Uutiskirje 02/2024
Terveiset Kielibuustista!
(voit lukea saman ruotsiksi vaihtamalla sivun kieliversiota sivun ylälaidasta)
Kevätlukukausi ja samalla Kielibuusti-hankkeen viimeinen vuosi on hyvässä vauhdissa, ja on vuoden ensimmäisen uutiskirjeen aika. Kielibuustin eri kohderyhmille ja verkostoille suunnatut uutiskirjeemme tarjoavat tuttuun tapaan pieniä maistiaisia niin menneestä, ajankohtaisesta kuin tulevastakin.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Yksi opettajille suunnattu webinaari on tälle vuodelle jo ehditty järjestää 5.2.2024: Webinaarissa Lukupiirit suomen kielen oppimista tukemassa esiteltiin erilaisia suomen kielen oppimista tukevia lukupiirejä. Niitä esittelivät Sari Päivärinne Helsingin yliopistosta, Mervi Kastari Tampereen ammattikorkeakoulusta sekä Viola Parente-Čapkován johtaman Tuntemattomalla päähän -hankkeen väki Turun yliopistosta. Webinaarissa tarjottiin tietoa ja kokemuksia kolmesta erilaisesta lukupiiritoteutuksesta, ja mukana oli nelisenkymmentä osallistujaa.
Myös kielenoppimissovellusrintamalla tapahtuu, sillä suomen kielen ääntämisen harjoitteluun tarkoitettu CaptainA-mobiilisovellus kehittyy edelleen. Vuoden 2023 lopussa CaptainA:han lisättiin Oma Suomi 1 -kirjasta sanastot aiempien lukujen 1-5 lisäksi myös luvuista 6-9. Vastaavat sanastot ovat paraikaa tekeillä Suomen mestari 1 -materiaalista ja tulevat saataville kevään 2024 aikana sitä mukaa, kun niitä valmistuu.
Ruotsi toisena kielenä -opetuksesta on niin ikään mukavaa kerrottavaa: R2-kurssit ovat olleet avoimessa yliopistossa niin suosittuja, että Aallon avoin yliopisto avaa toiset Swedish 1 ja Swedish 2 -kurssit loppukevään periodeissa, ja Helsingin yliopiston avoimessa puolestaan tulee tarjolle Swedish 4.
Loppuvuodesta 2023 toteutetussa käyttäjä- ja käytettävyystutkimuksessa on selvitetty kielibuusti.fi-sivuston eri käyttäjäryhmien mielipiteitä ja kokemuksia sivuston hyödyllisyydestä ja käytettävyydestä. Niiden avulla sivustoa kehitetään nyt edelleen. Voit lukea aiheesta Kieliverkoston artikkelissa Kielibuusti.fi-sivusto tarjoaa malleja ja työkaluja korkeakoulutettujen kansainvälisten osaajien kielenoppimiseen ja sen tukemiseen – käyttäjä- ja käytettävyystutkimus ohjaa jatkokehitystä (Jepa Viinanen).
Myös Kielibuustin omilla sivuilla on uusia julkaisuja, kuten blogiteksti Kielibuustin kielivinkit oppijan toimijuutta lisäämässä (Emese Jäppinen), jossa esitellään, miten Kielibuustin viikoittain Instagramissa julkaistavia kielivinkkejä voi hyödyntää opetuksessa. Teksti Vuorovaikutus on avain ammatillisen kielitaidon kehittymiseen (Hanna Airaksinen) taas käsittelee Vikkelästi töihin -hankkeessa kehitettyä kielituetun harjoittelun mallia ja opiskelijan työkalua, jonka avulla kielitavoitteiden asettaminen ja seuraaminen työharjoittelussa sujuvoituvat.
