Uutiskirje 12/2024
Terveiset Kielibuustista!
(Voit lukea saman ruotsiksi tai englanniksi vaihtamalla sivun kieliversiota sivun ylälaidasta. Opettajaverkoston uutiskirje on kuitenkin tarjolla vain suomeksi tai ruotsiksi.)
Syyslukukausi alkaa olla lopuillaan, niin myös Kielibuusti-hanke. Kielibuustin uutiskirjeet tässä muodossaan päättyvät, mutta näiltä sivuilta löydät jatkossakin Kielibuustin teemoihin liittyviä uusia sisältöjä. Pysy siis kanavalla!
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti-hanke nykymuodossaan päättyy vuoden 2024 loppuun. Kehitysyhteistyö ja kielibuusti.fi-sivuston ylläpito kuitenkin jatkuu 2025–2028 Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa osana yliopistojen OKM:n strategisella rahoituksella tuettuja tavoitteita (OKM:n tiedote). Yliopistojen sisäiset ja keskinäiset neuvottelut toteutuksen yksityiskohdista ovat vielä käynnissä.
Kielibuusti kutsuu tulevinakin vuosina kaikkia korkeakouluja ja muita yhteistyökumppaneita hyödyntämään kielibuusti.fi-sivuston antia. Kielibuusti toimii myös jatkossa hyödyllisten materiaalien ja kiinnostavien kielenoppimista tukevien ratkaisujen jakopaikkana, joten jos olet kiinnostunut yhteistyöstä tai haluat ehdottaa julkaistavaa sivustolle, ota yhteyttä kielibuusti-info@helsinki.fi tai kielibuusti-info@aalto.fi. Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitamme tästä hankekaudesta!
Kielibuustilaiset ovat hankkeen vielä hankkeen lähestyessä loppuaankin olleet aktiivisia niin tapahtumien järjestäjinä kuin vierailijoina. Syksyn aikana on ollut kaksi korkeakouluille suunnattua webinaaria. Niistä toisessa, 9.10. pidetyssä, kuultiin UEFin uudesta suomen kielen oppimiseen perustuvasta apurahasta englanninkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa (Outi Väyrynen) sekä Lapin yliopiston ja Oulun yliopiston Kohti yliopistoa – valmentava koulutus maahanmuuttajille -hankkeesta (Pauliina Keskinarkaus, Sinikka Vuonokari-Kämäräinen, Elina Palola ja Liisa Väisänen). Tapahtumaan oli ilmoittautunut noin 120 osallistujaa. 19.11. järjestetyssä webinaarissa taas esiteltiin Metropolian harjoittelumallia (Hanna Aho), jossa opiskelijat ovat päässeet kielituettuun harjoitteluun omassa korkeakoulussaan. Molemmissa webinaareissa ja niiden pienryhmäkeskusteluissa käsiteltiin myös Kielibuustin jatkuvuutta, niin verkoston ja hyvien käytäntöjen jakamisen kuin Kielibuusti-sivustonkin ylläpidon näkökulmasta. Ilmoittautuneita oli noin 80.
Vaikka Kielibuusti-hanke sellaisenaan päättyy, Kielibuustin korkeakouluverkosto on tarkoitus pitää yllä myös hankkeen jälkeen, ja sen kautta korkeakouluissa opettavat voivat jatkossakin jakaa tietoa eri korkeakoulujen Kielibuusti-teemojen mukaisista toimista, hyvistä käytänteistä ja ideoista. Jatkossa Kielibuusti-yhteyshenkilöille korkeakouluissa pyydetään nimeämään myös varahenkilöt, jotta tiedonkulku varmistetaan, ja korkeakouluja ohjeistetaan jatkamaan Kielibuusti-hankkeessa aloitettua webinaarien sarjaa sekä hyvien mallien ja materiaalien jakamista myös kielibuusti.fi-sivustolla. Tästä tiedotetaan lisää myöhemmin.
