Sidu! Det svenska i Finland
Webbmaterialet Sidu! är ett öppet och avgiftsfritt material som du kan använda för självstudier eller i din undervisning.
Öva svenska hemma och på jobbet
Olika webbplatser med svensk grammatik för självstudier och stöd i textproduktion.
Swedish med Papegojan är en webbplats som är avsedd för dig som vill repetera svensk grammatik på egen hand. Webbplatsen kan också användas som stödmaterial på språkkurser. Med hjälp av materialet kan du antingen öva ett visst grammatiskt område eller studera alla avsnitt.
Papegojan omfattar grundläggande grammatiska regler samt en hel del övningar. I materialet ingår allmänna ord och uttryck men också terminologi som kan vara nyttig för högskolestuderande finns med.
En webbplats för dig som på egen hand vill lära dig grunderna i svenska. Den är gjord för nyanlända och asylsökande i Sverige, men går att användas av andra också. Tänk på att uttalet är för rikssvenska och inte för finlandssvenska. På webbplatsen finns också annat än grammatik: till exempel listor på appar, poddar, YouTube-videor och andra webbplatser för att lära sig svenska.
Webbplats med svensk grammatik och (rikssvenskt) uttal. För dig som redan kan svenska och är bekant med grammatiska termer. Du kan repetera grammatikregler och ordbildning.
Förutom svenska finns även finska och engelska som stödspråk.
Tomas Lehecka vid Åbo Akademi har gjort ett antal filmer på svenska om svensk grammatik. Videorna passar för dig som har avancerade kunskaper i svenska och är intresserad av svenska ur ett mer akademiskt perspektiv. Filmerna finns fritt tillgängliga på Youtube.
Svenska akademiens grammatik (SAG) är standardgrammatiken som är avsedd för dig med avancerade kunskaper i svenska. Här ges en utförlig beskrivning av svenska språket i tal och skrift med tonvikt på de gemensamma dragen och med hjälp av en huvudsakligen traditionell begreppsapparat och terminologi. Svenska Akademiens grammatik omfattar fyra volymer: 1 Inledning, bibliografi, register; 2 Ord; 3 Fraser; 4 Satser och meningar.
Självstudiematerial för att utöka och öva på ditt ordförråd.
I Yle Språkskolan kan du titta på Yles svenskspråkiga program med programtextning. Om det finns ett ord i programmet du inte förstår får du fram en stödöversättning för ordet på det språk du valt då du klickar på det.
Den svenskspråkiga textningen har stödöversättningar på 26 olika språk: albanska, amhariska, arabiska, azerbadzjanska, bosniska, bulgariska, engelska, spanska, grekiska, kroatiska, kurdiska (arabisk och latinsk text), mandarinkinesiska, pashto, persiska, polska, franska, rumänska, tyska, serbiska (kyrillisk och latinsk text), somaliska, finska, thai, tigrinska, turkiska, ukrainska och ryska.
På webbplatsen Kotisuomessa.fi kan du lära dig svenska från början. Det finns tre olika nivåer med många olika delområden och olika testmaterial.
I LingoClip-applikationen ska du fylla i rätt ord medan du lyssnar på låten eller sjunger karaoke. Du kan lyssna på tre låtar varje dag. Det finns fyra nivåer från nybörjare till expert.
Använd Svenska Akademiens webbplats svenska.se när du vill veta vad ett ord betyder, om det är en eller ett, ordets historia och i vilka sammanhang man brukar använda ordet. Du kan också se hur ordet böjs.
Självstudiematerial för att bli bättre på att skriva svenska.
Skrivjouren är en videoserie för dig som talar flytande svenska men behöver hjälp med skriftspråk.
Orka plugga är en videoserie med många olika teman. Videoserien om att skriva har många olika nyttiga videor om genrer, till exempel labbrapport, reportage och sammanfattning.
Du hittar andra teman som till exempel lässtrategier och källkritik när du öppnar rullgardinsmenyn strax ovanför videorna.
Pronomen, meningar och satser, idiom och finlandismer - väss dina skrivkunskaper! För dig som vill lära dig idiom eller som redan har avancerade kunskaper i svenska. Resursen är producerad av Institutet för inhemska språk (i Finland).
Vill du veta eller dubbelkolla hur ett svensk ord böjs? Kolla upp det i Svenska akademiens ordlista genom att söka ordet på svenska.se!
