Uutiskirje 10/2024
Terveiset Kielibuustista!
(Voit lukea saman ruotsiksi tai englanniksi vaihtamalla sivun kieliversiota sivun ylälaidasta. Opettajaverkoston uutiskirje on kuitenkin tarjolla vain suomeksi tai ruotsiksi.)
Syyslukukausi alkaa olla hyvässä vauhdissa, ja on lukuvuoden ensimmäisen uutiskirjeen aika. Kielibuustin eri kohderyhmille ja verkostoille suunnatut uutiskirjeemme tarjoavat tuttuun tapaan pieniä maistiaisia niin menneestä, ajankohtaisesta kuin tulevastakin.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti on ollut kesänkin aikana aktiivinen konferenssi- ja verkostorintamalla. Inkeri Lehtimaja, Johanna Komppa ja Salla Kurhila osallistuivat 11.6.2024 Tukholmassa pohjoismaisten tutkijoiden Language at work -verkostotapaamiseen. He esittelivät tapaamisessa työkaluja ja malleja, joita Kielibuustissa on kehitetty monikielisten työyhteisöjen tueksi. Tapaaminen järjestettiin yhteistyössä Språkrådetin kanssa, joka on Ruotsissa kielenhuollosta ja kielipolitiikasta vastaava viranomainen.
Kielibuusti osallistui soveltavan kielitieteen AILA-konferenssiin Malesiassa 11.-16.8. Kielibuustilaiset pitivät konferenssissa työpajan aiheesta Language Learning at Workplace ja kertoivat osallistujille, mistä Kielibuusti-hankkeessa on kyse. Osallistujissa, joista monen yliopistossa englanti on virallinen työkieli, herätti kiinnostusta muun muassa se, että suomen tai ruotsin oppimiseen kannustetaan niin paljon. Lisäksi heitä kiinnostivat arvioinnin ja ohjaamisen tavat henkilöstön suomen kielen kursseilla tai muissa kielityöpajoissa.
Viimeisimpänä Kielibuustilla oli EAIE 2024 -konferenssissa Ranskan Toulousessa 17.-20.9. posteriesitys, jossa hankekoordinaattorit Kaisa Oikarinen ja Anna Sundqvist esittelivät Kielibuustin työkaluja kielenoppimisen tueksi. Konferenssi kokoaa vuosittain yhteen korkeakoulutuksen kansainvälistymisen parissa työskenteleviä tahoja, tänä vuonna osallistujia oli yli 7000. Kielenoppimisen tuominen osaksi arkea sekä valikoitujen materiaalien ja resurssien tarjoaminen kielikurssien ulkopuolella keskustelutti osallistujia. Kielitaidon ja työllistymisen välinen yhteys on ajankohtainen monen muunkin maan korkeakoulukentällä, joten Kielibuustissa kehitetyistä työyhteisöjen malleista riitti kysymyksiä. Myös Kielibuusti-hankkeen korkeakoulujen yhteistyö ja toiminta kansallisesti kiinnosti osallistujia.
17.9. julkaistiin verkkomateriaali Sidu! Det svenska i Finland, joka koostuu 20 moduulista. Moduulit käsittelevät ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä paikkakuntia, suomenruotsalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa sekä nostavat ruotsia oppivien tai oppineiden kansainvälisten osaajien kokemuksia. Verkkomateriaali koostuu ensisijaisesti videoista, kuvista, kartoista, 360-ympäristöistä ja muusta visuaalisesta. Sidu! Löytyy kahdesta eri paikasta: DigiCampukselta, joka vaatii kirjautumisen (esim. HAKA tai Google), sekä Thinglinkistä, joka ei vaadi kirjautumista. Materiaalin pääkieli on ruotsi, mutta on yhä enenevissä määrin saatavilla sekä englanniksi että suomeksi.
Kielibuusti on myös jatkanut työtään työnantajien tavoittamiseksi. 5.9. Johanna Komppa ja Inkeri Lehtimaja pitivät Espoon kaupungin webinaarissa puheenvuoron ”Kielenoppimisen tukeminen työpaikoilla”. He vetivät myös aiheeseen liittyvän paneelikeskustelun, johon osallistuivat jalkautuva S2-opettaja Virpi Heini Omnian osaamiskeskuksesta sekä lastenohjaajaopiskelija Maricar Siponen ja hänen ohjaajansa Terhi Tenkanen Pohjois-Tapiolan päiväkodista. Kielibuusti on ollut pitämässä myös muun muassa työpajan työyhteisön kielitietoisuudesta Helsinkin seudun kauppakamarin esihenkilöille ja osallistunut Rekrytori for internationals -tapahtumaan.