Huomaathan, että löydät Kielibuustissa tuotetut julkaisut myös kootusti kielibuusti.fi-sivuston alareunassa olevan Kielibuusti-hanke-osion kohdasta Julkaisut.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Kielibuusti järjestää 5.3.2024 klo 15-16 webinaarin Iloa älystä – kokemuksia tekoälystä kielenopettajan apuvälineenä. Webinaarissa kielenopettajat alustavat tavoista, joilla he ovat käyttäneet tekoälyä. Opettajan puheenvuoron pitävät ainakin Réka Aarnos ja Camilla Kåla, opiskelijan puheenvuoron Kamilla Yamileva. Lisäksi luvassa yhteistä keskustelua, jossa osallistujat voivat jakaa omia kokemuksiaan ja vinkkejään." Lisätietoja ja ilmoittautuminen tapahtuman verkkosivulla. Voit myös ilmoittautua tapahtumaan suoraan tällä lomakkeella
Niinikään opettajille suunnattu, mutta fokusoidummin, on Suomea hoitotyössä 2 -koulutuspäivä Laurean Tikkurilan toimipisteessä torstaina 18.4.2024 klo 10-15.30. Koulutuksen kohderyhmänä ovat kansainvälisiä sairaanhoitajia kouluttavat tahot ympäri Suomen, suomen kielen ja hoitotyön opettajat sekä työnantajien edustajat. Koulutuspäivä sisältää työpajatyyppistä työskentelyä ja ideoiden jakamista. Päivän aiheina ovat mm. kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen toteuttaminen, hoitotyön suomen kielen opetuksen mallit ja ideat sekä suomen kielen oppimisen mahdollistaminen työpaikalla. Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja ilmoittautumislinkki julkaistaan Kielibuustin sivuilla lähiviikkojen aikana. Mikäli olet kiinnostunut osallistumisesta, laita tapahtuma kalenteriisi jo nyt! Lisätietoja voi kysyä Kristiina Kupariselta (kristiina.kuparinen@laurea.fi).
Myös kevään kahdessa Kielibuustin korkeakouluwebinaarissa on opettajiakin kiinnostavia teemoja. Ensimmäisessä, 13.3.2024 klo 14-16, kuulemme Korkeakoulujen esimerkkejä kv-opiskelijoiden kielitaidon edistämiseen tähtäävistä ja työllistymistä parantavista toimista, ja toisessa, 14.5.2024 klo 13-15, teemana on Korkeakoulujen kielistrategiatyö osana kv-opiskelijoiden ja -henkilöstön kielen oppimisen edistämistä. Näistä luvassa lisätietoa korkeakoulujen yhteyshenkilöiden kautta, mutta ilmoittautuminen maaliskuun webinaariin on jo avoinna.
Korkeakouluissa erityisesti S2-henkilöstökursseja opettaville järjestetään tapaaminen 9.4.2024 Helsingin yliopistossa. Tapaamisessa keskustellaan yhteistyöstä korkeakoulujen henkilöstön suomen kielen koulutuksen järjestämisessä ja erityisesti tarpeesta ja kiinnostuksesta järjestää edistyneille oppijoille yhteistä kurssitarjontaa verkon välityksellä myös Kielibuustin hankekauden päättymisen jälkeen. (Parhaillaankin käynnissä on Kielibuustin toteuttama valtakunnallinen kirjoituskurssi edistyneille, nyt jo toista kertaa. Samoin kahdesti on toteutettu valtakunnallinen suullisiin taitoihin keskittyvä kurssi.) Korkeakoulujen henkilöstön suomen kielen koulutukseen osallistuvat opettajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen tällä lomakkeella 25.3. saakka.
Kielibuusti järjestää kevään aikana kansainvälisille osaajille kaksi webinaaria kielitaidon merkityksestä suomalaisessa työelämässä, ja tarjoaa niissä tietoa kielibuusti.fi:n tuesta kielen oppimisessa. Molemmat webinaarit ovat maksuttomia, ja niistä saa mielellään vinkata opiskelijoille.
- TE-live: Working in Finland – why and how to learn Finnish? 27.2.2024 13.00 (lisätietoja englanniksi tapahtuman verkkosivulla)
- Boost your career with Finnish/Swedish skills! Kielibuusti services for international professionals 10.4.2024 14.00 (lisätietoja englanniksi ja ilmoittautuminen tapahtuman verkkosivulla)
Espoossa asuville opiskelijoille voi mainostaa lisäksi Espoon kaupungin järjestämää englanninkielistä Hello Espoo -tapahtumaa 7.3.2024. Sanni Heinzmann esittelee tilaisuudessa Kielibuustia ja pitää keynote-puheen aiheesta Why and how to learn Finnish? Introduction to Kielibuusti information platform. Lisätietoja tapahtuman verkkosivulla
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös X:ssä ja Linkedinissä sekä erityisesti opettajille tarkoitetussa Korkeakoulutettujen suomenopettajat -Facebook-ryhmässä sekä Kielibuustin Facebook-sivulla.