Kielibuusti-hankkeen päätöstapahtuma Kielitaito ratkaisuna osaajapulaan järjestettiin 5.11.2024. Tilaisuudessa esiteltiin nostoja hankkeen onnistumisista ja kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja kielitaidon merkityksestä työelämässä. Paikan päällä Aalto-yliopiston kampuksella tupa oli täynnä ja tunnelma katossa, ja striimin välityksellä tapahtumaa seurasi lähes 300 katsojaa. Suzanne Innes-Stubb, Aalto-yliopiston johtava työelämäasiantuntija ja tasavallan presidentin puoliso, kuvasi kolmikielisessä puheessaan omaa kielenoppimismatkaansa. Hän nosti puheessaan esiin, miten suomen ja/tai ruotsin kielitaito avaa ammatillisia ja henkilökohtaisia ovia. Lisäksi hän kehotti käyttämään kieltä arjessa. Puhe on julkaistu myös kielibuusti.fi-sivustolla.
Erityisesti suomenopettajille suunnatussa Suomea pelaten ja liikkuen -webinaarissa 6.11. kuultiin kolmesta toteutuksesta, joissa suomea opitaan luokan ulkopuolella. Pelikerho suomenoppijoille, Liiku suomeksi ja Kielikävelyt kiinnostivat noin 50 kuulijaa.
Jo aiemmin pidetty Lukupiiri-webinaari ja blogiartikkeli ovat poikineet mm. pyynnön pitää webinaari marraskuun 28. päivä Pohjois-Suomen suomenopettajille aiheena Kaunokirjallisuuden käyttö S2-opetuksessa (40 osallistujaa) sekä esitelmä/artikkelipyynnön Tukholman Ruotsi toisena kielenä opettajien -seminaariin vuonna 2025.
Kielibuusti on ollut esillä monissa tapahtumissa, kuten Rekrytori for Internationals -tapahtumassa Kaapelitehtaalla 25.9. ja Build Your Network, Build Your Career -tapahtumassa Helsingin kaupungintalolla 7.11. Turussa järjestettiin 14.–15.11. kotoutumis-, maahanmuutto- ja vastaanottoteemojen parissa toimiville henkilöille Integration-tapahtuma, jossa Kielibuustia ja verkkosivuja esiteltiin monille eri käyttäjäryhmille. Muita tapahtumia, joissa Kielibuusti on ollut mukana, ovat olleet mm. Talent Boost Network Day 9.10. ja Talent Boost Summit 12.11. sekä Rakennusalan uudet ulottuvuudet -messut 28.11.
Kielibuustilaiset ovat olleet kertomassa hankkeesta ja sen tuotoksista myös konferensseissa. 7.–9.11. Kielibuustin vetäjät esittelivät portaalia ja keskusteluttivat suomen ja ruotsin kielen opettajia ja tutkijoita hankkeen tulevaisuudesta AFinLan eli Suomen soveltavan kielitieteen yhdistyksen syyssymposiumissa Turussa.11–13.11. taas Kielibuustin ruotsin kieleen keskittyvä tiimi kävi ICERI-konferenssissa Sevillassa pitämässä posteriesitelmää uudesta, avoimesta verkkomateriaalista Sidu! Det svenska i Finland, joka kertoo Suomen ruotsinkielisistä ja kaksikielisistä paikkakunnista, suomenruotsalaisesta kulttuurista ja ruotsia oppineiden ja oppivien kansainvälisten osaajien kokemuksista.
27.11. Sanni Heinzmann ja Inkeri Lehtimaja pitivät Aalto EE:n tuottaman Master Class -koulutuksen Kieliratkaisuja kansainvälistyville yrityksille. Luennon voi tilata tallenteena. Kielibuustilaiset ovat olleet puhumassa myös VIERKO- ja KOHTAUTUS-hankkeiden webinaareissa 29.10. ja 28.11.
Marraskuun alussa OP Uusimaa -pankissa aloitti neljä monikielistä asiakasneuvojaa, jotka oli rekrytoitu Kielibuustin, Omnian ja Espoon kanssa yhteistyössä toteutetussa kielituetun rekrytoinnin pilotissa. Rekrytointiprosessiin on kuulunut mm. työtehtäviin riittävän kielitaitotason määrittely, kielituki työhaastatteluissa sekä työpajat niin työyhteisölle kuin uusille suomea toisena kielenä käyttäville työntekijöille. Kokemukset rekrytointiprosessista ovat olleet erittäin hyviä, ja mallia voidaan toivottavasti hyödyntää jatkossakin niin OP Uusimaassa kuin muissa organisaatioissa. Lue lisää Selkomedian jutusta.
