Suomenopettajat

Kielenopiskelua ohjaava kurssi B-tasolle

Ohjaavan kurssin tarkoitus on tukea oppijan omaa roolia aktiivisena toimijana, jakaa tietoa ja tarjota vertaistukea suomen kielen taidon kehittämiseen.
Kuvituskuva
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään.

Itsenäistä työskentelyä ja etätapaamisia

Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa on järjestetty suomen oppimista ohjaava kurssi Kartoita suomen kielen taitosi (S2) vuodesta 2022 alkaen. Kurssi on kahdeksan viikon pituinen ja kahden opintopisteen laajuinen. Se sisältää materiaalia ja itsenäisiä tehtäviä kielen eri osa-alueilta Moodle-alustalla sekä tapaamisia Zoomissa kerran viikossa. Kurssin ovat suunnitelleet Tuula Jäppinen ja Hanna Tani.

Kurssin alussa osallistujat tekevät kielitaidon itsearviointitestin Kielibuustin portaalissa ja kirjoittavat tekstin siitä, missä ja miten käyttävät suomea, mitä haluaisivat oppia ja missä tarvitsisivat apua.

Tapaamisissa orientoidutaan kunkin viikon teemaan (lukeminen, sanasto ja rakenteet, kirjoittaminen, kuunteleminen, puhuminen) keskustelemalla siitä, millä tavoin itse kukin on oppinut kyseisiä taitoja. Tapaamisissa katsotaan yhdessä hyödyllisiä linkkejä, kuten Kielibuusti-portaalin materiaaleja, alueen kielikahviloita ja muita sopivia tapahtumia sekä tutustutaan apuvälineiden, esimerkiksi Kielitoimiston sanakirjan, käyttöön.  

Kotitehtävistä osa on automaattisen palautteen antavia Moodle-testejä. Opettaja antaa palautteen kirjoitelmasta. Luetunymmärtämisen tehtävistä sekä sanasto- ja rakennetehtävistä opiskelija saa automaattisen palautteen asteikolla alle B1/B1/yli B1.  

Lisäksi kurssilaiset kirjoittavat Moodlen keskustelupalstalle siitä, mitä ovat lukeneet ja kuunnelleet ja suosittelevat toisilleen esimerkiksi kiinnostavia televisio-ohjelmia tai podcasteja.  

Toimintasuunnitelma ja ohjaustapaaminen

Kurssin lopussa on henkilökohtainen, puolen tunnin pituinen ohjaustapaaminen opettajan kanssa. Siihen valmistautuessaan opiskelijat palaavat kurssin alussa kirjoittamaansa tekstiin sekä testituloksiin ja muuhun palautteeseen ja laativat toimintasuunnitelman: mitkä ovat seuraavat askeleet suomen kielen taidon kehittämisessä. Kurssi arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Kurssi sopii parhaiten tasolle B1. Perustason kielitaidon saavuttaneet jäävät usein yksin kielitaitonsa kehittämisessä, kun tutkintoon sisältyvät kielikurssit tai kotoutumiskoulutus on suoritettu. Suurin osa kurssin osallistujista on tullut avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Kurssi on saanut hyvää palautetta. Kurssimateriaalin sisältöä ja toisilta osallistujilta saatuja vinkkejä on pidetty hyödyllisinä. Kurssin osallistujat ovat kiittäneet myös mahdollisuutta puhua suomea tapaamisissa, mikä kertoo siitä, että vielä B-tasollakin voi olla vaikea löytää tilaisuuksia käyttää suomea.  

Vinkkejä järjestäjille

Tämäntyyppisen kurssin järjestäjän on hyvä ottaa huomioon, että osallistujat tarvitsevat yksilöllistä palautetta ja että kurssin lopussa menee lyhyen ajan sisällä paljon aikaa henkilökohtaisiin ohjaustapaamisiin. Osallistujamäärä on siksi hyvä pitää pienenä.  

Kurssin markkinoinnissa ja vielä aloitustapaamisessa on hyvä korostaa sitä, että kurssi on luonteeltaan kielenopiskelua ohjaava: kurssilla ei opiskella kielen sisältöjä, kuten sanastoa tai kielioppia. Näin vältytään vääriltä odotuksilta ja pettymyksiltä. 

©2024 Tuula Jäppinen, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kielenopiskelua ohjaava kurssi B-tasolle, lokakuu 2024, jonka tekijä on Tuula Jäppinen, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.


 

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!