Myös Kielibuustin, Espoon ja OP Uusimaan yhteistyö kielituetussa rekrytoinnissa on edennyt: OP julkaisi hakuilmoituksen 19.8., ja tehtävään tuli runsaasti hyviä hakemuksia S2-taustaisilta osaajilta.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Syksyn aikana on tarjolla vielä kaksi korkeakouluille suunnattua webinaaria:
Kv-opiskelijat korkeakouluihin ja suomen kielen taitajiksi - esimerkkejä korkeakoulujen hankkeista ja käytänteistä sekä niiden jakamisesta Kielibuusti.fi-sivustolla järjestetään ke 9.10. klo 14.30-16. Webinaarissa esitellään kaksi esimerkkiä hankkeista, jotka tarjoavat mallia ja inspiraatiota muillekin korkeakouluille. Outi Väyrynen (Itä-suomen yliopisto) esittelee UEFin uutta suomen kielen oppimiseen perustuvaa apurahaa englanninkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa. Elina Palola ja Liisa Väisänen (Oulun yliopisto) sekä Pauliina Keskinarkaus ja Sinikka Vuonokari-Kämäräinen (Lapin yliopisto) taas esittelevät hanketta Kohti yliopistoa – valmentava koulutus maahanmuuttajille. Lisäksi keskustellaan pienryhmissä siitä, miten korkeakouluissa ja hankkeissa syntyviä sisältöjä, malleja ja materiaalia voidaan hankkeen päätyttyäkin saada Kielibuusti.fi-sivustolle. Tarkempi ohjelma nähtävissä Kielibuustin sivuilla. Ilmoittautuminen on jo alkanut, mutta mukaan voi tulla myös ilmoittautumatta.
Kielibuusti-hankkeen viimeinen korkeakouluwebinaari järjestetään tiistaina 19.11. klo 13-14.30, ja sen esitykset täsmentyvät myöhemmin. Aiheena on kuitenkin jatkuvuus, tällä kertaa erityisesti hankkeessa syntyneen korkeakouluverkoston ylläpidon näkökulmasta. Seuraathan siis Kielibuusti.fi-sivuston Ajankohtaista-osiota, jonne tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislinkki päivitetään.
Kielibuusti-hankeen päätöstapahtuma Kielitaito ratkaisuna osaajapulaan järjestetään 5.11.2024 klo 14-16. Kansainvälistyvässä työelämässä tarvitaan toimivia käytänteitä monikielisyyden tukemiseen ja kotimaisten kielten oppimiseen. Tule mukaan Kielibuusti-hankkeen päätöstapahtumaan, jossa kuulet kiinnostavia puheenvuoroja kielitaidon merkityksestä työelämässä ja nostoja Kielibuusti-hankkeen onnistumisista. Tilaisuuden ohjelmassa mm.
- Puheenvuoro, Suzanne Innes-Stubb, johtava työelämäasiantuntija, Aalto-yliopisto / tasavallan presidentin puoliso
- Haastattelussa Siamäk Naghian, Genelec Oy:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2020 alumni
Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä Aalto-yliopiston kampuksella tai seuraamalla striimiä. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuillamme! Paikkoja lähitapahtumaan on rajatusti.
6.11. järjestetään klo 14.30 - 15.30 opettajille ja muille kiinnostuneille suunnattu webinaari Suomea liikkuen ja pelaten. Webinaarissa esitellään kolmea suomenoppijoille suunnattua kokeilua: pelikerhoa, Liiku suomeksi -toteutusta sekä kielikävelyitä. Lisätietoja ja ilmoittautumisen löydät Kielibuusti.fi:n Ajankohtaista-osiosta.
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös Kielibuustin Facebook-sivulla, X:ssä ja Linkedinissä sekä erityisesti opettajille tarkoitetussa Korkeakoulutettujen suomenopettajat -Facebook-ryhmässä.