Hyödyllisiä sisältöjä opettamiseen ja opiskelijoille vinkattaviksi:
Suomen ja ruotsin oppijoille on Kielibuustin verkkoportaalissa julkaistu kielitaidon itsearviointitesti. Testin voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Itsearviointitestissä kielenoppija ottaa kantaa siihen, mitä asioita hän pystyy suomen/ruotsin kielen varassa tekemään erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Tulokseksi oppija saa omiin vastauksiinsa perustuvan arvion siitä, millä EVK:n mukaisella taitotasolla hänen kielitaitonsa on kielitaidon eri osa-alueilla (kuullun ymmärtäminen/lukeminen/puhuminen/kirjoittaminen). Siirry tästä suomen kielen itsearviointitestiin. / Siirry tästä ruotsin kielen itsearviointitestiin.
Instagramissa julkaistavat kielivinkit suomenoppijoille ovat saaneet rinnalleen nyt myös vinkit ruotsinoppijoille. Vinkkaa siis opiskelijoillesi kielivinkkejä - språktips Kielibuustin Instagram-tilillä: https://www.instagram.com/kielibuusti/!
Verkkosivuilla on nyt julkaistu Fraaseja ja vinkkejä monikieliseen kahvihuoneeseen -materiaali. Taukohuonekeskustelut vahvistavat työpaikan yhteisöllisyyttä, ja niiden avulla voidaan myös vahvistaa suomen oppimista. Kielibuusti-hankkeessa on tuotettu Fraaseja ja vinkkejä monikieliseen kahvihuoneeseen -vihko. Se kannustaa suomen kieltä opettelevia käymään keskusteluja suomeksi, ja antaa äidinkielenään suomea puhuville vinkkejä siitä, miten suomen oppimista voi tukea. Moni kieltä opetteleva toivoo, että kielen harjoittelemiseen avautuisi lisää mahdollisuuksia, ja että kehittyvällä kielitaidolla voisi osallistua arkeen. Keskustelut taukohuoneessa tarjoavat mainion tilaisuuden kielen käyttämiseen arjessa!
-
Suomea opetteleville kahvihuonevihossa on arkeen ja työhön liittyviä puhekielisiä fraaseja 15 eri teemasta, jotka ovat vihossa suomeksi ja englanniksi. Fraaseja voi halutessaan kuunnella ja katsoa YouTube-videolta. Tutustu materiaaliin Fraaseja työpaikan kahvihuoneeseen suomea opettelevalle. Näitä kannattaa ilman muuta hyödyntää myös suomenopetuksessa.
- Äidinkieliselle tai suomea sujuvasti puhuvalle puolestaan tarjotaan konkreettisia vinkkejä, joilla kielen ymmärtämistä ja omaksumista voi tukea. Tutustu materiaaliin Näin puhut selkeästi ja autat kuulijaa ymmärtämään. Näitä voi hyödyntää myös erilaisessa kielikummitoiminnassa, integraatioissa tai missä tahansa konteksteissa, joissa suomenoppija on tekemisissä natiivien kanssa.
- Voit halutessasi tulostaa vinkit kahvihuoneeseen. Sivustolta löytyy myös painovalmis tiedosto, jota voit hyödyntää, jos haluat tilata kahvihuonevihon kätevänä kierrevihkona painosta. Kahvihuonevihon materiaalit tulevat kevään aikana saataville myös ruotsiksi verkkosivuillemme.
Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuussa, joten mukavaa talvea ja kevään odotusta!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Tälle vuodelle on ehditty järjestää 5.2.2024 opettajille webinaari Lukupiirit suomen kielen oppimista tukemassa. Webinaarissa tarjottiin tietoa ja kokemuksia kolmesta erilaisesta suomen kielen oppimista tukevasta lukupiiritoteutuksesta, ja mukana oli nelisenkymmentä osallistujaa, pääosin korkeakouluista.
Myös kielenoppimissovellusrintamalla tapahtuu, sillä suomen kielen ääntämisen harjoitteluun kehitetty CaptainA-mobiilisovellus kehittyy edelleen. Vuoden 2023 lopussa CaptainA:han lisättiin Oma Suomi 1 -kirjasta sanastot aiempien lukujen 1-5 lisäksi myös luvuista 6-9.
Ruotsi toisena kielenä -opetuksesta on niin ikään mukavaa kerrottavaa: R2-kurssit ovat olleet avoimessa yliopistossa niin suosittuja, että Aallon avoin yliopisto avaa toiset Swedish 1 ja Swedish 2 -kurssit loppukevään periodeissa, ja Helsingin yliopiston avoimessa puolestaan tulee tarjolle Swedish 4.