Myös julkaisurintamalla tapahtuu. Kielibuustin aikana kehitetystä työyhteisön kielityöpaja-mallista on julkaistu Language and Health -lehdessä tieteellinen tutkimus Work community support in professional language learning among culturally and linguistically diverse nurses: Implementation of action research in a hospital setting (Komppa, J., Eronen, K., Korpela, E.). Malli on esillä myös Kieli, koulutus ja yhteiskunta -lehden artikkelissa Kielikahvila työajalla, perehdytysyksikön kautta osaksi työyhteisöä vai talon oma kielenopettaja? Kolme ratkaisua kielenoppimisen tukemiseen työssä (Komppa, J., Backlund, A., Lätti, K., Raappana, H. & Rannikko, E.)
Kielibuustin portaalista olevasta Arvioi kielitaitotasosi -työkalusta on julkaistu Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehdessä työkalua esittelevä ja taustoittava artikkeli Uusi työkalu suomen ja ruotsin taitojen itsearviointiin (Feher, Z. & Udd, T.)
Kielibuustin piirissä kirjoitettu Monikielisen työyhteisön opas (2023) on Suomen Ekonomien Vuoden bisneskirja -ehdokas. Käy antamassa äänesi monikielisen työyhteisön asialle Suomen Ekonomien sivuilla.
Hyödyllisiä sisältöjä opettamiseen ja opiskelijoille vinkattaviksi:
Kielibuusti.fi-sivustolla on paljon uutta sisältöä, ja lisää päivitetään kaiken aikaa. Uusina työkaluina oppijoiden sivuille on tuotu muun muassa uusi työkalu Suunnittele suomenoppimistasi, joka auttaa pohtimaan omia kielenoppimisen tapoja ja resursseja suhteessa omaan tavoitteeseen. Työkalu tarjoaa oppijalle myös ehdotuksia uusiksi keinoiksi edistää omaa oppimista. Myös verkkokurssihaku on nyt avattu.
Erityisesti edistyneille oppijoille ja heitä opettaville sopivia uusia sisältöjä ovat mm. Kirjallisuuden klassikoita ja kulttuurihistoriaa (vinkkejä ja linkkejä) sekä Kirjallisuuspodcasteja suomenoppijoille -sarjan uusi jakso 1800-luku ja kansallisen identiteetin synty.
Niin ikään edistyneille suomenoppijoille on suunnattu myös ConLexis , eli verkkosanakirja, jonka sana-artikkelit ovat suomeksi. Sanakirjaa voi käyttää itsenäisesti tai opettajan johdolla, ja se sopii erityisesti kirjoittamisen ja sanaston oppimisen tueksi. Muihin sanakirjoihin verrattuna sanakirja tarjoaa enemmän kontekstia: sana-artikkeleissa mainitaan yleisimmät vierussanat, eli sanat, jotka esiintyvät usein kyseisen sanan kanssa yhdessä. Sanapareista esitetään aitoja esimerkkilauseita, jotka on kerätty kielikorpuksista (esim. uutisteksteistä). Lisäksi sanojen merkityskuvaukset on kirjoitettu kokonaisilla lauseilla, ja sana-artikkeli sisältää sanan taivutusmuotoja sekä synonyymit ja vastakohdat. Sanakirjan sisältöä on laajennettu ja sen ulkoasu päivitetty Kielibuustin puitteissa. Palautetta sanakirjasta otetaan mieluusti vastaan osoitteeseen kielibuusti-info@helsinki.fi.
Myös Kielisepät-oppimisyhteisö on tarkoitettu B2- ja C-tason suomenoppijoille. Siinä oppijat luovat oppimisresursseja toisilleen ja muille sekä kulkevat yhdessä kohti tavoitteitaan.
Kielibuusti.fi:n oppijoiden sivustolla on nyt uusi osio Kielibuustissa kehitettyjä oppimateriaaleja, johon on tulossa joulukuun aikana vielä paljon uusia sisältöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi Akateeminen fraasipankki, Keskusteluja suomeksi -videosarja ja MOOC-kurssi Kielioppitreeniä edistyneille suomenoppijoille. Osa näistä on jo julkaistu, mutta ne päivittyvät vielä, ja esimerkiksi MOOC-kurssia vielä muokataan, ennen kuin siitä voi saada opintopisteitä.