Hyödyllisiä sisältöjä opettamiseen ja opiskelijoille vinkattaviksi:
Kielibuusti-sivustoa on kevään käyttäjäkyselyn tulosten perusteella uudistettu näkyvästi niin visuaalisesti kuin rakenteellisesti. Navigaatiota, sisällön jäsennystä ja otsikointia on parannettu, ja myös ulkoasu on uudistunut. Oppijan sivun alalaidan vihreästä osiosta löytyy nyt myös pikatoiminto itseopiskelumateriaalien löytämiseen. Työnantajasivut ovat kokonaan uudistuneet.
Sivustolla on runsaasti myös uutta sisältöä, kuten opetukseen ja itseopiskeluun sopiva Seuraa mediaa ja opi suomea: suomenoppijoille. Sivulla on myös linkki Kielibuustin uuteen Kielivinkit arkeen -sivulle, josta löytyy runsaasti ideoita siihen, miten kielitaitoa voi kehittää median avulla. Mediasivulla on myös lista suosituimmista somevaikuttajista: tubettajista ja instagrammaajista sekä heidän kanaviensa teemoista.
Myös Kielibuustin suosittelemien oppimissovellusten ja digimateriaalien listaa päivitetään jatkuvasti. Kesän aikana on lisätty esimerkiksi TalkPal, tekoälysovellus puhumisen harjoitteluun. Koko lista löytyy osiosta Etsi itseopiskelumateriaalit.
Monet sivustolta entuudestaan tututkin materiaalit ovat saaneet täydennystä. Esimerkiksi Opi suomea töissä – fraaseja kahvihuoneeseen -materiaalin kahvihuonefraasit löytyvät nyt englanniksi selitettyinä. Päivitetty sivu on hyödyllinen erityisesti suomenopettajille ja -oppijoille, jotka haluavat tietää, miten puhutun kielen fraasit eroavat standardisuomen fraaseista. Jokaisesta fraasista on lisätty standardisuomen mukainen versio sekä englanninnos. Puhutun kielen piirteet selitetään englanniksi.
Kielibuustin sivuilla on jälleen uusia blogitekstejä, kuten Minun kieliäppini – Kielibuustin kieliharjoittelija suosittelee 6 digitaalista apua suomen kielen oppimiseen (Boris Kovalev). Siinä Kielibuustissa työskennellyt kotoutumiskoulutuksen kieliharjoittelija kertoo, mitkä kielenoppimissovellukset sopivat hänen mielestään hänen kaltaisilleen, noin A2-tasoisille suomen oppijoille.
Sivustolle on tulossa myös videoartikkeli “Ummikko vai ekspertti – miksi suomen kieli on alussa niin hidas kieli oppia” (Laura Uusitalo). Tällä hetkellä löydät artikkelin tämän linkin takaa: "Suomen kieli on kuin jumbojetti. Se vaatii pitkän kiitoradan ennen kuin pääsee lentoon. Katso videolta, mikä tekee suomesta hitaan kielen oppia. Hidas ei onneksi ole sama kuin vaikea."
Muistathan mainostaa opiskelijoille myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin tulee jatkuvasti uutta sisältöä. Esim. Finnish Calendar / Finnish Features -postaussarjoissa kerrotaan suomalaisista pyhistä, perinteistä ja piirteistä. Kielibuustin somessa on myös paljon uusia lyhytvideoita.
Seuraava uutiskirje ilmestyy joulukuun alussa, joten kaunista ja aurinkoista syksyä!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti on ollut kesänkin aikana aktiivinen konferenssi- ja verkostorintamalla. Inkeri Lehtimaja, Johanna Komppa ja Salla Kurhila osallistuivat 11.6.2024 Tukholmassa pohjoismaisten tutkijoiden Language at work -verkostotapaamiseen. He esittelivät tapaamisessa työkaluja ja malleja, joita Kielibuustissa on kehitetty monikielisten työyhteisöjen tueksi. Tapaaminen järjestettiin yhteistyössä Språkrådetin kanssa, joka on Ruotsissa kielenhuollosta ja kielipolitiikasta vastaava viranomainen.
