Kielitietoiset kokouskäytänteet
Vinkkejä sujuvien kokousten järjestämiseen, kun käytetään useita kieliä tai osallistujilla on erilaiset kielitaidot.
Koko työyhteisö
Varaa lisäaikaa kieliasioiden huomioimiseen kokousten suunnittelussa ja toteutuksessa.
Kaikki voivat ymmärtää ja osallistua kokoukseen mahdollisimman hyvin kielitaidosta riippumatta.
Kokousten hyvät kielikäytännöt
Kieliasioiden huomioimisella kokousten suunnittelussa ja toteutuksessa on monia myönteisiä vaikutuksia. Osallistuminen on aktiivisempaa, kun osallistujat saavat käyttää omaa vahvinta kieltään. Toisaalta muille kielille altistuminen tukee kielenoppimista. Eri kielten käyttö tekee organisaation ja osallistujien moninaisuuden näkyväksi, ja organisaatioon syntyy inklusiivisia toimintamalleja.
Kun kokouksessa käytetään useita kieliä tai osallistujilla on erilaiset kielitaidot, ottakaa huomioon nämä asiat:
Varatkaa aikaa small talkille ennen kokouksen alkua. Etäkokouksissakin on hyvä kysellä kuulumisia, hakea alussa kahvia ja ”asettautua tilaan” aivan kuten lähikokouksissakin. Kielenoppimisen kannalta nämä tilanteet ovat erityisen tärkeitä.
Sopikaa alussa siitä, mitä kieltä tai kieliä kokouksessa käytetään. Kieleksi ei ole pakko valita vain joko englantia tai suomea, vaan eri kieliä voi käyttää joustavasti.
Varmistakaa ennen kokousta, mikä on kokouksen tavoite ja mitä kultakin osallistujalta odotetaan. Näin kaikki voivat valmistautua etukäteen. Kieltä oppivat työntekijät voivat esimerkiksi valmistella alustuspuheenvuoron suomeksi, vaikka keskustelu teemasta käytäisiinkin kokouksessa englanniksi.
Jäsentäkää keskustelua esimerkiksi kertomalla selkeästi, mistä seuraavaksi keskustellaan ja mikä on keskustelun tavoite. Osoittakaa puheenvuoron päättymiset, vuoronvaihdot ja siirtymät teemasta toiseen selvästi. Puhukaa yksi kerrallaan.
Varmistakaa, että avainkäsitteet ovat kaikille selviä. Keskustelun aikana voi myös tehdä toisinaan lyhyitä yhteenvetoja siitä, mitä siihen mennessä on sanottu. Yhteenvetokohtiin on hyvä jättää väljyyttä, jotta kysymyksille jää tilaa.
Etäkokousten hyvät kielikäytännöt
Etäkokouksissa huomioikaa lisäksi seuraavat asiat:
Kamerat kannattaa pitää päällä, jotta kieltä oppiva saa suun liikkeistä ja ilmeistä tukea puheen ymmärtämiseen. Puhuja saa monipuolisempaa palautetta kuulijoiden ilmeiden ja eleiden kautta, kun hän näkee toisten kasvot.
Etäkokouksissa puheenjohtajan rooli korostuu. Hänen on hyvä varmistaa, ymmärtävätkö ja kuulevatko osallistujat toisiaan.
Kehonkieli ei aina välity selkeästi. Etätapaamisessa kehollisesti ilmaistut asiat pitääkin puhua ääneen tai kirjoittaa, mikä voi olla kieltä oppivalle osallistujalle hankalampaa kuin äidinkieliselle. Esimerkiksi oman puheenvuoron loppuun saattaa olla tarpeellista lisätä jonkinlainen lopetussfraasi. Kieltä oppivaa työntekijää voidaankin tukea käymällä yhdessä läpi tyypillisiä etäkokouksissa toistuvia ilmauksia, joiden avulla vuorovaikutukseen osallistumista säädellään.
Hyödyntäkää chattia ymmärryksen varmistamisessa ja vaikeiden termien selittämisessä.
Tutustu myös
Monikielinen tilaisuus
Ohjeet tilaisuuden valmisteluun ja vetämiseen, kun osallistujilla on erilaiset kielitaidot.
Varaa lisäaikaa kieliasioiden huomioimiseen.
Kaikki voivat ymmärtää ja osallistua tilaisuuteen mahdollisimman hyvin kielitaidosta riippumatta.
Kielen harjoittelu sosiaalisissa tilanteissa
Vinkkejä kielen harjoittelutuokioihin työpaikalla
Muutamasta minuutista ylöspäin
Kieltä oppiva työntekijä saa työpaikan arjessa tilaisuuksia kehittää kielitaitoaan.
©2024 Johanna Komppa, Eveliina Korpela, Lari Kotilainen, Salla Kurhila ja Inkeri Lehtimaja
Kielitietoiset kokouskäytänteet, elokuu 2024, jonka tekijät ovat Johanna Komppa, Eveliina Korpela, Lari Kotilainen, Salla Kurhila ja Inkeri Lehtimaja, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.