Uutiskirje 04/2024
Terveiset Kielibuustista!
(Voit lukea saman ruotsiksi tai englanniksi vaihtamalla sivun kieliversiota sivun ylälaidasta. Opettajaverkoston uutiskirje on kuitenkin tarjolla vain suomeksi tai ruotsiksi.)
Kevätlukukausi alkaa olla lopuillaan, ja on lukuvuoden viimeisen uutiskirjeen aika. Kielibuustin eri kohderyhmille ja verkostoille suunnatut uutiskirjeemme tarjoavat tuttuun tapaan pieniä maistiaisia niin menneestä, ajankohtaisesta kuin tulevastakin.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti järjesti 5.3.2024 webinaarin Iloa älystä – kokemuksia tekoälystä kielenopettajan apuvälineenä. Paikalla oli reilut 50 tekoälyn käyttökokemuksista kiinnostunutta. Tilaisuudessa opettajan puheenvuoron pitivät Réka Aarnos, Camilla Kåla, Emmi Pollari ja Tiina Nahkola. Lisäksi Kamilla Yamileva kertoi omista kokemuksistaan suomen kielen oppijana. Tilaisuuden lopussa käytiin yhteistä keskustelua, jossa paitsi jaettiin vinkkejä myös pohdittiin tekoälyn mahdollisuuksia ja ongelmia.
Kielibuustin korkeakouluwebinaarissa 13.3.2024 kuultiin Korkeakoulujen esimerkkejä kv-opiskelijoiden kielitaidon edistämiseen tähtäävistä ja työllistymistä parantavista toimista. Jyrki Rajala (Centria) esitteli Export Expert- hankkeessa luodun kv-osaajien valmennusmallin, ja Anna-Riikka Rasa (Metropolia) kertoi Tokasa-hankkeen toiminnallisesti kaksikielisestä sairaanhoitajakoulutuksesta. Yliopiston kv-opiskelijoiden kielenoppimista edistävistä toimista taas alusti Inkeri Lehtimaja (Aalto-yliopisto). Ilmoittautuneita oli yli 140, ja osa mukana olleista jakoi myös omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan teemasta pienryhmäkeskusteluissa.
Korkeakouluissa erityisesti S2-henkilöstökursseja opettaville järjestettiin tapaaminen 9.4.2024 Helsingin yliopistossa. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut 28 osallistujaa 9 eri korkeakoulusta. Kielibuusti järjesti vastaavan valtakunnallisen tilaisuuden myös vuonna 2023 kesän korvalla, ja antoisaa keskustelua päätettiin jo silloin jatkaa. Tämäkertaisessa tapaamisessa keskusteltiin yhteistyöstä korkeakoulujen henkilöstön suomen kielen koulutuksen järjestämisessä ja erityisesti tarpeesta ja kiinnostuksesta järjestää edistyneille oppijoille yhteistä kurssitarjontaa verkon välityksellä myös Kielibuustin hankekauden päättymisen jälkeen.
Kielibuusti pyrkii monin tavoin ottamaan osaa julkisuudessakin nyt kuumana käyvään keskusteluun siitä, että osaajapulaan toivotaan ratkaisua työperäisestä maahanmuutosta, ja tuomaan esille kielenoppimisen merkityksen osana kysymystä. Kielibuusti on kevään aikana järjestänyt kansainvälisille osaajille kaksi webinaaria kielitaidon merkityksestä suomalaisessa työelämässä (27.2. ja 10.4.). Niissä on tarjottu tietoa kielibuusti.fi:n tuesta kielen oppimisessa, ja yhdessä TE-palveluiden kanssa toteutettu TE-live-lähetys ”Working in Finland – why and how to learn Finnish?” on katsottavissa netissä.