Loppuvuodesta 2023 toteutetussa käyttäjä- ja käytettävyystutkimuksessa on selvitetty kielibuusti.fi-sivuston eri käyttäjäryhmien mielipiteitä ja kokemuksia sivuston hyödyllisyydestä ja käytettävyydestä. Niiden avulla sivustoa kehitetään nyt edelleen. Voit lukea aiheesta Kieliverkoston artikkelissa Kielibuusti.fi-sivusto tarjoaa malleja ja työkaluja korkeakoulutettujen kansainvälisten osaajien kielenoppimiseen ja sen tukemiseen – käyttäjä- ja käytettävyystutkimus ohjaa jatkokehitystä (Jepa Viinanen).
Joulukuussa 2023 julkaistiin myös artikkeli Kansainvälistyminen 2.0 – Kansainvälisen henkilöstön paikallisen kielen oppimisen tukeminen osana korkeakoulujen kielipolitiikkaa (Johanna Komppa, Eveliina Korpela, Lari Kotilainen, Salla Kurhila, Inkeri Lehtimaja ja Sanni Heinzmann). Siinä esitellään Kööpenhaminan yliopiston uudistettua kielipolitiikkaa, joka tarjoaa malleja ja käytänteitä kielten rinnakkaiseloon ja paikallisen kielen oppimiseen.
Myös Kielibuustin omilla sivuilla on uusia julkaisuja, kuten blogiteksti Kielibuustin kielivinkit oppijan toimijuutta lisäämässä (Emese Jäppinen), jossa esitellään, miten Kielibuustin viikoittain Instagramissa julkaistavia kielivinkkejä voi hyödyntää opetuksessa. Teksti Vuorovaikutus on avain ammatillisen kielitaidon kehittymiseen (Hanna Airaksinen) taas käsittelee Vikkelästi töihin -hankkeessa kehitettyä kielituetun harjoittelun mallia ja opiskelijan työkalua, jonka avulla kielitavoitteiden asettaminen ja seuraaminen työharjoittelussa sujuvoituvat.
Huomaathan, että löydät Kielibuustissa tuotetut julkaisut myös kootusti kielibuusti.fi-sivuston alareunassa olevan Kielibuusti-hanke-osion kohdasta Julkaisut.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Kevään aikana on luvassa kaksi Kielibuustin korkeakouluwebinaaria. Niistä ensimmäisessä, ke 13.3.2024 klo 14-16, kuulemme Korkeakoulujen esimerkkejä kv-opiskelijoiden kielitaidon edistämiseen tähtäävistä ja työllistymistä parantavista toimista. Teemasta kuullaan useampi alustus eri näkökulmista. Jyrki Rajala (Centria) esittelee Export Expert- hankkeessa luodun kv-osaajien valmennusmallin, joka sisältää kv-osaajien urasuunnittelun, integroitumisen työelämään ja kielitaidon kehittymisen. Anna-Riikka Rasa (Metropolia) kertoo Tokasa-hankkeen toiminnallisesti kaksikielisestä sairaanhoitajakoulutuksesta. Yliopiston kv-opiskelijoiden kielenoppimista edistävistä toimista taas on alustamassa Inkeri Lehtimaja (Aalto-yliopisto). Webinaarin osallistujat pääsevät jakamaan myös omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan teemasta. Lisätietoa on tulossa korkeakoulujen yhteyshenkilöiden kautta, mutta ilmoittautuminen on jo avoinna.
Loppukevään korkeakouluwebinaarissa, ti 14.5.2024 klo 13-15, aiheena on Korkeakoulujen kielistrategiatyö osana kv-opiskelijoiden ja -henkilöstön kielen oppimisen edistämistä. Alustajina Eveliina Korpela (Metropolia) sekä Sanni Heinzmann (Aalto). Myös tästä lähetetään korkeakouluille lisätietoa yhteyshenkilöiden kautta lähempänä ajankohtaa.
Hoitotyön alalla laajaa kohderyhmää koskeva koulutuspäivä Suomea hoitotyössä 2 järjestetään Laurean Tikkurilan toimipisteessä torstaina 18.4.2024 klo 10-15.30. Koulutuksen kohderyhmänä ovat kansainvälisiä sairaanhoitajia kouluttavat tahot ympäri Suomen, suomen kielen ja hoitotyön opettajat sekä työnantajien edustajat. Koulutuspäivä sisältää työpajatyyppistä työskentelyä ja ideoiden jakamista. Päivän aiheina ovat mm. kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen toteuttaminen, hoitotyön suomen kielen opetuksen mallit ja ideat sekä suomen kielen oppimisen mahdollistaminen työpaikalla. Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja ilmoittautumislinkki julkaistaan Kielibuustin sivuilla lähiviikkojen aikana. Mikäli olet kiinnostunut osallistumisesta, laita tapahtuma kalenteriisi jo nyt! Lisätietoja voi kysyä Kristiina Kupariselta (kristiina.kuparinen@laurea.fi).