Kielibuusti osallistui isommalla porukalla soveltavan kielitieteen AILA-konferenssiin Malesiassa 11.-16.8. Kielibuustilaiset pitivät konferenssissa työpajan aiheesta Language Learning at Workplace ja kertoivat osallistujille, mistä Kielibuusti-hankkeessa on kyse. Osallistujissa, joista monen yliopistossa englanti on virallinen työkieli, herätti kiinnostusta muun muassa se, että suomen tai ruotsin oppimiseen kannustetaan niin paljon. Lisäksi heitä kiinnostivat arvioinnin ja ohjaamisen tavat henkilöstön suomen kielen kursseilla tai muissa kielityöpajoissa.
Viimeisimpänä Kielibuustilla oli EAIE 2024 -konferenssissa Ranskan Toulousessa 17.-20.9. posteriesitys, jossa hankekoordinaattorit Kaisa Oikarinen ja Anna Sundqvist esittelivät Kielibuustin työkaluja kielenoppimisen tueksi. Konferenssi kokoaa vuosittain yhteen korkeakoulutuksen kansainvälistymisen parissa työskenteleviä tahoja, tänä vuonna osallistujia oli yli 7000. Kielenoppimisen tuominen osaksi arkea sekä valikoitujen materiaalien ja resurssien tarjoaminen kielikurssien ulkopuolella keskustelutti osallistujia. Kielitaidon ja työllistymisen välinen yhteys on ajankohtainen monen muunkin maan korkeakoulukentällä, joten Kielibuustissa kehitetyistä työyhteisöjen malleista riitti kysymyksiä. Myös Kielibuusti-hankkeen korkeakoulujen yhteistyö ja toiminta kansallisesti kiinnosti osallistujia.
Konferenssien lisäksi Kielibuusti on ollut muun muassa esittelemässä hanketta Talent Boost Newsroomissa 4.9. ja E2 Tutkimuksen PIKEUS-hankkeen työpajassa 12.9., joka etsii ratkaisuja ulkomaalaisten työntekijöiden perehdyttämiseen ja monikulttuuriseen työn arkeen pk-yrityksissä.
Kielibuusti on muutoinkin jatkanut työtään työnantajien tavoittamiseksi. 5.9. Johanna Komppa ja Inkeri Lehtimaja pitivät Espoon kaupungin webinaarissa puheenvuoron ”Kielenoppimisen tukeminen työpaikoilla”. He vetivät myös aiheeseen liittyvän paneelikeskustelun, johon osallistuivat jalkautuva S2-opettaja Virpi Heini Omnian osaamiskeskuksesta sekä lastenohjaajaopiskelija Maricar Siponen ja hänen ohjaajansa Terhi Tenkanen Pohjois-Tapiolan päiväkodista.
20.9. Johanna Komppa ja Inkeri Lehtimaja pitivät työpajan työyhteisön kielitietoisuudesta Helsingin seudun kauppakamarin esihenkilöille, ja 25.9. Sanni Heinzmannia haastateltiin Rekrytori for internationals -tapahtumassa. Myös Kielibuustin, Espoon ja OP Uusimaan yhteistyö kielituetussa rekrytoinnissa on edennyt: OP julkaisi hakuilmoituksen 19.8., ja tehtävään tuli runsaasti hyviä hakemuksia S2-taustaisilta osaajilta.
17.9. julkaistiin verkkomateriaali Sidu! Det svenska i Finland, joka koostuu 20 moduulista. Moduulit käsittelevät ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä paikkakuntia, suomenruotsalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa sekä nostavat ruotsia oppivien tai oppineiden kansainvälisten osaajien kokemuksia. Verkkomateriaali koostuu ensisijaisesti videoista, kuvista, kartoista, 360-ympäristöistä ja muusta visuaalisesta. Sidu! Löytyy kahdesta eri paikasta: DigiCampukselta, joka vaatii kirjautumisen (esim. HAKA tai Google), sekä Thinglinkistä, joka ei vaadi kirjautumista. Materiaalin pääkieli on ruotsi, mutta on yhä enenevissä määrin saatavilla sekä englanniksi että suomeksi.