Alkuvuodesta 2025 julkaistaan Treenaa suomen ääntämistä – Boost your Finnish pronunciation -videosarja, jossa kerrotaan englanniksi suomen kielen ääntämisestä ja havainnollistetaan selkein kuvioin ja videoilla esiintyvän puhujan kasvoilla äänteiden muodostamista. Videoilla myös harjoitellaan esimerkkisanoja ja -fraaseja.
Keväällä on tulossa testikäyttöön myös Helsingin yliopiston 5 op:n MOOC-kurssi: Yhteiskuntatietoa A2-B1-tasoille. Yliopiston opetustarjontaan kurssi avataan vasta syksyllä 2025, mutta kurssin materiaaleja voi jo kevään aikana käyttää ja testata.
Suomen ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä paikkakuntia sekä suomenruotsalaista kulttuuria käsittelevä verkkomateriaali Sidu! Det svenska i Finland löytyy nyt myös suomeksi. Erityisesti kirjallisia sisältöjä on nyt myös suomeksi. Videosisällöt on tekstitetty englanniksi, ja kahdessa videossa puhutaan suomea. Sidu! Koostuu 20 eri moduulista ja löytyy kahdesta eri paikasta: avoimelta Thinglink-alustalta ja Moodle-pohjaiselta DigiCampukselta, joka vaatii kirjautumisen (esim. Google tai HAKA). Materiaali sopii sekä opetukseen että itseopiskeluun. Ainakin vuoden loppuun asti sisältöä päivitetään ja käännöksiä korjaillaan.
Myös kielibuusti.fi:n opettajien sivusto on päivittynyt. Yksi suomenopettajien suosituimmista sisällöistä on ollut opetusmateriaalipankki. Sitä on kehitetty niin, että oppimateriaalien lataaminen opetusmateriaalipankkiin on tehty aiempaa suoraviivaisemmaksi, ja muun muassa tekijänoikeuslisenssin lisäämistä materiaaleihin on helpotettu.
Opettajienkin sivustolle tulee kaiken aikaa uusia sisältöjä, kuten uusi videosarja Tietoa suomen kielen taustasta joulukuun 2024 aikana. Se tarjoaa Rigina Ajanki-Forslundin siivittämänä paljon tietoa suomenopettajia kutkuttavista teemoista, kuten kielessä tapahtuneista äänteenmuutoksista, joista tietäminen auttaa ymmärtämään nykysuomea.
Ääntämisen opetus -sivulle on tulossa podcast-jaksoja, joissa keskustellaan suomen kielen prosodiasta Yrjö Laurannon, Michael O’Dellin ja Tommi Niemisen voimin.
Kannattaa myös seurata vielä päivittyviä sivuja Opetuskokeiluja sekä Arviointiapua suomenopettajille. Arviointiapua suomenopettajille -osio täydentyy vielä Mari Hongon Kielenoppijoiden mediaatiotaidoista kertovalla videolla ja oheismateriaalilla.
Opetuskokeiluja-sivulla tarjoillaan sopivina annospaloina tietoa hyviksi koetuista käytännöistä konkreettisten vinkkien kera. Opetuskokeiluja -osioon opettajat eri puolelta Suomea voivat ehdottaa uusia tekstejä lisättäväksi myös tulevaisuudessa. Ehdotukset voi lähettää osoitteeseen kielibuusti-info@helsinki.fi tai kielibuusti-info@aalto.fi. Lisäksi sekä opettajia että oppijoita kiinnostavaa materiaalia päivitetään suomeksi ja ruotsiksi tälle Fraaseja kahvihuoneeseen -sivulle, kun sivu vielä täydentyy oululaisten suomenopettajien tekemien ja kielibuustilaisten uudistamien keskustelukorttien osalta.
Myös ruotsinoppijoiden ja -opettajien sivustoilla on tehty päivityksiä, ja uusia sisältöjä tulee kaiken aikaa lisää. Niistä voit lukea enemmän tämän uutiskirjeen ruotsinkielisestä versiosta.
Muistathan mainostaa opiskelijoille myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin niihenkin ilmestyy uutta sisältöä ainakin vielä tammikuussa.
Kiitos siitä, että olet kulkenut Kielibuustin matkassa!
