Var hittar du en svenskspråkig kompis i Finland?
Svenskspråkiga kompisar i Finland
Det finns många ställen där du kan hittar svenskspråkiga kompisar. Nyckeln är att hitta till svenska rum, det vill säga till exempel platser, evenemang och föreningar där man talar svenska i Finland. Vanliga svenska rum är medborgarinstitut som ordnar svenskspråkiga kurser, svenskspråkiga föreningar, idrottsföreningar, teatrar, körer och högskolor.
Det finns bara cirka 300 000 finlandssvenskar, så många har gemensamma vänner, är släkt med varandra eller har gemensamma bekanta. Den finlandssvenska gemenskapen kallas ibland för ankdammen eftersom det känns som att alla känner alla.
Hobbyer
Har du tid för en ny hobby? Eller har du en gammal hobby som du kunde fortsätta med? Genom hobbyer kan du lära känna nya människor och samtidigt öva dina språkkunskaper.
Om du till exempel tar danslektioner, gymnastiklektioner eller annat motsvarande gör det ingenting om du inte genast förstår allting. Rörelserna i sig behöver inga ord och många av instruktionerna upprepas så många gånger att du så småningom lär dig dem. Dessutom får du umgås med människor som har samma intressen som du!
Genom hobbyer lär du dig svenska för sådant som är betydelsefullt för dig: på fågelskådarkurser lär du dig fåglarnas namn, på en matlagningskurs matlagningstermer och i en kör lär du dig musikrelaterade språkkunskaper. Utöver det hinner du såklart också prata om vanliga vardagliga saker med de andra.
Medborgarinstituten (en del heter arbetarinstitut) erbjuder mångsidiga och förmånliga hobbyer i form av kurser, men också gratis föreläsningar. Det finns allt mellan himmel och jord: matlagning, keramik, bokcirklar, målning, träslöjd, motion, olika språk...
En del av dem är väldigt populära, så det lönar sig att anmäla sig genast när anmälan öppnar. Det finns många medborgarinstitut som ordnar svenskspråkiga kurser och kurser i svenska, till exempel Medis på Åland och Helsingfors Arbis i Helsingfors.
I Finland finns också till exempel idrottsföreningar där det är möjligt att idrotta på svenska, svenskspråkiga körer och bokcirklar.
Om du är i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla) kan du lätt hitta fritidsaktiviteter på svenska på sidan fritid.fi.
Volontärarbete och föreningsverksamhet
Finland är föreningarnas förlovade land. Det finns föreningar för allt möjligt, också på svenska. Genom att bli medlem och delta i en förenings verksamhet lär du känna nya människor med samma intressen. Samtidigt kan du öva dina språkkunskaper och lära dig nytt, både nya saker och nya språkkunskaper.
Föreningar ordnar evenemang, kurser, resor och annat roligt. Många av dem har också en tidskrift, nätsidor och kanaler på sociala medier. Det finns också föreningar där du inte behöver vara medlem för att kunna delta i deras evenemang.
Stora svenskspråkiga föreningar i Finland med lokal verksamhet på många orter är till exempel Folkhälsan, Marthaförbundet, Finlands svenska folkdansring, Svenska kvinnoförbundet, Natur och miljö och Finlands svenska sång- och musikförbund. Många byar har också byaföreningar. Sök efter de lokala föreningarna eller lokal verksamhet så ser du om det finns något för dig på din ort. Dessutom finns föreningen Svenska.fi för dem som vill integrera sig på svenska i Finland. Fråga också dina svenskspråkiga bekanta om de har tips på trevliga föreningar!
På InfoFinlands webbplats finns allmän information om föreningar i Finland och en lista på riksomfattande föreningar för invandrare: Föreningar - InfoFinland.
Om du vill grunda en egen förening eller redan är med i någon har föreningen Svenska folkskolans vänner skapat webbtjänsten Föreningsresursen med tips och hjälp för dig som vill veta om hur man driver en förening.