Kieli, koulutus ja yhteiskunta -lehdessä on julkaistu uusi Kielibuusti-teemainen artikkeli: Kielikahvila työajalla, perehdytysyksikön kautta osaksi työyhteisöä vai talon oma kielenopettaja? Kolme ratkaisua kielenoppimisen tukemiseen työssä (Johanna Komppa, Annika Backlund, Katri Lätti, Helena Raappana ja Eija Rannikko). Siinä esitellään kolme keskenään erilaisen määrän resursseja vaativaa ratkaisua, joilla ammatillisen kielen oppimista tuetaan työyhteisössä. Jokaisessa niistä pyritään pysyvään kielenoppimista tukevaan toimintaan, joka ei jää yksittäisen kieliasioista kiinnostuneen kollegan harteille.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Syksyn aikana on tarjolla vielä kaksi korkeakouluille suunnattua webinaaria:
Kv-opiskelijat korkeakouluihin ja suomen kielen taitajiksi - esimerkkejä korkeakoulujen hankkeista ja käytänteistä sekä niiden jakamisesta Kielibuusti.fi-sivustolla järjestetään ke 9.10. klo 14.30-16. Webinaarissa esitellään kaksi esimerkkiä hankkeista, jotka tarjoavat mallia ja inspiraatiota muillekin korkeakouluille. Outi Väyrynen (Itä-suomen yliopisto) esittelee UEFin uutta suomen kielen oppimiseen perustuvaa apurahaa englanninkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa. Elina Palola ja Liisa Väisänen (Oulun yliopisto) sekä Pauliina Keskinarkaus ja Sinikka Vuonokari-Kämäräinen (Lapin yliopisto) taas esittelevät hanketta Kohti yliopistoa – valmentava koulutus maahanmuuttajille. Lisäksi keskustellaan pienryhmissä siitä, miten korkeakouluissa ja hankkeissa syntyviä sisältöjä, malleja ja materiaalia voidaan hankkeen päätyttyäkin saada Kielibuusti.fi-sivustolle. Tarkempi ohjelma nähtävissä Kielibuustin sivuilla. Ilmoittautuminen on jo alkanut, mutta mukaan voi tulla myös ilmoittautumatta.
Kielibuusti-hankkeen viimeinen korkeakouluwebinaari järjestetään tiistaina 19.11. klo 13-14.30, ja sen esitykset täsmentyvät myöhemmin. Aiheena on kuitenkin jatkuvuus, tällä kertaa erityisesti hankkeessa syntyneen korkeakouluverkoston ylläpidon näkökulmasta. Seuraathan siis Kielibuusti.fi-sivuston Ajankohtaista-osiota, jonne tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislinkki päivitetään.
Kielibuusti-hankeen päätöstapahtuma Kielitaito ratkaisuna osaajapulaan järjestetään 5.11.2024 klo 14-16. Kansainvälistyvässä työelämässä tarvitaan toimivia käytänteitä monikielisyyden tukemiseen ja kotimaisten kielten oppimiseen. Tule mukaan Kielibuusti-hankkeen päätöstapahtumaan, jossa kuulet kiinnostavia puheenvuoroja kielitaidon merkityksestä työelämässä ja nostoja Kielibuusti-hankkeen onnistumisista. Tilaisuuden ohjelmassa mm.
- Puheenvuoro, Suzanne Innes-Stubb, johtava työelämäasiantuntija, Aalto-yliopisto / tasavallan presidentin puoliso
- Haastattelussa Siamäk Naghian, Genelec Oy:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2020 alumni
Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä Aalto-yliopiston kampuksella tai seuraamalla striimiä. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuillamme! Paikkoja lähitapahtumaan on rajatusti.
Myös työnantajille ja sidosryhmille suunnattuja tilaisuuksia on useampia jo lähiviikkoina:
- 2.10. Sanni Heinzmann puhuu Aalto Thesis Day -tapahtumassa yritysten edustajille ja kv-opiskelijoille työelämän monikielisyystaidoista ja kielenoppimisesta työssä
- 3.10. Espoon kaupungin Career Bootcamp –tapahtumassa on jälleen Kielibuusti-pitchaus
- 9.10. Kielibuustia voi tavata ständillä Talent Boost Network Dayssa Team Finland -talossa Helsingin Ruoholahdessa.
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös Kielibuustin Facebook-sivulla, X:ssä ja Linkedinissä sekä erityisesti opettajille tarkoitetussa Korkeakoulutettujen suomenopettajat -Facebook-ryhmässä.