Tunnelmallista ja rauhallista joulua!
terveisin
Kielibuustin väki
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti-hanke nykymuodossaan päättyy vuoden 2024 loppuun. Kehitysyhteistyö ja kielibuusti.fi-sivuston ylläpito kuitenkin jatkuu 2025-2028 Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa osana yliopistojen OKM:n strategisella rahoituksella tuettuja tavoitteita (OKM:n tiedote). Yliopistojen sisäiset ja keskinäiset neuvottelut toteutuksen yksityiskohdista ovat vielä käynnissä.
Kielibuusti kutsuu tulevinakin vuosina kaikkia korkeakouluja ja muita yhteistyökumppaneita hyödyntämään kielibuusti.fi-sivuston antia. Kielibuusti toimii myös jatkossa hyödyllisten materiaalien ja kiinnostavien kielenoppimista tukevien ratkaisujen jakopaikkana, joten jos olet kiinnostunut yhteistyöstä tai haluat ehdottaa julkaistavaa sivustolle, ota yhteyttä kielibuusti-info@helsinki.fi tai kielibuusti-info@aalto.fi. Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitamme tästä hankekaudesta!
Kielibuustilaiset ovat hankkeen vielä hankkeen lähestyessä loppuaankin olleet aktiivisia niin tapahtumien järjestäjinä kuin vierailijoina. Syksyn aikana on ollut kaksi korkeakouluille suunnattua webinaaria. Niistä toisessa, 9.10. pidetyssä, kuultiin UEFin uudesta suomen kielen oppimiseen perustuvasta apurahasta englanninkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa (Outi Väyrynen) sekä Lapin yliopiston ja Oulun yliopiston Kohti yliopistoa – valmentava koulutus maahanmuuttajille -hankkeesta (Pauliina Keskinarkaus, Sinikka Vuonokari-Kämäräinen, Elina Palola ja Liisa Väisänen). Tapahtumaan oli ilmoittautunut noin 120 osallistujaa. 19.11. järjestetyssä webinaarissa taas esiteltiin Metropolian harjoittelumallia (Hanna Aho), jossa opiskelijat ovat päässeet kielituettuun harjoitteluun omassa korkeakoulussaan. Molemmissa webinaareissa ja niiden pienryhmäkeskusteluissa käsiteltiin myös Kielibuustin jatkuvuutta, niin verkoston ja hyvien käytäntöjen jakamisen kuin Kielibuusti-sivustonkin ylläpidon näkökulmasta. Ilmoittautuneita oli noin 80.
Vaikka Kielibuusti-hanke sellaisenaan päättyy, Kielibuustin korkeakouluverkosto on tarkoitus pitää yllä myös hankkeen jälkeen, ja sen kautta korkeakouluissa opettavat voivat jatkossakin jakaa tietoa eri korkeakoulujen Kielibuusti-teemojen mukaisista toimista, hyvistä käytänteistä ja ideoista. Jatkossa Kielibuusti-yhteyshenkilöille korkeakouluissa pyydetään nimeämään myös varahenkilöt, jotta tiedonkulku varmistetaan, ja korkeakouluja ohjeistetaan jatkamaan Kielibuusti-hankkeessa aloitettua webinaarien sarjaa sekä hyvien mallien ja materiaalien jakamista myös kielibuusti.fi-sivustolla. Tästä tiedotetaan lisää myöhemmin.
Kielibuusti-hankkeen päätöstapahtuma Kielitaito ratkaisuna osaajapulaan järjestettiin 5.11.2024. Tilaisuudessa esiteltiin nostoja hankkeen onnistumisista ja kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja kielitaidon merkityksestä työelämässä. Paikan päällä Aalto-yliopiston kampuksella tupa oli täynnä ja tunnelma katossa, ja striimin välityksellä tapahtumaa seurasi lähes 300 katsojaa. Suzanne Innes-Stubb, Aalto-yliopiston johtava työelämäasiantuntija ja tasavallan presidentin puoliso, kuvasi kolmikielisessä puheessaan omaa kielenoppimismatkaansa. Hän nosti puheessaan esiin, miten suomen ja/tai ruotsin kielitaito avaa ammatillisia ja henkilökohtaisia ovia. Lisäksi hän kehotti käyttämään kieltä arjessa. Puhe on julkaistu myös kielibuusti.fi-sivustolla.
