lär du dig sådant språk som du behöver på jobbet.
Du kan också använda anteckningsblocket som ett verktyg ifall du gör ett språkavtal med arbetsplatsen innan praktiken eller arbetet börjar. I språkavtalet kommer ni också överens om andra saker som hjälper dig att lära dig svenska på jobbet.
Anteckningsblocket aktiverar kollegerna och handledarna att stöda dig i din språkinlärning. De märker vilka saker är svåra för dig och kan därmed stöda dig i rätta saker vid rätt tidpunkt. Ni kan tillsammans stanna upp och fundera på språkrelaterade frågor. Det kan ge er båda positiva upplevelser – du lär dig nya saker och kollegan förstår bättre vad du kan och vad du ännu vill lära dig.
Du kan lära dig språk var som helst men du behöver andra människors för det eftersom man lär sig språk bäst i sociala situationer. Anteckningsblocket är ett bra sätt att aktivera dina arbetskompisar att stöda dig i din språkinlärning. Samtidigt förstår de vilka saker du funderar på, vad du redan kan och vilka saker du ännu behöver hjälp med. På så sätt förväntar de inte sig att du som ny arbetstagare redan kan allt på svenska innan arbetet ens hunnit börja. Språkinlärningen är inte bara på ditt ansvar utan hela arbetsplatsen borde delta i det.
Arbetsplatsen är den bästa platsen att lära sig sådan svenska som du behöver i arbetet. Din svensklärare kan hjälpa dig med att utnyttja olika sorters situationer, men kollegernas stöd är också väldigt viktig. När atmosfären på arbetsplatsen är positiv och du får konkret hjälp blir du en del av gemenskapen.
Nedan finns instruktioner och modell på ett anteckningsblock från vårdbranschen på finska. Du kan använda anteckningsblocket på samma sätt i din bransch.
©2023 Hanna Aho & Metropolia University of Applied Sciences
Anteckningsmetoden material, March 2023, produced Hanna Aho, is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License. The material can be found at kielibuusti.fi. Photos: All rights reserved.