Hyödyllisiä sisältöjä opettamiseen ja opiskelijoille vinkattaviksi:
Kielibuusti-sivustoa on kevään käyttäjäkyselyn tulosten perusteella uudistettu näkyvästi niin visuaalisesti kuin rakenteellisesti. Navigaatiota, sisällön jäsennystä ja otsikointia on parannettu, ja myös ulkoasu on uudistunut. Oppijan sivun alalaidan vihreästä osiosta löytyy nyt myös pikatoiminto itseopiskelumateriaalien löytämiseen. Työnantajasivut ovat kokonaan uudistuneet.
Sivustolla on runsaasti myös uutta sisältöä, kuten opetukseen ja itseopiskeluun sopiva Seuraa mediaa ja opi suomea: suomenoppijoille. Sivulla on myös linkki Kielibuustin uuteen Kielivinkit arkeen -sivulle, josta löytyy runsaasti ideoita siihen, miten kielitaitoa voi kehittää median avulla. Mediasivulla on myös lista suosituimmista somevaikuttajista: tubettajista ja instagrammaajista sekä heidän kanaviensa teemoista.
Myös Kielibuustin suosittelemien oppimissovellusten ja digimateriaalien listaa päivitetään jatkuvasti. Kesän aikana on lisätty esimerkiksi TalkPal, tekoälysovellus puhumisen harjoitteluun. Koko lista löytyy osiosta Etsi itseopiskelumateriaaleja.
Monet sivustolta entuudestaan tututkin materiaalit ovat saaneet täydennystä. Esimerkiksi Opi suomea töissä – fraaseja kahvihuoneeseen -materiaalin kahvihuonefraasit löytyvät nyt englanniksi selitettyinä.
Kielibuustin sivuilla on jälleen uusia blogitekstejä, kuten Minun kieliäppini – Kielibuustin kieliharjoittelija suosittelee 6 digitaalista apua suomen kielen oppimiseen (Boris Kovalev). Siinä Kielibuustissa työskennellyt kotoutumiskoulutuksen kieliharjoittelija kertoo, mitkä kielenoppimissovellukset sopivat hänen mielestään hänen kaltaisilleen, noin A2-tasoisille suomen oppijoille.
Sivustolle on tulossa myös videoartikkeli “Ummikko vai ekspertti – miksi suomen kieli on alussa niin hidas kieli oppia” (Laura Uusitalo). Tällä hetkellä löydät artikkelin tämän linkin takaa: "Suomen kieli on kuin jumbojetti. Se vaatii pitkän kiitoradan ennen kuin pääsee lentoon. Katso videolta, mikä tekee suomesta hitaan kielen oppia. Hidas ei onneksi ole sama kuin vaikea."
Muistathan mainostaa opiskelijoille myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin tulee jatkuvasti uutta sisältöä. Esim. Finnish Calendar / Finnish Features -postaussarjoissa kerrotaan suomalaisista pyhistä, perinteistä ja piirteistä. Kielibuustin somessa on myös paljon uusia lyhytvideoita.
Seuraava uutiskirje ilmestyy joulukuun alussa, joten kaunista ja aurinkoista syksyä!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti on ollut kesänkin aikana aktiivinen konferenssi- ja verkostorintamalla. Inkeri Lehtimaja, Johanna Komppa ja Salla Kurhila osallistuivat 11.6.2024 Tukholmassa pohjoismaisten tutkijoiden Language at work -verkostotapaamiseen. He esittelivät tapaamisessa työkaluja ja malleja, joita Kielibuustissa on kehitetty monikielisten työyhteisöjen tueksi. Tapaaminen järjestettiin yhteistyössä Språkrådetin kanssa, joka on Ruotsissa kielenhuollosta ja kielipolitiikasta vastaava viranomainen.
11.-16.8. Kielibuusti osallistui isommalla joukolla soveltavan kielitieteen AILA-konferenssiin Malesiassa. Kielibuustilaiset pitivät konferenssissa työpajan aiheesta Language Learning at Workplace ja kertoivat osallistujille, mistä Kielibuusti-hankkeessa on kyse. Osallistujissa, joista monen yliopistossa englanti on virallinen työkieli, herätti kiinnostusta muun muassa se, että suomen tai ruotsin oppimiseen kannustetaan niin paljon.