Kv-osaajien lisäksi Kielibuusti koittaa tavoittaa myös työnantajia ja muuttaa asenneilmapiiriä. Esimerkiksi tiedotteessa Ratkaisu osaajapulaan piilee suomen kielessä - näin työnantaja voi tukea kielenoppijaa tuodaan selvästi esiin, että kielenoppiminen on aivan olennainen osa pitovoimaa. Kielibuustin Inkeri Lehtimaja kävi Huomenta Suomen haastateltavana aiheesta, pitäisikö englannista tehdä virallinen kieli suomen ja ruotsin rinnalle. Pääset katsomaan haastattelun tästä linkistä.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Suomea hoitotyössä 2 -koulutuspäivä järjestetään Laurean Tikkurilan toimipisteessä 18.4.2024. Koulutuksen kohderyhmänä ovat kansainvälisiä sairaanhoitajia kouluttavat tahot ympäri Suomen, suomen kielen ja hoitotyön opettajat sekä työnantajien edustajat. Koulutuspäivä sisältää työpajatyyppistä työskentelyä ja ideoiden jakamista. Päivän aiheina ovat mm. kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen toteuttaminen, hoitotyön suomen kielen opetuksen mallit ja ideat sekä suomen kielen oppimisen mahdollistaminen työpaikalla.
Korkeakouluwebinaari: Korkeakoulujen kielistrategiatyö osana kv-opiskelijoiden ja -henkilöstön kielen oppimisen edistämistä järjestetään ti 14.5. klo 13-15. Webinaarissa esitellään esimerkkejä kielistrategiatyöstä, jonka avulla voidaan edistää kv-opiskelijoiden ja -henkilöstön kielen oppimista. Alustajina toimivat Sanni Heinzmann (Aalto-yliopisto) sekä Eveliina Korpela (Metropolia). Tarkempi ohjelma nähtävissä Kielibuustin sivuilla. Ilmoittautuminen on jo alkanut, mutta mukaan voi tulla myös ilmoittautumatta.
Julkkarit tiistai-iltapäivänä 17.9: Juhlimme uutta MOOC:ia (Massive Online Open course) ruotsin kielestä Suomessa nimeltä Sidu! Det svenska i Finland. Juhlat pidetään Aalto-yliopistolla Espoossa. Tervetuloa! Lisätietoja julkaistaan myöhemmin keväällä Kielibuustin nettisivuilla.
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös X:ssä ja Linkedinissä sekä erityisesti opettajille tarkoitetussa Korkeakoulutettujen suomenopettajat -Facebook-ryhmässä sekä Kielibuustin Facebook-sivulla.
Hyödyllisiä sisältöjä opettamiseen ja opiskelijoille vinkattaviksi:
Mikael Agricolan ja suomen kielen päivä oli juuri (9.4.), mutta kirjallisuus on aina hyvä ikiteema kielenoppimiseen. Kirjallisuuspodcast suomenoppijoille –sarjan toistaiseksi tuoreimmassa osassa, Mikael Agricola ennen ja nyt, Agricolasta keskustelevat sarjan vetäjät Sari Päivärinne ja Saija Pyhäniemi, ja vieraana piipahtaa myös Lari Kotilainen. Osa löytyy Kielibuustin verkkoportaalista: https://www.kielibuusti.fi/fi/opiskele-suomea/itseopiskelu/tutustu-kulttuuriin-ja-yhteiskuntaan/kirjallisuuspodcast/jakso-5-mikael-agricola-ennen-ja-nyt
Oppimateriaalipankissa on jälleen uutta sisältöä eri taitotasoille ja varsin eri teemoista. Sopisiko sinun opiskelijoillesi juuri nyt esimerkiksi jokin näistä uusista materiaaleista: tiedotteet ja lukustrategiat, elokuvapuhetta Aki Kaurismäen elokuvasta, tutki substantiivijohdoksia, mediaraportti ja verbejä hoitotyöhön? Olisiko sinulla materiaaleja, jotka voisit jakaa myös kollegoidesi iloksi? Niiden jakaminen onnistuu helposti opetusmateriaalipankin lataussivulla.
Muistathan mainostaa opiskelijoille myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin tulee jatkuvasti uutta sisältöä. Esim. Finnish Calendar / Finnish Features -postaussarjoissa kerrotaan suomalaisista pyhistä, perinteistä ja piirteistä. Kielibuustin somessa on myös paljon uusia lyhytvideoita.
