Luckan: Språkcaféer (external link)
Se Luckans lista på språkcaféer i huvudstadsregionen.
Det bästa sättet att lära sig språk är att använda det i vardagen. Det lönar sig att använda svenska mångsidigt i olika situationer. Om det är svårt att använda svenska t.ex. i butiken eller på restaurangen, kan du gå på språkcaféer och tala svenska där i en lugn och uppmuntrande omgivning.
Språkcaféerna är öppna evenemang för alla för att öva diskutera på ett främmande språk. En del av dem ordnas av volontärer, andra av föreningar. Det finns grupper på olika nivåer, så du kan också delta även om du kan väldigt lite svenska. Det är gratis att delta på Språkcaféerna. Du kan delta så ofta du vill och delta i flera om du vill. Det brukar finnas minst en på plats som talar god svenska.
Du kan också själv grunda ett språkcafé till exempel på arbetsplatsen under lunchen eller på fritiden, varsomhelst. Det kan vara bra att bjuda med någon som har svenska som modersmål.
Det finns flera olika språkcaféer på många olika orter. Du kan prova hitta sådana genom att skriva din ort och "språkcafé" i sökfältet. Bibliotek, församlingar och föreningar som Röda korset brukar ordna språkcaféer.
Föreningen Luckan har samlat en lista på språkcaféer i huvudstadsregionen: Language cafés and other resources - Luckan integration.
Se Luckans lista på språkcaféer i huvudstadsregionen.
Många högskolor ordnar tanden-kurser (de kan också heta Each One Teach One). På tandemkurser får du ett svenskspråkigt par som är intresserad av att lära sig ditt språk eller att lära känna sin kultur. På motsvarande sätt är ditt par din mentor i svenska och finländsk kultur. En del högskolor ger studiepoäng för tandemkurser. Om du inte studerar vid en högskola kan du försöka hitta ett par åt dig via ditt arbete, dina hobbyer eller andra bekanta och vänner.
Det finns många ställen där du kan hittar svenskspråkiga kompisar.
En språkfadder stöder och uppmuntrar internationella studerande i deras svenskstudier och i vardagen.
Här hittar du många olika tips på hur du kan lära dig svenska på fritiden och skapa en rutin som hjälper dig att lära dig svenska själv.
Har du tid för en ny hobby? Eller har du en gammal hobby som du kunde fortsätta med? Genom hobbyer kan du lära känna nya människor och samtidigt öva dina språkkunskaper.
Om du till exempel tar danslektioner, deltar handledd gymnastik eller annat motsvarande gör det ingenting om du inte genast förstår allting. Rörelserna i sig behöver inga ord och många av instruktionerna upprepas så många gånger att du så småningom lär dig dem. Dessutom får du umgås med människor som har samma intressen som du! Genom hobbyer lär du dig svenska för sådant som är betydelsefullt för dig: på fågelskådarkurser lär du dig fåglarnas namn, på en matlagningskurs matlagningstermer och i en kör lär du dig musikrelaterade språkkunskaper. Utöver det hinner du såklart också prata om vanliga vardagliga saker med de andra.
Medborgar- och arbetarinstituten erbjuder mångsidiga och förmånliga hobbyer i form av kurser. En del av dem är väldigt populära, så det lönar sig att anmäla sig genast när anmälan öppnar. I Finland finns också till exempel idrottsföreningar där det är möjligt att idrotta på svenska, svenskspråkiga körer och bokcirklar.
Om du är i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla) kan du lätt hitta fritidsaktiviteter på svenska på sidan fritid.fi.
Finland är föreningarnas förlovade land. Det finns föreningar för allt möjligt, också på svenska. Genom att bli medlem och delta i en förenings verksamhet lär du känna nya människor med samma intressen. Samtidigt kan du öva dina språkkunskaper och lära dig nytt, både nya saker och nya språkkunskaper. Föreningar ordnar evenemang, kurser, resor och annat roligt. Många av dem har också en tidskrift, nätsidor och kanaler på sociala medier.
Stora svenskspråkiga föreningar i Finland med lokal verksamhet på många orter är till exempel Folkhälsan, Marthaförbundet, Finlands svenska folkdansring, Svenska kvinnoförbundet, Natur och miljö och Finlands svenska sång- och musikförbund. Sök efter de lokala föreningarna eller lokal verksamhet så ser du om det finns något för dig på din ort. Dessutom finns föreningen Svenska.fi för dem som vill integrera sig på svenska i Finland. Fråga också dina svenskspråkiga bekanta om de har tips på trevliga föreningar!
På InfoFinland webbplats finns allmän information om föreningar i Finland och en lista på riksomfattande föreningar för invandrare: Föreningar - InfoFinland.
Om du vill grunda en egen förening eller redan är med i någon har föreningen Svenska folkskolans vänner skapat webbtjänsten Föreningsresursen med tips och hjälp för dig som vill veta om hur man driver en förening.
Volontärarbete, eller frivilligarbete, är ett bra sätt att jobba för saker du tycker är viktiga. Det kan vara att hjälpa andra människor eller att medverka i något, till exempel att gå med i en förenings styrelse eller hjälpa åldringar klara sig i vardagen. Volontärarbete är inte samma sak som arbete eller praktik, volontärarbete är något du gör bara på din fritid. Du får alltså ingen lön för volontärarbete. Erfarenheten kan vara nyttig när du söker att avlönat arbete eller praktik.
Om du är arbetslös ska du på förhand fråga din TE-byrå ifall volontärarbetet i en styrelse eller annat påverkar dina stöd. I vissa fall kan volontärarbetet vara en del av integrationsplanen. Läs mera på InfoFinlands sidor. Att delta i en förenings evenemang är inte volontärarbete.
Du kan hitta volontärarbete på till exempel sidan vapaaehtoistyö.fi.