Viimeisimpänä Kielibuustilla oli EAIE 2024 -konferenssissa Ranskan Toulousessa 17.-20.9. posteriesitys, jossa hankekoordinaattorit Kaisa Oikarinen ja Anna Sundqvist esittelivät Kielibuustin työkaluja kielenoppimisen tueksi. Konferenssi kokoaa vuosittain yhteen korkeakoulutuksen kansainvälistymisen parissa työskenteleviä tahoja, tänä vuonna osallistujia oli yli 7000. Kielenoppimisen tuominen osaksi arkea sekä valikoitujen materiaalien ja resurssien tarjoaminen kielikurssien ulkopuolella keskustelutti osallistujia. Kielitaidon ja työllistymisen välinen yhteys on ajankohtainen monen muunkin maan korkeakoulukentällä, joten Kielibuustissa kehitetyistä työyhteisöjen malleista riitti kysymyksiä. Myös Kielibuusti-hankkeen korkeakoulujen yhteistyö ja toiminta kansallisesti kiinnosti osallistujia.
Kielibuusti on myös jatkanut työtään työnantajien tavoittamiseksi. 5.9. Johanna Komppa ja Inkeri Lehtimaja pitivät Espoon kaupungin webinaarissa puheenvuoron ”Kielenoppimisen tukeminen työpaikoilla”. He vetivät myös aiheeseen liittyvän paneelikeskustelun, johon osallistuivat jalkautuva S2-opettaja Virpi Heini Omnian osaamiskeskuksesta sekä lastenohjaajaopiskelija Maricar Siponen ja hänen ohjaajansa Terhi Tenkanen Pohjois-Tapiolan päiväkodista.
17.9. julkaistiin verkkomateriaali Sidu! Det svenska i Finland, joka koostuu 20 moduulista. Moduulit käsittelevät ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä paikkakuntia, suomenruotsalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa sekä nostavat ruotsia oppivien tai oppineiden kansainvälisten osaajien kokemuksia. Verkkomateriaali koostuu ensisijaisesti videoista, kuvista, kartoista, 360-ympäristöistä ja muusta visuaalisesta. Sidu! Löytyy kahdesta eri paikasta: DigiCampukselta, joka vaatii kirjautumisen (esim. HAKA tai Google), sekä Thinglinkistä, joka ei vaadi kirjautumista. Materiaalin pääkieli on ruotsi, mutta on yhä enenevissä määrin saatavilla sekä englanniksi että suomeksi. Sidu! on tehty Kielibuustissa yhteistyössä Aalto Online Learningin kanssa.
20.9. Johanna Komppa ja Inkeri Lehtimaja pitivät työpajan työyhteisön kielitietoisuudesta Helsingin seudun kauppakamarin esihenkilöille, ja 25.9. Sanni Heinzmannia haastateltiin Rekrytori for internationals -tapahtumassa. Myös Kielibuustin, Espoon ja OP Uusimaan yhteistyö kielituetussa rekrytoinnissa on edennyt: OP julkaisi hakuilmoituksen 19.8., ja tehtävään tuli runsaasti hyviä hakemuksia S2-taustaisilta osaajilta.
Kieli, koulutus ja yhteiskunta -lehdessä on julkaistu uusi Kielibuusti-teemainen artikkeli: Kielikahvila työajalla, perehdytysyksikön kautta osaksi työyhteisöä vai talon oma kielenopettaja? Kolme ratkaisua kielenoppimisen tukemiseen työssä (Johanna Komppa, Annika Backlund, Katri Lätti, Helena Raappana ja Eija Rannikko). Siinä esitellään kolme keskenään erilaisen määrän resursseja vaativaa ratkaisua, joilla ammatillisen kielen oppimista tuetaan työyhteisössä. Jokaisessa niistä pyritään pysyvään kielenoppimista tukevaan toimintaan, joka ei jää yksittäisen kieliasioista kiinnostuneen kollegan harteille.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Lähiviikkoinakin työnantajille ja sidosryhmille suunnattuja tilaisuuksia on useampia:
- 2.10. Sanni Heinzmann puhuu Aalto Thesis Day -tapahtumassa yritysten edustajille ja kv-opiskelijoille työelämän monikielisyystaidoista ja kielenoppimisesta työssä
- 3.10. Espoon kaupungin Career Bootcamp –tapahtumassa on jälleen Kielibuusti-pitchaus
- 9.10. Kielibuustia voi tavata ständillä Talent Boost Network Dayssa Team Finland -talossa Helsingin Ruoholahdessa.
