Vägledare och högskolor

Språkuppgifter för praktiken

Språkuppgifter innan, under och efter praktiken stöder utvecklingen av sitt yrkesspråk. Här hittar du tips på bra uppgifter speciellt för nivån B1-B2.
Tre personer samarbetar vid ett bord med klisterlappar och bärbara datorer.
Foto: Rainer Paananen. Alla rättigheter förbehålls.

Språkkunskaper består av många olika saker. Språkkunskap är också att våga reagera i olika situationer trots misstag, förmåga att känna igen faktorer som inverkar på situationen samt förmåga att uttrycka sig själv med gester, miner och visuella signaler. Innan praktiken är det viktigt att studerande kartlägger sin nivå och sina egna målsättningar för språkutvecklingen.  

Språkdagbok

Att skriva språkdagbok hjälper visualisera hur man kan nå sina mål. I språkdagboken kan studerande fundera på följande aspekter: Vad allt kan studerande redan och vilka situationer klarar hen redan av på svenska under praktiken? Vilka nya saker lär hen sig om det svenska språket och om sina språkkunskaper och kommunikationsförmågor? 

Material

På finska

Se också

Vad är yrkesspråk

Det går inte att lära sig yrkesspråk självständigt i arbetet, utan språkinlärningen kräver satsningar av praktikplatsen och kollegerna.

Två personer skriver på klisterlappar vid ett skrivbord, med en whiteboard och fler lappar i bakgrunden.

Hur handleder jag språkmedvetet

Språkmedveten undervisning kräver tätt samarbete mellan ämnesläraren, språkläraren och praktikhandledaren.

Två personer har ett samtal i en kontorsmiljö, en med en persikotröja, och den andra i en svart jacka. En bärbar dator är på bordet.

Arbetspraktik är också språkpraktik

Yrkesspråk utvecklas bäst i arbetslivets kommunikationssituationer.

People gathered around a table and discussing.

Hurdana språkkunskaper behövs på praktikplatsen

Det behövs olika sorters språkkunskaper på olika arbetsplatser. Det vore viktigt att praktikplatserna på förhand funderar på hurdana språkkunskaper olika uppgifter kräver.

Två personer sitter vid ett bord med en bärbar dator och böcker, diskuterar ett papper eller en broschyr.

©2023 Eveliina Korpela, Hanna Aho, Eevamaija Iso-Heiniemi, Metropolia AMK.

Språkuppgifter för praktiken, 2023, producerat av Eveliina Korpela, Hanna Aho och Eevamaija Iso-Heiniemi, är licensierad under en Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell licens. Materialet finns på kielibuusti.fi. Fotografier: Alla rättigheter förbehålls.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
Dela
URL copied!