Korkeakouluissa erityisesti S2-henkilöstökursseja opettaville järjestetään tapaaminen 9.4.2024 Helsingin yliopistossa. Tapaamisessa keskustellaan yhteistyöstä korkeakoulujen henkilöstön suomen kielen koulutuksen järjestämisessä ja erityisesti tarpeesta ja kiinnostuksesta järjestää edistyneille oppijoille yhteistä kurssitarjontaa verkon välityksellä myös Kielibuustin hankekauden päättymisen jälkeen. (Parhaillaankin käynnissä on Kielibuustin toteuttama valtakunnallinen kirjoituskurssi edistyneille, nyt jo toista kertaa. Samoin kahdesti on toteutettu valtakunnallinen suullisiin taitoihin keskittyvä kurssi.) Korkeakoulujen henkilöstön suomen kielen koulutukseen osallistuvat opettajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen tällä lomakkeella.
Kansainvälisille osaajille Kielibuusti järjestää kevään aikana osaajille kaksi webinaaria kielitaidon merkityksestä suomalaisessa työelämässä ja tarjoaa niissä tietoa kielibuusti.fi:n tuesta kielen oppimisessa. Molemmat webinaarit ovat maksuttomia, ja niistä saa mielellään vinkata opiskelijoille.
- TE-live: Working in Finland – why and how to learn Finnish? 27.2.2024 13.00 (lisätietoja englanniksi tapahtuman verkkosivulla)
- Boost your career with Finnish/Swedish skills! Kielibuusti services for international professionals 10.4.2024 14.00 (lisätietoja englanniksi ja ilmoittautuminen tapahtuman verkkosivulla)
Kielibuusti järjestää kevään aikana myös erityisesti opettajille suunnattuja webinaareja. 5.3.2024 klo 15-16 pidettävässä webinaarissa Iloa älystä – kokemuksia tekoälystä kielenopettajan apuvälineenä Webinaarissa kielenopettajat alustavat tavoista, joilla he ovat käyttäneet tekoälyä. Opettajan puheenvuoron pitävät ainakin Réka Aarnos ja Camilla Kåla, opiskelijan puheenvuoron Kamilla Yamileva. Lisäksi luvassa yhteistä keskustelua, jossa osallistujat voivat jakaa omia kokemuksiaan ja vinkkejään. Lisätietoja ja ilmoittautuminen tapahtuman verkkosivulla. Voit myös ilmoittautua tapahtumaan suoraan tällä lomakkeella
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös Twitterissä ja Linkedinissä. Kielenoppijoille taas kannattaa mainostaa kielibuusti.fi-sivuston lisäksi heille suunnattua Kielibuustin Instagram-tiliä, jolla postaillaan kielivinkkejä.
Kielibuustin tarjoamia hyödyllisiä sisältöjä:
Suomen ja ruotsin oppijoille on Kielibuustin verkkoportaalissa julkaistu kielitaidon itsearviointitesti. Testin voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Itsearviointitestissä kielenoppija ottaa kantaa siihen, mitä asioita hän pystyy suomen/ruotsin kielen varassa tekemään erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Tulokseksi oppija saa omiin vastauksiinsa perustuvan arvion siitä, millä EVK:n mukaisella taitotasolla hänen kielitaitonsa on kielitaidon eri osa-alueilla (kuullun ymmärtäminen/lukeminen/puhuminen/kirjoittaminen). Siirry tästä suomen kielen itsearviointitestiin. / Siirry tästä ruotsin kielen itsearviointitestiin.
Instagramissa julkaistavat kielivinkit suomenoppijoille ovat saaneet rinnalleen nyt myös vinkit ruotsinoppijoille. Vinkkaa siis opiskelijoillesi kielivinkkejä - språktips Kielibuustin Instagram-tilillä: https://www.instagram.com/kielibuusti/!