Kielibuusti-hankeen päätöstapahtuma Kielitaito ratkaisuna osaajapulaan järjestetään 5.11.2024 klo 14-16. Kansainvälistyvässä työelämässä tarvitaan toimivia käytänteitä monikielisyyden tukemiseen ja kotimaisten kielten oppimiseen. Kielibuusti-hankkeen päätöstapahtumassa kuulet kiinnostavia puheenvuoroja kielitaidon merkityksestä työelämässä ja nostoja Kielibuusti-hankkeen onnistumisista. Tilaisuuden ohjelmassa mm.
- Puheenvuoro, Suzanne Innes-Stubb, johtava työelämäasiantuntija, Aalto-yliopisto / tasavallan presidentin puoliso
- Haastattelussa Siamäk Naghian, Genelec Oy:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2020 alumni
Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä Aalto-yliopiston kampuksella tai seuraamalla striimiä. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan verkkosivuillamme! Paikkoja lähitapahtumaan on rajatusti.
Korkeakoulujen väelle syksyn aikana on tarjolla vielä kaksi webinaaria:
- Kv-opiskelijat korkeakouluihin ja suomen kielen taitajiksi - esimerkkejä korkeakoulujen hankkeista ja käytänteistä sekä niiden jakamisesta Kielibuusti.fi-sivustolla järjestetään ke 9.10. klo 14.30-16.
-
Hankkeen viimeisessa korkeakouluwebinaarissa tiistaina 19.11. klo 13-14.30 aiheena on jatkuvuus, tällä kertaa erityisesti hankkeessa syntyneen korkeakouluverkoston ylläpidon näkökulmasta.
Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislinkit löytyvät Kielibuusti.fi-sivuston Ajankohtaista-osiosta.
Kielibuustin tarjoamia hyödyllisiä sisältöjä:
Kielibuusti-sivustoa on kevään käyttäjäkyselyn tulosten perusteella uudistettu näkyvästi niin visuaalisesti kuin rakenteellisesti. Navigaatiota ja otsikointia on parannettu, ja myös ulkoasu on uudistunut. Sivuston Työnantajasivut ovat kokonaan uudistuneet, ja niiden sisältö on nyt jäsennelty helppokäyttöisiksi "tuotekorteiksi".
Sivujen sisältöä päivitetään kaiken aikaa, ja monet sivustolta entuudestaan tututkin materiaalit ovat saaneet täydennystä. Esimerkiksi Opi suomea töissä – fraaseja kahvihuoneeseen -materiaalin kahvihuonefraasit löytyvät nyt englanniksi selitettyinä.
Kielibuustin sivuilla on jälleen uusia blogitekstejä:
- Minun kieliäppini – Kielibuustin kieliharjoittelija suosittelee 6 digitaalista apua suomen kielen oppimiseen (Boris Kovalev). Siinä Kielibuustissa työskennellyt kotoutumiskoulutuksen kieliharjoittelija kertoo, mitkä kielenoppimissovellukset sopivat hänen mielestään hänen kaltaisilleen, noin A2-tasoisille suomen oppijoille.
- Kielibuustin ruotsin kielen kieliharjoittelijat kirjoittavat kokemuksistaan Suomesta ja itse kieliharjoittelusta: Språkpraktik på Språkboost (Olga Mikolaenko) ja Finland: Mitt språkliga äventyr (Jonathan Olivo).
- Sivustolle on tulossa myös videoartikkeli “Ummikko vai ekspertti – miksi suomen kieli on alussa niin hidas kieli oppia” (Laura Uusitalo). Tällä hetkellä löydät videon Haaga-Helian sivustolta.
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös Kielibuustin Facebook-sivulla, X:ssä ja Linkedinissä. Oppijoille voi mainostaa myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin tulee jatkuvasti uutta sisältöä. Esimerkiksi Finnish Calendar / Finnish Features -postaussarjoissa kerrotaan suomalaisista pyhistä, perinteistä ja piirteistä. Kielibuustin somessa on myös paljon uusia lyhytvideoita.
Seuraava uutiskirje ilmestyy joulukuun alussa, joten kaunista ja aurinkoista syksyä!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.