Seuraava uutiskirje ilmestyy alkusyksystä, joten mukavaa kevättä ja kesän odotusta!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti on jälleen järjestänyt eri kohderyhmille monenlaisia tilaisuuksia. Kaikille korkeakouluissa toimiville suunnatussa webinaarissa 13.3.2024 kuultiin Korkeakoulujen esimerkkejä kv-opiskelijoiden kielitaidon edistämiseen tähtäävistä ja työllistymistä parantavista toimista. Jyrki Rajala (Centria) esitteli Export Expert- hankkeessa luodun kv-osaajien valmennusmallin, ja Anna-Riikka Rasa (Metropolia) kertoi Tokasa-hankkeen toiminnallisesti kaksikielisestä sairaanhoitajakoulutuksesta. Yliopiston kv-opiskelijoiden kielenoppimista edistävistä toimista taas alusti Inkeri Lehtimaja (Aalto-yliopisto). Ilmoittautuneita oli yli 140, ja osa mukana olleista jakoi myös omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan teemasta pienryhmäkeskusteluissa.
Opettajille Kielibuusti järjesti 5.3.2024 webinaarin Iloa älystä – kokemuksia tekoälystä kielenopettajan apuvälineenä. Paikalla oli reilut 50 tekoälyn käyttökokemuksista kiinnostunutta. Tilaisuudessa opettajan puheenvuoron pitivät Réka Aarnos, Camilla Kåla, Emmi Pollari ja Tiina Nahkola. Lisäksi Kamilla Yamileva kertoi omista kokemuksistaan suomen kielen oppijana. Tilaisuuden lopussa käytiin yhteistä keskustelua, jossa paitsi jaettiin vinkkejä myös pohdittiin tekoälyn mahdollisuuksia ja ongelmia.
Korkeakouluissa erityisesti S2-henkilöstökursseja opettaville järjestettiin tapaaminen 9.4.2024 Helsingin yliopistossa. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut 28 osallistujaa 9 eri korkeakoulusta. Kielibuusti järjesti vastaavan valtakunnallisen tilaisuuden myös vuonna 2023 kesän korvalla, ja antoisaa keskustelua päätettiin jo silloin jatkaa. Tämänkertaisessa tapaamisessa keskusteltiin yhteistyöstä korkeakoulujen henkilöstön suomen kielen koulutuksen järjestämisessä ja erityisesti tarpeesta ja kiinnostuksesta järjestää edistyneille oppijoille yhteistä kurssitarjontaa verkon välityksellä myös Kielibuustin hankekauden päättymisen jälkeen.
Korkeakoulujen toimijoita on pyydetty myös vastaamaan Kielibuustin vaikuttavuuskyselyyn, jonka avulla pyrittiin selvittämään, miten Kielibuusti on tavoittanut korkeakoulut ja missä määrin korkeakoulujen eri toimijat ovat osallistuneet eri tapahtumiin ja hyödyntäneet kielibuusti.fi-sivustoa. Samalla kartoitettiin korkeakoulujen toiveita ja tarpeita jatkolle. Raportin tuloksista voit lukea pian Kielibuustin blogista. Lämmin kiitos kaikille vastanneille!
Kielibuusti pyrkii monin tavoin ottamaan osaa julkisuudessakin nyt kuumana käyvään keskusteluun siitä, että osaajapulaan toivotaan ratkaisua työperäisestä maahanmuutosta, ja tuomaan esille kielenoppimisen merkityksen osana kysymystä. Kielibuusti on kevään aikana järjestänyt kansainvälisille osaajille kaksi webinaaria kielitaidon merkityksestä suomalaisessa työelämässä (27.2. ja 10.4.). Niissä on tarjottu tietoa kielibuusti.fi:n tuesta kielen oppimisessa, ja yhdessä TE-palveluiden kanssa toteutettu TE-live-lähetys ”Working in Finland – why and how to learn Finnish?” on katsottavissa netissä.