Verkkosivuilla on nyt julkaistu Fraaseja ja vinkkejä monikieliseen kahvihuoneeseen -materiaali. Taukohuonekeskustelut vahvistavat työpaikan yhteisöllisyyttä, ja niiden avulla voidaan myös vahvistaa suomen oppimista. Kielibuusti-hankkeessa on tuotettu Fraaseja ja vinkkejä monikieliseen kahvihuoneeseen -vihko. Se kannustaa suomen kieltä opettelevia käymään keskusteluja suomeksi, ja antaa äidinkielenään suomea puhuville vinkkejä siitä, miten suomen oppimista voi tukea. Moni kieltä opetteleva toivoo, että kielen harjoittelemiseen avautuisi lisää mahdollisuuksia, ja että kehittyvällä kielitaidolla voisi osallistua arkeen. Keskustelut taukohuoneessa tarjoavat mainion tilaisuuden kielen käyttämiseen arjessa!
- Suomea opetteleville kahvihuonevihossa on arkeen ja työhön liittyviä puhekielisiä fraaseja 15 eri teemasta, jotka ovat vihossa suomeksi ja englanniksi. Fraaseja voi halutessaan kuunnella ja katsoa YouTube-videolta. Tutustu materiaaliin Fraaseja työpaikan kahvihuoneeseen suomea opettelevalle. Näitä kannattaa ilman muuta hyödyntää myös suomenopetuksessa.
- Äidinkieliselle tai suomea sujuvasti puhuvalle puolestaan tarjotaan konkreettisia vinkkejä, joilla kielen ymmärtämistä ja omaksumista voi tukea. Tutustu materiaaliin Näin puhut selkeästi ja autat kuulijaa ymmärtämään. Näitä voi hyödyntää myös erilaisessa kielikummitoiminnassa, integraatioissa tai missä tahansa konteksteissa, joissa suomenoppija on tekemisissä natiivien kanssa.
- Voit halutessasi tulostaa vinkit kahvihuoneeseen. Sivustolta löytyy myös painovalmis tiedosto, jota voit hyödyntää, jos haluat tilata kahvihuonevihon kätevänä kierrevihkona painosta. Kahvihuonevihon materiaalit tulevat kevään aikana saataville myös ruotsiksi verkkosivuillemme.
Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuussa, joten mukavaa talvea ja kevään odotusta!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti on järjestänyt alkuvuodesta webinaareja niin ura- kuin yrityspalveluille. Urapalveluissa työskenteleville suunnatussa webinaarissa 25.1.2024 Kielitaitoa kansainvälisille työnhakijoille – Kielibuustin työkalut urapalveluiden työn tukena kuvattiin askel askeleelta, miten uraohjaajat voivat tukea kansainvälisiä asiakkaita suomen tai ruotsin kielen oppimisen suunnittelussa mm. kielenoppimissuunnitelman avulla. Webinaarissa oli noin neljäkymmentä osallistujaa; tallenne ja materiaalit lähetettiin noin 120 ilmoittautuneelle.
Yrityspalveluissa työskenteleville suunnatussa webinaarissa 15.2.2024 Kieliratkaisuja kansainvälistyville yrityksille – Kielibuustin työkalut yrityspalveluiden työn tukena kerrottiin, kuinka kielibuusti.fi-sivuston työkalujen avulla voidaan helpottaa kansainvälisten osaajien rekrytointia suomen-/ruotsinkielisiin työyhteisöihin, tukea heidän kielenoppimistaan ja ottaa käyttöön uusia kielellisiä toimintatapoja, kuten kotimaisten kielten ja englannin rinnakkaiskäyttöä. Webinaariin osallistui noin 30 henkeä, ja tallenne ja materiaalit lähetettiin noin 100 ilmoittautuneelle. Lopuksi syntyi aktiivista keskustelua tekijöistä, jotka vaikuttavat yritysten kieliratkaisuihin ja kielenoppimisen tuen tarpeeseen.
Kielibuusti on järjestänyt alkuvuodesta myös opettajille webinaarin 5.2.2024 Lukupiirit suomen kielen oppimista tukemassa, jossa tarjottiin tietoa ja kokemuksia kolmesta erilaisesta suomen kielen oppimista tukevasta lukupiiritoteutuksesta. Mukana oli nelisenkymmentä osallistujaa. Suomen kielen ääntämisen harjoitteluun kehitetty CaptainA-mobiilisovellus taas jatkaa laajenemistaan, ja siihen lisätään suomen oppikirjojen sanastoja.
Ruotsi toisena kielenä -opetuksesta on niin ikään mukavaa kerrottavaa: R2-kurssit ovat olleet avoimessa yliopistossa niin suosittuja, että Aallon avoin yliopisto avaa toiset Swedish 1 ja Swedish 2 -kurssit loppukevään periodeissa, ja Helsingin yliopiston avoimessa puolestaan tulee tarjolle Swedish 4.
