Kannusta suomen kielen oppimiseen
Kielitaidolla on merkitystä
Monelle tulee yllätyksenä, että suomalainen työelämä ei olekaan niin englanninkielistä kuin esimerkiksi korkeakouluopinnot olivat tai kuin heidän on annettu ymmärtää. Useiden tutkimusten mukaan kielitaidon puute on tärkein tekijä, joka vaikeuttaa kansainvälisten osaajien työllistymistä ja sopeutumista Suomeen.
Työnantajat arvostavat suomen taitoa (Barona 2024). Vaikka joissain tapauksissa kielitaitovaatimuksia voi pitää ylimitoitettuina työtehtäviin nähden, kielitaidolla on silti merkitystä. Se vaikuttaa mm. uralla etenemiseen, ja sitä arvostetaan myös niillä työpaikoilla, joissa käytetään englantia työkielenä.
Yhä useammat työnantajat näkevät, että jo kehittymässä olevasta kielitaidosta on hyötyä. Monet heistä ovat valmiita palkkaamaan työntekijöitä, jotka eivät kielitaidon osalta vielä vastaa vaatimuksia. Näin ajatellaan erityisesti suuremman kokoluokan yrityksissä. Lisäksi työnantajat ovat valmiita tarjoamaan kielikoulutusta ja osallistumaan siitä aiheutuviin kustannuksiin. Kielenoppiminen voi siis jatkua työn aloittamisen jälkeen.
Kansainväliset osaajat kokevat kielen myös tärkeimmäksi yhteiskuntaan sopeutumista vaikeuttavaksi tekijäksi (E2-tutkimus, 2023). Sama näkyy myös käänteisesti: ne, jotka ovat oppineet kielen hyvin, pitävät kielitaitoa merkittävänä sopeutumista edistäneenä tekijänä. Vaikka Suomessa pärjää englanniksi, täysipainoiseen osallistumiseen ja Suomessa viihtymiseen auttaa se, että osaa paikallista kieltä.
Suomea voi oppia
Monet kansainväliset osaajat pitävät suomea vaikeana kielenä oppia, ja suomalaisilla on tapana vahvistaa tätä myyttiä. Todellisuudessa suomi on kieli muiden joukossa: sen oppiminen aikuisena on toki työlästä, erityisesti koska se on yleensä erilainen kuin oppijan ennestään osaamat kielet. Suomea on kuitenkin täysin mahdollista oppia, jopa hyvin, ja tästä on esimerkkinä tuhansia ei-äidinkielisiä puhujia. Suurin este oppimiselle ei ole kielen vaikeus vaan se, että sitä on vaikea päästä käyttämään. Tämä on kuitenkin asia, johon voidaan vaikuttaa asenteita muuttamalla.
Monet ajattelevat myös, että kieli pitäisi oppia ennen kuin sitä voi alkaa käyttää. Koska urakka tuntuu niin suurelta, siihen ei halua investoida, jos ei ole vielä varma siitä, onko jäämässä Suomeen. Monelle onkin uusi oivallus, että kieltä ei välttämättä tarvitse oppia ”kokonaan”, vaan vähäisestäkin kielitaidosta on hyötyä, ja kieltä voi alkaa käyttää jo alusta alkaen arjen tilanteissa. Kielen opiskelu kannattaa siis aloittaa, vaikka ei olisi vielä varma, onko jäämässä Suomeen. Jos sitten käy niin, että päättääkin jäädä Suomeen, on hyvä, että kieliopinnot ovat jo vauhdissa. Kielen oppiminen saattaa myös vaikuttaa siihen, että osaaja päättää jäädä Suomeen.
©2024 Inkeri Lehtimaja
Kannusta suomen kielen oppimiseen, lokakuu 2024, jonka tekijä on Inkeri Lehtimaja, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi. Valokuvien osalta kaikki oikeudet pidätetään.
Tutustu myös
Ohjaajan 7 askelta kieliasioiden huomioimiseen
Ota kielitaidon kehittäminen systemaattisesti osaksi opinto- tai uraohjaamista.
Tee kielenoppimissuunnitelma (Kieli-HOPS)
Ota suomen osaaminen puheeksi ohjaamistilanteissa.
Lääkärien kielenopetus: ”Ilman riittävää kielitaitoa ei ole ammattitaitoa”
Yleislääkärin työssä kuunteleminen ja puhuminen ovat tärkeimmät työkalut. Ilman riittävää kielitaitoa ei pysty ymmärtämään potilaan näkökulmaa eikä perustelemaan potilaalle hoitoratkaisuja.