Kv-osaajien lisäksi Kielibuusti koittaa tavoittaa myös työnantajia ja muuttaa asenneilmapiiriä. Esimerkiksi tiedotteessa Ratkaisu osaajapulaan piilee suomen kielessä - näin työnantaja voi tukea kielenoppijaa tuodaan selvästi esiin, että kielenoppiminen on aivan olennainen osa pitovoimaa. Kielibuustin Inkeri Lehtimaja kävi Huomenta Suomen haastateltavana aiheesta, pitäisikö englannista tehdä virallinen kieli suomen ja ruotsin rinnalle. Pääset katsomaan haastattelun tästä linkistä.
14.3. Kielibuusti oli mukana Helsingin seudun Kauppakamarin tapahtumassa “Onnistu kansainvälisen opiskelijoiden rekrytoinnissa”. Palautteen mukaan tilaisuus oli yhtä antoisa osallistujille kuin järjestäjillekin ja selkeästi tarvetta tällaiselle keskustelulle ja kohtaamisille olisi jatkossakin. Osallistujia oli paikalla 40 ja järjestäjiä 34.
Aallon kielibuustilaisten tiivis yhteistyö Espoon kaupungin kanssa on jatkunut aktiivisena. Kielibuusti on ollut mukana ständein, pitchein ja luennoin monenlaisissa tapahtumissa ja webinaareissa ja tavoittanut siten valtavan määrän kv-osaajia ja yrityksiä. Esimerkiksi Espoo Talent Match -tapahtumaan 20.3. osallistui noin 700 työnhakijaa ja 40 yritystä, ja Hello Espoo -tapahtumassa 7.3. oli näytteilleasettajina noin 50 espoolaisille palveluja tarjoavaa yhdistystä ja julkista organisaatiota sekä yleisönä noin 450 uutta kansainvälistä espoolaista. Kielibuustilla on meneillään myös kielitietoisen rekrytoinnin pilotti yhteishankkeena Espoon kaupungin, Omnian ja OP Uusimaan kanssa.
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Loppukeväästä on tarjolla vielä kaksi tapahtumaa, toinen suomenopettajille, toinen koko korkeakoulukentälle hoitoalalla:
Suomea hoitotyössä 2 -koulutuspäivä järjestetään Laurean Tikkurilan toimipisteessä 18.4.2024. Koulutuksen kohderyhmänä ovat kansainvälisiä sairaanhoitajia kouluttavat tahot ympäri Suomen, suomen kielen ja hoitotyön opettajat sekä työnantajien edustajat. Koulutuspäivä sisältää työpajatyyppistä työskentelyä ja ideoiden jakamista. Päivän aiheina ovat mm. kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen toteuttaminen, hoitotyön suomen kielen opetuksen mallit ja ideat sekä suomen kielen oppimisen mahdollistaminen työpaikalla.
Korkeakouluwebinaari: Korkeakoulujen kielistrategiatyö osana kv-opiskelijoiden ja -henkilöstön kielen oppimisen edistämistä järjestetään ti 14.5. klo 13-15. Webinaarissa esitellään esimerkkejä kielistrategiatyöstä, jonka avulla voidaan edistää kv-opiskelijoiden ja -henkilöstön kielen oppimista. Alustajina toimivat Sanni Heinzmann (Aalto-yliopisto) sekä Eveliina Korpela (Metropolia). Tarkempi ohjelma nähtävissä Kielibuustin sivuilla. Ilmoittautuminen on jo alkanut, mutta mukaan voi tulla myös ilmoittautumatta.
Julkkarit tiistai-iltapäivänä 17.9: Juhlimme uutta MOOC:ia (Massive Online Open course) ruotsin kielestä Suomessa nimeltä Sidu! Det svenska i Finland. Juhlat pidetään Aalto-yliopistolla Espoossa. Tervetuloa! Lisätietoja julkaistaan myöhemmin keväällä Kielibuustin nettisivuilla.
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös X:ssä ja Linkedinissä sekä erityisesti opettajille tarkoitetussa Korkeakoulutettujen suomenopettajat -Facebook-ryhmässä sekä Kielibuustin Facebook-sivulla.