Nyttiga kanaler, nyhetssidor och program för dig som vill bli bättre på att förstå svenska. Här finns till exempel nyheter på lätt svenska, poddar, radiokanaler och tv-kanaler.
Nyheter på lätt svenska (finlandssvenska).
Svenska Yle är den svenskspråkiga avdelningen på det statsägda rundradiobolaget Yle. Svenska Yle sänder TV-nyheter, publicerar nyheter på nätet i textform, poddar, dokumentärer, regionala nyheter, utbildningsmaterial och så finns det två radiokanaler: Yle Vega och Radio X3M. Bläddra och sök bland utbudet!
Vetamix är Svenska Yles sida för utbildningsmaterial för alla åldrar. Det finns texter, videor och studentskrivningsmaterial. I flödet finns oftast de aktuella ämnena och högtiderna överst.
Yle Arenan är Yles streamingtjänst. Det finns både Yles egna produktioner och inköpta produktioner: filmer, serier, dokumentärer, poddar, radioteater och ljudböcker. Du kan också se på Yles nyhetssändningar och andra program som kommit på Yles TV-kanaler.
Det finns många finlandssvenska tidskrifter - fler än du kan tänka dig och för många olika intressen! Förbundsarenan uppehåller en sida med en lång lista med tidskrifter. Ta en titt och bekanta dig med utbudet.
Det finns många finlandssvenska dagstidningar, minst en per region. En del av dem utkommer numera bara ett par gånger i veckan men alla publicerar nyheter också på nätet. Lätta bladet har nyheter på lätt svenska från hela landet.
Lista på webbplatser där du kan öva på YKI-provet i svenska.
Yle Oppiminen har alla nivåer och delområden för YKI-examina i svenska. Det finns instruktioner, övningar och länk till anmälan. OBS! Övningarna för YKI-examen i svenska finns bara på finska.
Jyväskylä universitet har övningssidor för YKI-examina, även för svenska. Där finns alla nivåer och delområden. Det finns också instruktioner och länk till Utbildningsstyrelsens sidor.
Material för dig som vill specifikt lära dig finlandssvenska eller lära dig mera om finlandssvenska dialekter.
Tre gratis nätkurser i finlandssvenska. Den första börjar från noll, den andra är en fortsättningskurs och den tredje är finlanssvenska för bibliotekarier. Du behöver skapa ett konto och logga in för att kunna avlägga dem.
I webbmaterialet Sidu! Det svenska i Finland finns en modul om finlandssvenska. Du kan gå till modulen genast från startsidan. Materialet är avgiftsfritt.
Näst sista ordet är en finlandssvensk språkpodd som leker med och utforskar det svenska språket. Passar för dig som redan har avancerade kunskaper i svenska.
I Språkinstitutets gratis digitala svenskspråkiga tidskrift Språkbruk finns artiklar om många olika saker. Här listar vi några artiklar om finlandssvenska och skillnaden mellan finlandssvenska och rikssvenska. Det finns mera på tidskriftens webbplats, klicka på länken nedan!
En råddare i Finland är något helt annat än en råddare i Sverige - Språkbruk (sprakbruk.fi)
Tjena i Sverige och god dag i Finland - Språkbruk (sprakbruk.fi)
Jag kommer nog – vad betyder det? - Språkbruk (sprakbruk.fi)
Finländskt hämta rör sig bara i en riktning - Språkbruk (sprakbruk.fi)
Det finns en oändlig mängd med applikationer för att lära sig svenska. Därför har vi nu handplockat några av de bästa. Vi uppdaterar listan ännu!
Med Drops kan du lära dig svenska på engelska från början till högre nivåer. Du lär dig svenska genom spel och andra interaktiva metoder. Drops har en vecka gratis provperiod och efter det kostar det per år.
På Duolingo kan du lära dig svenska på engelska, arabiska och spanska. Du lär dig svenska med hjälp av spel och andra interaktiva metoder med stark fokus på vokabulär och fraser. Duolingo är gratis med reklam. Det släpps nya språk och språkpar med jämna mellanrum, så det kan vara att du kan lära dig svenska också på andra språk i framtiden.
I LingoClip-applikationen ska du fylla i rätt ord medan du lyssnar på låten eller sjunger karaoke. Du kan lyssna på tre låtar varje dag. Det finns fyra nivåer från nybörjare till expert.