Opinto- ja uraohjaajat ja korkeakoulut

Kielikahvilassa harjoitellaan suomea ja tutustutaan uusiin ihmisiin

Kielikahvilassa kansainvälisillä opiskelijoilla on tilaisuus harjoitella suomen kielen käyttöä luokkahuoneen ulkopuolella. Kielikahvila tarjoaa sekä sen vetäjille että osallistujille mahdollisuuksia solmia uusia tuttavuuksia ja kehittää kielitietoisen viestinnän taitoja.
Kuvituskuva

Kielikahvila on korkeakoulussa järjestettävää vapaamuotoista toimintaa, jonka tarkoitus on tukea kansainvälisten opiskelijoiden suomen oppimista. Samalla se tarjoaa kaikille toimintaan osallistuville opiskelijoille tilaisuuksia kehittää muun muassa taitoa toimia monikielellisissä vuorovaikutustilanteissa.  

Vertaisoppiminen tukee suomen oppimista 

Kielikahvilatoiminnan idea on, että suomenoppijat pääsevät harjoittelemaan suomen kielen taitojaan toisten opiskelijoiden kanssa turvallisessa ilmapiirissä. Tarvittaessa keskusteluissa voi käyttää tukikieliä ja käännösohjelmia. Jutustelun lisäksi kielikahvilassa voidaan esimerkiksi pelata yhdessä. Keskusteluaiheissa ja aktiviteeteissa otetaan huomioon kielikahvilan vetäjien ja osallistujien ideat, toiveet ja kiinnostuksenkohteet.  

Kielikahvilan vetäjinä toimivat suomalaiset tai suomen opinnoissaan pidemmälle edenneet kansainväliset opiskelijat. Kielikahvilaan osallistuminen on vapaaehtoista, ja sinne ovat tervetulleita kaikki kansainväliset opiskelijat, jotka opiskelevat suomea kursseilla tai itsenäisesti. Kielikahvila järjestetään lukuvuoden aikana säännöllisesti tapaamiseen soveltuvassa oppilaitoksen tilassa. Sopiva tahti on esimerkiksi viikoittain tai joka toinen viikko.

Kielikahvila sopii myös työyhteisöille

Kielikahviloita voidaan järjestää myös korkeakoulujen kansainväliselle henkilöstölle – ja yhtä hyvin muissakin työyhteisöissä. Henkilöstön kielikahviloita voidaan toteuttaa kollegoiden kesken esimerkiksi yhteisten sovittujen suomenkielisten kahvihetkien, lounaiden tai taukojumppien merkeissä. 

Mitä kielikahvilan järjestäminen edellyttää korkeakoululta? 

  1. Henkilökuntaan kuuluva ohjaaja

Kielikahvilaa vetävät opiskelijat, mutta tehtävään soveltuvien opiskelijoiden rekrytointiin, kouluttamiseen, ohjaukseen ja tukemiseen tarvitaan ohjaaja. Opetus- tai opintohallintoon kuuluva henkilö vastaa kielikahvilatoiminnasta ja toimintaan on varattu työaikaa. 

  1. Aktiiviset ja sitoutuneet kielikahvilatoiminnan vetäjät

Kielikahvilan vetäjiksi sopii opiskelijat, jotka ovat toiminnasta aidosti kiinnostuneita ja pystyvät sitoutumaan siihen ainakin lukukauden ajan. Tehtävään soveltuvilla opiskelijoilla täytyy olla kykyä itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn sekä rohkeutta heittäytyä uusiin, monikielellisiin tilanteisiin. Kielikahvilassa on tärkeää olla paikalla aina vähintään kaksi vetäjää, koska osallistujat voivat olla suomen kielen taidoiltaan hyvin eritasoisia.  

  1. Toiminnan pitkäjänteinen suunnittelu

Kielikahvila on vapaamuotoista toimintaa, mutta sen yleisiä periaatteita, sisältöjä ja käytännön yksityiskohtia, kuten aikatauluja, on tärkeää suunnitella pitkäjänteisesti. Ennen kielikahvilakauden käynnistymistä ohjaajan ja vetäjien kannattaa kokoontua yhdessä keskustelemaan toiminnan yleisistä suuntaviivoista ja sisällöistä sekä sopimaan mm. vetäjien vastuuvuoroista.   

  1. Onnistunut tiedottaminen

Varmista, että kansainväliset opiskelijat ovat tietoisia kielikahvilasta. Tiedottakaa kielikahviloista aktiivisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, kansainvälisten opiskelijoiden infotilaisuuksissa, tiedotuslistoilla ja ilmoitustauluilla. Erityisesti kielikahvilaa kannattaa mainostaa kielikahvilaa suomen kielen kursseilla. 

Vinkit kielikahvilan ohjaajalle

Kielikahvilan järjestäminen edellyttää korkeakoululta, että sen toiminnalla on ohjaaja. Ohjaaja voi kuulua opetus- tai opintohallintoon. Hän vastaa kielikahvilasta ja hänelle on varattu riittävästi työaikaa tähän tehtävään. 

Alla on lueteltu ohjaajan tärkeimmät tehtävät

Vinkkejä vetäjille toimintaan

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!