Hyödyllisiä sisältöjä opettamiseen ja opiskelijoille vinkattaviksi:
Kielibuusti.fi-sivuilta löytyy työnantajille monia hyödyllisiä sisältöjä, kuten hyviä vinkkejä teemasta Kielitietoinen rekrytointi ja Kielitietoinen perehdytys. Nämä on hyvä huomioida myös korkeakouluissa kansainvälisiä osaajian rekrytoidessa. Niiden avulla saa hyvän käsityksen siitä, millaisiin seikkoihin pitäisi kiinnittää huomiota, jotta korkeakoulu saisi menestyksekkäästi rekrytoitua ja perehdytettyä tarvitsemansa osaajat.
Työnantajalle hyödyllistä tietoa tarjoavat myös Kielistrategia-sisällöt, joissa ohjeistetaan, mitä tarkoittaa kielistrategia, miksi organisaatiolla pitäisi olla sellainen ja miten sellainen laaditaan. Näitä teemoja voi siis tutkailla sivuilta myös itse, jo ennen edellä mainittua korkeakouluwebinaariakin.
Kielibuusti.fi tarjoaa myös monia sellaisia sisältöjä, jotka hyödyttävät monia korkeakoulukentällä toimivia, roolista riippumatta. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeet, kuten Näin järjestät monikielisen tilaisuuden, sekä työkalut, kuten Kielenkäyttäjäprofiilit, joiden avulla voidaan tehdä näkyväksi usein arkaluonteisiakin kielten käyttöön ja kielenoppimiseen liittyviä toiveita, tarpeita ja haasteita. Profiilit auttavat myös suunnittelemaan työpaikan kielitukea ja vuorovaikutusta niin, että kaikki työyhteisön jäsenet voivat kokea tulevansa kuulluksi.
Esimerkiksi ura-ja opinto-ohjaajien kannattaa ehdottomasti katsoa ja suositella kielenoppijoille (tai mahdollisesti tuleville sellaisille) jo edellä mainittua TE-live-lähetystä ”Working in Finland – why and how to learn Finnish?”Muistathan mainostaa opiskelijoille myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin tulee jatkuvasti uutta sisältöä. Esim. Finnish Calendar / Finnish Features -postaussarjoissa kerrotaan suomalaisista pyhistä, perinteistä ja piirteistä. Kielibuustin somessa on myös paljon uusia lyhytvideoita.
Seuraava uutiskirje ilmestyy alkusyksystä, joten mukavaa kevättä ja kesän odotusta!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti on kevään aikana järjestänyt kansainvälisille osaajille kaksi webinaaria kielitaidon merkityksestä suomalaisessa työelämässä (27.2. ja 10.4.). Niissä on tarjottu tietoa kielibuusti.fi:n tuesta kielen oppimisessa, ja yhdessä TE-palveluiden kanssa toteutettu TE-live-lähetys ”Working in Finland – why and how to learn Finnish?” on katsottavissa netissä.
Samanaikaisesti sekä kv-osaajia että mahdollisia työnantajia ja muita sidosryhmiä on tavoitettu myös monissa useille kohderyhmille suunnatuissa tapahtumissa, kuten Aalto-yliopiston kielibuustilaisten tiiviissä yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Kielibuusti on ollut mukana ständein, pitchein ja luennoin monenlaisissa tapahtumissa ja webinaareissa ja tavoittanut siten valtavan määrän kv-osaajia ja yrityksiä. Esimerkiksi Espoo Talent Match -tapahtumaan 20.3. osallistui noin 700 työnhakijaa ja 40 yritystä, ja Hello Espoo -tapahtumassa 7.3. oli näytteilleasettajina noin 50 espoolaisille palveluja tarjoavaa yhdistystä ja julkista organisaatiota sekä yleisönä noin 450 uutta kansainvälistä espoolaista. Espoo Career Bootcamp -tapahtumaan 29.2. taas osallistui noin 150 kv-osaajaa ja 48 organisaatiota.
Kielibuusti on ollut mukana myös erityisesti työnantajille suunnatuissa tapahtumissa, kuten Helsingin seudun Kauppakamarin tapahtumassa “Onnistu kansainvälisen opiskelijoiden rekrytoinnissa” 14.3. Kv-osaajien rekrytointia tukevat palvelut löytyvät nyt listattuina Kauppakamarin sivuilta. Palautteen mukaan tilaisuus oli yhtä antoisa osallistujille kuin järjestäjillekin ja selkeästi tarvetta tällaiselle keskustelulle ja kohtaamisille olisi jatkossakin. Osallistujia oli paikalla 40 ja järjestäjiä 34.