Loppuvuodesta 2023 toteutetussa käyttäjä- ja käytettävyystutkimuksessa on selvitetty kielibuusti.fi-sivuston eri käyttäjäryhmien mielipiteitä ja kokemuksia sivuston hyödyllisyydestä ja käytettävyydestä. Niiden avulla sivustoa kehitetään nyt edelleen. Voit lukea aiheesta Kieliverkoston artikkelissa Kielibuusti.fi-sivusto tarjoaa malleja ja työkaluja korkeakoulutettujen kansainvälisten osaajien kielenoppimiseen ja sen tukemiseen – käyttäjä- ja käytettävyystutkimus ohjaa jatkokehitystä (Jepa Viinanen).
Joulukuussa 2023 julkaistiin myös artikkeli Kansainvälistyminen 2.0 – Kansainvälisen henkilöstön paikallisen kielen oppimisen tukeminen osana korkeakoulujen kielipolitiikkaa (Johanna Komppa, Eveliina Korpela, Lari Kotilainen, Salla Kurhila, Inkeri Lehtimaja ja Sanni Heinzmann). Siinä esitellään Kööpenhaminan yliopiston uudistettua kielipolitiikkaa, joka tarjoaa malleja ja käytänteitä kielten rinnakkaiseloon ja paikallisen kielen oppimiseen.
Myös Kielibuustin omilla sivuilla on uusia julkaisuja, kuten blogiteksti Vuorovaikutus on avain ammatillisen kielitaidon kehittymiseen (Hanna Airaksinen), joka käsittelee Vikkelästi töihin -hankkeessa kehitettyä kielituetun harjoittelun mallia ja opiskelijan työkalua, jonka avulla kielitavoitteiden asettaminen ja seuraaminen työharjoittelussa sujuvoituvat.
Huomaathan, että löydät Kielibuustissa tuotetut julkaisut myös kootusti kielibuusti.fi-sivuston alareunassa olevan Kielibuusti-hanke-osion kohdasta Julkaisut.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Kielibuusti järjestää 3.5.2024 klo 13 webinaarin Kieliratkaisuja kansainvälistyville yrityksille – Kielibuustin työkalut yritysten tukena. Tule kuulemaan, kuinka kielibuusti.fi-sivuston työkalujen avulla voit helpottaa kansainvälisten osaajien rekrytointia suomen- tai ruotsinkielisiin työyhteisöihin ja ottaa käyttöön uusia kielellisiä toimintatapoja. Tarjolla on maksuttomia malleja, joita hyödyntämällä esimerkiksi edistetään suomen/ruotsin ja englannin rinnakkaiskäyttöä ja tuetaan kansainvälisten työntekijöiden kielenoppimista. Tarjolla on myös konkreettisia toimintatapoja esimerkiksi kielitietoiseen rekrytointiin ja perehdytykseen tai erilaisiin työtilanteisiin, esimerkiksi kokouksiin. Lue lisää tapahtuman sivulta täältä ja ilmoittautua voi saman tien täyttämällä tämä lomake.
Kansainvälisille osaajille Kielibuusti järjestää kevään aikana kaksi webinaaria kielitaidon merkityksestä suomalaisessa työelämässä ja tarjoaa niissä tietoa kielibuusti.fi:n tuesta kielen oppimisessa. Molemmat webinaarit ovat maksuttomia, ja niistä saa mielellään vinkata kohderyhmään kuuluville.
- TE-live: Working in Finland – why and how to learn Finnish? 27.2.2024 13.00 (lisätietoja englanniksi tapahtuman verkkosivulla)
- Boost your career with Finnish/Swedish skills! Kielibuusti services for international professionals 10.4.2024 14.00 (lisätietoja englanniksi ja ilmoittautuminen tapahtuman verkkosivulla)
Kielibuusti on mukana myös Espoo Career Bootcampissa 29.2.2024 klo 9.45-10.45. Tapahtumapaikkana on Innopoli. Espoossa asuville tai sinne muuttoa harkitseville voi mainostaa lisäksi Espoon kaupungin järjestämää englanninkielistä Hello Espoo -tapahtumaa 7.3.2024. Tilaisuudessa esitellään Kielibuustia ja pidetään keynote-puhe aiheesta Why and how to learn Finnish? Introduction to Kielibuusti information platform. Lisätietoja tapahtuman verkkosivulla
Korkeakoulukenttää koskevia Kielibuustin korkeakouluwebinaareja järjestetään keväällä kaksi. Ensimmäisessä, 13.3.2024 klo 14-16, kuulemme Korkeakoulujen esimerkkejä kv-opiskelijoiden kielitaidon edistämiseen tähtäävistä ja työllistymistä parantavista toimista ja toisen, 14.5.2024 klo 13-15, teemana on Korkeakoulujen kielistrategiatyö osana kielen oppimisen edistämistä.