Erityisesti suomenopettajille suunnatussa Suomea pelaten ja liikkuen -webinaarissa 6.11. kuultiin kolmesta toteutuksesta, joissa suomea opitaan luokan ulkopuolella. Pelikerho suomenoppijoille, Liiku suomeksi ja Kielikävelyt kiinnostivat noin 50 kuulijaa. Jo aiemmin pidetty Lukupiiri-webinaari ja blogiartikkeli ovat poikineet mm. pyynnön pitää webinaari marraskuun 28. päivä Pohjois-Suomen suomenopettajille aiheena Kaunokirjallisuuden käyttö S2-opetuksessa (40 osallistujaa) sekä esitelmä/artikkelipyynnön Tukholman ruotsi toisena kielenä opettajien -seminaariin vuonna 2025.
Kielibuustilaiset ovat olleet kertomassa hankkeesta ja sen tuotoksista myös konferensseissa. 7.–9.11. Kielibuustin vetäjät esittelivät portaalia ja keskusteluttivat suomen ja ruotsin kielen opettajia ja tutkijoita hankkeen tulevaisuudesta AFinLan eli Suomen soveltavan kielitieteen yhdistyksen syyssymposiumissa Turussa.11–13.11. taas Kielibuustin ruotsin kieleen keskittyvä tiimi kävi ICERI-konferenssissa Sevillassa pitämässä posteriesitelmää uudesta, avoimesta verkkomateriaalista Sidu! Det svenska i Finland, joka kertoo Suomen ruotsinkielisistä ja kaksikielisistä paikkakunnista, suomenruotsalaisesta kulttuurista ja ruotsia oppineiden ja oppivien kansainvälisten osaajien kokemuksista.
Kielibuusti on ollut esillä monissa tapahtumissa, kuten Rekrytori for Internationals -tapahtumassa Kaapelitehtaalla 25.9. ja Build Your Network, Build Your Career -tapahtumassa Helsingin kaupungintalolla 7.11. Turussa järjestettiin 14.–15.11. kotoutumis-, maahanmuutto- ja vastaanottoteemojen parissa toimiville henkilöille Integration-tapahtuma, jossa Kielibuustia ja verkkosivuja esiteltiin monille eri käyttäjäryhmille. Muita tapahtumia, joissa Kielibuusti on ollut mukana, ovat olleet mm. Talent Boost Network Day 9.10. ja Talent Boost Summit 12.11. sekä Rakennusalan uudet ulottuvuudet -messut 28.11.
27.11. Sanni Heinzmann ja Inkeri Lehtimaja pitivät Aalto EE:n tuottaman Master Class -koulutuksen Kieliratkaisuja kansainvälistyville yrityksille. Luennon voi tilata tallenteena. Kielibuustilaiset ovat olleet puhumassa myös VIERKO- ja KOHTAUTUS-hankkeiden webinaareissa 29.10. ja 28.11.
Kielibuustin, Espoon ja OP Uusimaan yhteistyö kielituetussa rekrytoinnissa on edennyt siihen pisteeseen, että marraskuun alussa OP Uusimaa -pankissa aloitti neljä monikielistä asiakasneuvojaa, jotka oli rekrytoitu yhteistyöpilotissa. Kokemukset rekrytointiprosessista ovat olleet erittäin hyviä, ja mallia voidaan toivottavasti hyödyntää jatkossakin niin OP Uusimaassa kuin muissa organisaatioissa. Lue lisää Selkomedian jutusta.
Myös julkaisurintamalla tapahtuu. Kielibuustin aikana kehitetystä työyhteisön kielityöpaja-mallista on julkaistu Language and Health -lehdessä tieteellinen tutkimus Work community support in professional language learning among culturally and linguistically diverse nurses: Implementation of action research in a hospital setting (Komppa, J., Eronen, K., Korpela, E.). Lisäksi malli on esillä myös jo aiemmin mainostetussa Kieli, koulutus ja yhteiskunta -lehden artikkelissa Kielikahvila työajalla, perehdytysyksikön kautta osaksi työyhteisöä vai talon oma kielenopettaja? Kolme ratkaisua kielenoppimisen tukemiseen työssä (Komppa, J., Backlund, A., Lätti, K., Raappana, H. & Rannikko, E.)
Kielibuustin portaalista olevasta Arvioi kielitaitotasosi -työkalusta on julkaistu Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehdessä työkalua esittelevä ja taustoittava artikkeli Uusi työkalu suomen ja ruotsin taitojen itsearviointiin (Feher, Z. & Udd, T.)