Kielibuustilla on meneillään myös kielitietoisen rekrytoinnin pilotti yhteishankkeena Espoon kaupungin, Omnian ja OP Uusimaan kanssa. Hankkeessa selvitetään, miten yrityksen työtehtävien kielellisyyttä kartoittamalla ja työtehtäviä muotoilemalla voidaan mahdollistaa kv-osaajien rekrytointeja tilanteessa, jossa hakijan suomen kielen taito on vasta kehittymässä.
Kielibuusti pyrkii monin tavoin ottamaan osaa julkisuudessakin nyt kuumana käyvään keskusteluun siitä, että osaajapulaan toivotaan ratkaisua työperäisestä maahanmuutosta, ja tuomaan esille kielenoppimisen merkityksen osana kysymystä. Esimerkiksi Kielibuustin tiedotteessa Ratkaisu osaajapulaan piilee suomen kielessä - näin työnantaja voi tukea kielenoppijaa tuodaan selvästi esiin, että kielenoppiminen on aivan olennainen osa pitovoimaa. Kielibuustin Inkeri Lehtimaja kävi Huomenta Suomen haastateltavana aiheesta, pitäisikö englannista tehdä virallinen kieli suomen ja ruotsin rinnalle. Pääset katsomaan haastattelun tästä linkistä.
Myös viimeisimmässä korkeakouluille järjestetyssä webinaarissa 13.3. teemana oli työllistyminen. Webinaarissa Korkeakoulujen esimerkkejä kv-opiskelijoiden kielitaidon edistämiseen tähtäävistä ja työllistymistä parantavista toimista Jyrki Rajala (Centria) esitteli Export Expert- hankkeessa luodun kv-osaajien valmennusmallin, ja Anna-Riikka Rasa (Metropolia) kertoi Tokasa-hankkeen toiminnallisesti kaksikielisestä sairaanhoitajakoulutuksesta. Yliopiston kv-opiskelijoiden kielenoppimista ja siten työllistymistä edistävistä toimista taas alusti Inkeri Lehtimaja (Aalto-yliopisto).
Kielibuusti on järjestänyt kevään aikana myös opettajille suunnattuja koulutuksia ja tapahtumia, kuten webinaarin Iloa älystä – kokemuksia tekoälystä kielenopettajan apuvälineenä 5.3.2024 sekä Tapaaminen korkeakouluissa S2-henkilöstökursseja opettaville 9.4.2024
Kielibuustissa tapahtuu seuraavaksi:
Kielibuusti järjestää webinaarin Kieliratkaisuja kansainvälistyville yrityksille – Kielibuustin työkalut yritysten tukena 3.5.2024 klo 13.00-13.45. Webinaarissa esitellään kielibuusti.fi-sivuston tarjoamia työkaluja, joiden avulla voidaan helpottaa kansainvälisten osaajien rekrytointia suomen- tai ruotsinkielisiin työyhteisöihin ja ottaa käyttöön uusia kielellisiä toimintatapoja. Tarjolla on maksuttomia malleja, joita hyödyntämällä esimerkiksi edistetään suomen/ruotsin ja englannin rinnakkaiskäyttöä ja tuetaan kansainvälisten työntekijöiden kielenoppimista. Webinaarissa esitellään myös konkreettisia toimintatapoja esimerkiksi kielitietoiseen rekrytointiin ja perehdytykseen tai erilaisiin työtilanteisiin, esimerkiksi kokouksiin. Ilmoittaudu mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake viimeistään 2.5.2024. Tilaisuus tallennetaan, ja tallenne sekä materiaalit lähetetään ilmoittautuneille.