Kielibuusti järjestää kevään aikana myös niin monialaiselle kohderyhmälle suunnattuja tapahtumia, kuten Suomea hoitotyössä 2 -koulutuspäivän Laurean Tikkurilan toimipisteessä torstaina 18.4.2024 klo 10-15.30, kuin erityisesti opettajille suunnattuja webinaareja ja koulutuksia, kuten 5.3.2024 klo 15-16 webinaarin Iloa älystä – kokemuksia tekoälystä kielenopettajan apuvälineenä ja korkeakouluissa S2-henkilöstökursseja opettavien tapaamisen 9.4.2024 Helsingin yliopistossa.
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös Twitterissä ja Linkedinissä.
Kielibuustin tarjoamia hyödyllisiä sisältöjä:
Suomen ja ruotsin oppijoille on Kielibuustin verkkoportaalissa julkaistu kielitaidon itsearviointitesti. Testin voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Itsearviointitestissä kielenoppija ottaa kantaa siihen, mitä asioita hän pystyy suomen/ruotsin kielen varassa tekemään erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Tulokseksi oppija saa omiin vastauksiinsa perustuvan arvion siitä, millä EVK:n mukaisella taitotasolla hänen kielitaitonsa on kielitaidon eri osa-alueilla (kuullun ymmärtäminen/lukeminen/puhuminen/kirjoittaminen). Siirry tästä suomen kielen itsearviointitestiin. / Siirry tästä ruotsin kielen itsearviointitestiin.
Instagramissa julkaistavat kielivinkit suomenoppijoille ovat saaneet rinnalleen nyt myös vinkit ruotsinoppijoille. Vinkkaa siis kielenoppijoille kielivinkkejä - språktips Kielibuustin Instagram-tilillä: https://www.instagram.com/kielibuusti/!
Verkkosivuilla on nyt julkaistu Fraaseja ja vinkkejä monikieliseen kahvihuoneeseen -materiaali.
Taukohuonekeskustelut vahvistavat työpaikan yhteisöllisyyttä, ja niiden avulla voidaan myös vahvistaa suomen oppimista. Kielibuusti-hankkeessa on tuotettu Fraaseja ja vinkkejä monikieliseen kahvihuoneeseen -vihko. Se kannustaa suomen kieltä opettelevia käymään keskusteluja suomeksi, ja antaa äidinkielenään suomea puhuville vinkkejä siitä, miten suomen oppimista voi tukea. Moni kieltä opetteleva toivoo, että kielen harjoittelemiseen avautuisi lisää mahdollisuuksia, ja että kehittyvällä kielitaidolla voisi osallistua arkeen. Keskustelut taukohuoneessa tarjoavat mainion tilaisuuden kielen käyttämiseen arjessa!
- Suomea opetteleville kahvihuonevihossa on arkeen ja työhön liittyviä puhekielisiä fraaseja 15 eri teemasta, jotka ovat vihossa suomeksi ja englanniksi. Fraaseja voi halutessaan kuunnella ja katsoa YouTube-videolta. Tutustu materiaaliin Fraaseja työpaikan kahvihuoneeseen suomea opettelevalle. Näitä kannattaa ilman muuta hyödyntää myös suomenopetuksessa.
- Äidinkieliselle tai suomea sujuvasti puhuvalle puolestaan tarjotaan konkreettisia vinkkejä, joilla kielen ymmärtämistä ja omaksumista voi tukea. Tutustu materiaaliin Näin puhut selkeästi ja autat kuulijaa ymmärtämään. Näitä voi hyödyntää myös erilaisessa kielikummitoiminnassa, integraatioissa tai missä tahansa konteksteissa, joissa suomenoppija on tekemisissä natiivien kanssa.
- Voit halutessasi tulostaa vinkit kahvihuoneeseen. Sivustolta löytyy myös painovalmis tiedosto, jota voit hyödyntää, jos haluat tilata kahvihuonevihon kätevänä kierrevihkona painosta. Kahvihuonevihon materiaalit tulevat kevään aikana saataville myös ruotsiksi verkkosivuillemme.
Seuraava uutiskirje ilmestyy toukokuussa, joten mukavaa talvea ja kevään odotusta!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.