Volontärarbete, eller frivilligarbete, är ett bra sätt att jobba för saker du tycker är viktiga. Det kan vara att hjälpa andra människor eller att medverka i något, till exempel att gå med i en förenings styrelse eller hjälpa åldringar klara sig i vardagen.
Volontärarbete är inte samma sak som arbete eller praktik, volontärarbete är något du gör bara på din fritid. Du får alltså ingen lön för volontärarbete. Erfarenheten kan vara nyttig när du söker att avlönat arbete eller praktik.
Om du är arbetslös ska du på förhand fråga din TE-byrå ifall volontärarbetet i en styrelse eller annat påverkar dina stöd. I vissa fall kan volontärarbetet vara en del av integrationsplanen. Läs mera på InfoFinlands sidor. Att delta i en förenings evenemang är inte volontärarbete.
Du kan hitta volontärarbete på till exempel sidan vapaaehtoistyö.fi.
Några praktiska exempel
- Sök efter en kurs på ett medborgarinstitut (kansalaisopisto på finska). De flesta har sina kurser på en gemensam nationell webbplats: Sök kurser – Kansalaisopistot.fi
-
Sök evenemang på din ort, till exempel “evenemang på svenska i Vasa” och delta i några av dem. Luckan är en föreningar som finns på många orter och som både ordnar evenemang och säljer biljetter.
-
Sök föreningar på din ort, till exempel "svenskspråkiga föreningar i Åbo". Delta i ett evenemang eller fråga en kontaktperson om föreningens verksamhet om du känner dig osäker.
- Om du har små barn lönar det sig att delta i föräldraverksamhet och om du har äldre barn så i till exempel barnens hobbyer genom att tala med de andra föräldrarna. Hobbyerna brukar också behöva hjälp med olika saker som att till exempel sälja bulla på barnens fotbollsmatch eller liknande. Då är det lättare att lära känna nya människor och hitta kompisar.
-
Om du studerar på en svenskspråkig högskola är det bästa sättet att få svenskspråkiga vänner att delta i de olika studentföreningar, nationer, studieevenemang och fester. Det ultimata tipset är att bli aktiv själv: till exempel att gå med i en studentförenings styrelse eller att hjälpa till med att ordna evenemang. Det gör ingeting om du inte har någon erfarenhet från tidigare, det har många andra inte heller. Studielivet är ett perfekt ställe att lära sig i!
-
Om du har svenskspråkiga kollegor men inte vet hur du kunde lära känna dem bättre: prova föreslå att äta lunch tillsammans eller att ses efter jobbet eller på veckoslutet. Prova föreslå att ses på ett café eller på något evenemang som ni både/alla kunde tycka om, som till exempel idrottsevenemang, bokmässa, festival eller marknad. Många vill planera träffar (= bestämma när och var vi ses, vad vi ska göra) flera dagar eller till och med veckor på förhand. En del är spontana men många kan vara svåra att få med spontant, speciellt om de har regelbundna hobbyer, barn eller husdjur.
- Finlands Röda Kors ordnar vänverksamhet för invandrare. Ta reda på om de ordnar verksamheten på din ort.
- Om du redan kan lite finska eller kan översätta sidan kan du söka kompisar på forumet kaverihaku.net. Du kan skriva din annons på svenska även om de flesta skriver på finska. Du och också använda taggar som #svenska, #finlandssvensk eller #TalaSvenska.
- Olika lokala Facebook-grupper ordnar verksamhet:
- Det brukar finnas Facebook-grupper för orter eller stadsdelar eller ännu specifikare, grupper för en viss stadsdels eller bys hundägare eller föräldrar.
- Om du inte hittar specifikare grupper kan du fråga i den allmänna lokala gruppen ifall det finns några (grupperna kan vara dolda).
- Gör modigt en "vänannons", till exempel: Hej, jag har flyttat hit för ett halvt år sedan. Jag skulle gärna lära känna nya lokala människor. Hör av dig om du är 20-30 år gammal och vill ha sällskap på en promenad eller till bion!