Erityisesti hoitotyöhön liittyvien sidosryhmien kannalta mielenkiintoinen Suomea hoitotyössä 2 -koulutuspäivä järjestetään Laurean Tikkurilan toimipisteessä 18.4.2024. Koulutuksen kohderyhmänä ovat kansainvälisiä sairaanhoitajia kouluttavat tahot ympäri Suomen, suomen kielen ja hoitotyön opettajat sekä työnantajien edustajat. Koulutuspäivä sisältää työpajatyyppistä työskentelyä ja ideoiden jakamista. Päivän aiheina ovat mm. kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen toteuttaminen, hoitotyön suomen kielen opetuksen mallit ja ideat sekä suomen kielen oppimisen mahdollistaminen työpaikalla.
Kielibuusti järjestää vielä loppukevään aikana myös koko korkeakoulukentälle suunnatun webinaarin Korkeakoulujen kielistrategiatyö osana kv-opiskelijoiden ja -henkilöstön kielen oppimisen edistämistä 14.5. klo 13-15.
Muistathan, että Kielibuusti on aktiivinen myös somessa, joten kannattaa seurata hanketta myös X:ssä ja Linkedinissä. Kielenoppijoille taas kannattaa mainostaa kielibuusti.fi-sivuston lisäksi heille suunnattua Kielibuustin Instagram-tiliä, jolla postaillaan kielivinkkejä.
Kielibuustin tarjoamia hyödyllisiä sisältöjä:
Kielibuusti.fi-sivuilta löytyy työnantajille monia hyödyllisiä sisältöjä, kuten hyviä vinkkejä teemasta Kielitietoinen rekrytointi ja Kielitietoinen perehdytys. Niiden avulla työnantaja saa hyvän käsityksen siitä, millaisiin seikkoihin pitäisi kiinnittää huomiota, jotta yritys tai organisaatio saisi menestyksekkäästi rekrytoitua ja perehdytettyä tarvitsemansa osaajat.
Työnantajalle hyödyllistä tietoa tarjoavat myös Kielistrategia-sisällöt, joissa ohjeistetaan, mitä tarkoittaa kielistrategia, miksi organisaatiolla pitäisi olla sellainen ja miten sellainen laaditaan.
Kielibuusti.fi tarjoaa myös monia sellaisia sisältöjä, jotka hyödyttävät monia, roolista tai sidosryhmästä riippumatta. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeet, kuten Näin järjestät monikielisen tilaisuuden, sekä työkalut, kuten Kielenkäyttäjäprofiilit, joiden avulla voidaan tehdä näkyväksi usein arkaluonteisiakin kielten käyttöön ja kielenoppimiseen liittyviä toiveita, tarpeita ja haasteita. Profiilit auttavat myös suunnittelemaan työpaikan kielitukea ja vuorovaikutusta niin, että kaikki työyhteisön jäsenet voivat kokea tulevansa kuulluksi.
Esimerkiksi ura-ja opinto-ohjaajien kannattaa ehdottomasti katsoa ja suositella kielenoppijoille (tai mahdollisesti tuleville sellaisille) jo edellä mainittua TE-live-lähetystä ”Working in Finland – why and how to learn Finnish?”Muistathan vinkata oppijoille myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin tulee jatkuvasti uutta sisältöä. Esim. Finnish Calendar / Finnish Features -postaussarjoissa kerrotaan suomalaisista pyhistä, perinteistä ja piirteistä. Kielibuustin somessa on myös paljon uusia inspiroivia lyhytvideoita.
Seuraava uutiskirje ilmestyy alkusyksystä, joten mukavaa kevättä ja kesän odotusta!
terveisin
Kielibuustin väki
Ps. Jos olet tilannut Kielibuustin uutiskirjeen, saat s-postitse tiedon aina, kun uusin uutiskirje on julkaistu Kielibuusti.fi-sivustolla sekä linkin uutiskirjeeseen. Jollet enää halua asiasta s-postia, ilmoitathan meille siitä osoitteeseen kielibuusti-info(at)aalto.fi. Jos taas et ole tähän asti kuulunut Kielibuustin verkostoon, mutta haluat jatkossa saada s-postimuistutuksen aina uuden uutiskirjeen ilmestyessä, liitythän uutiskirjeen tilaajaksi Kielibuustin etusivun alareunassa olevan linkin kautta.