Kielibuustin piirissä kirjoitettu Monikielisen työyhteisön opas (2023) on Suomen Ekonomien Vuoden bisneskirja -ehdokas. Käy antamassa äänesi monikielisen työyhteisön asialle Suomen Ekonomien sivuilla.
Kielibuustin tarjoamia hyödyllisiä sisältöjä:
Kielibuusti.fi-sivustolla on paljon uutta sisältöä, ja lisää päivitetään kaiken aikaa. Korkeakouluissa eri tavoin kielenoppijoiden kanssa toimivia kiinnostanevat esimerkiksi epämuodollisesta kielenoppimisen mahdollistamisesta vinkkaava Kielikahvilassa harjoitellaan suomea ja tutustutaan uusiin ihmisiin, joka tarjoaa ohjeita korkeakouluille ja muille organisaatioille kielikahvilatoiminnan järjestämiseksi ja lisäksi ohjeita kielikahvilan vetäjälle. Substanssiopetukseen liittyvästä kielenoppimisesta taas kertovat Suomi näkyviin englanninkielisessä opetuksessa – neuvoja ja vinkkejä sekä ”Näin muut ovat onnistuneet” -osion: Aalto-yliopiston kudontapajassa kudotaan kieliä yhteen.
Uusina työkaluina oppijoiden sivuille on tuotu muun muassa uusi työkalu Suunnittele suomenoppimistasi, joka auttaa pohtimaan omia kielenoppimisen tapoja ja resursseja suhteessa omaan tavoitteeseen. Työkalu tarjoaa oppijalle myös ehdotuksia uusiksi keinoiksi edistää omaa oppimista. Myös verkkokurssihaku on nyt avattu.
Kielibuusti.fi:n oppijoiden sivustolla on nyt myös kokonaan uusi osio Kielibuustissa kehitettyjä oppimateriaaleja, johon on tulossa joulukuun aikana vielä paljon uusia sisältöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi Akateeminen fraasipankki, Keskusteluja suomeksi -videosarja ja MOOC-kurssi Kielioppitreeniä edistyneille suomenoppijoille. Osa näistä on jo julkaistu, mutta ne päivittyvät vielä, ja esimerkiksi MOOC-kurssia vielä muokataan, ennen kuin siitä voi saada opintopisteitä.
Kielisepät-oppimisyhteisöstä kannattaa vinkata B2- ja C-tason suomenoppijoille. Siinä oppijat luovat oppimisresursseja toisilleen ja muille sekä kulkevat yhdessä kohti tavoitteitaan.
Muita erityisesti edistyneille oppijoille ja heitä opettaville sopivia uusia sisältöjä ovat mm. Kirjallisuuden klassikoita ja kulttuurihistoriaa (vinkkejä ja linkkejä) sekä Kirjallisuuspodcasteja suomenoppijoille -sarjan uusi jakso 1800-luku ja kansallisen identiteetin synty. Niin ikään edistyneille suomenoppijoille on suunnattu myös ConLexis , eli verkkosanakirja, jonka sana-artikkelit ovat suomeksi. Sanakirjaa voi käyttää itsenäisesti tai opettajan johdolla, ja se sopii erityisesti kirjoittamisen ja sanaston oppimisen tueksi. Sanakirjan sisältöä on laajennettu ja sen ulkoasu päivitetty Kielibuustin puitteissa. Palautetta sanakirjasta otetaan mieluusti vastaan osoitteeseen kielibuusti-info@helsinki.fi.
Alkuvuodesta 2025 julkaistaan Treenaa suomen ääntämistä – Boost your Finnish pronunciation -videosarja, ja eväällä on tulossa testikäyttöön myös Helsingin yliopiston 5 op:n MOOC-kurssi: Yhteiskuntatietoa A2-B1-tasoille. Yliopiston opetustarjontaan kurssi avataan vasta syksyllä 2025, mutta kurssin materiaaleja voi jo kevään aikana käyttää ja testata.
Myös kielibuusti.fi:n opettajien sivusto on päivittynyt. Yksi suomenopettajien suosituimmista sisällöistä on ollut opetusmateriaalipankki. Sitä on kehitetty niin, että oppimateriaalien lataaminen opetusmateriaalipankkiin on tehty aiempaa suoraviivaisemmaksi, ja muun muassa tekijänoikeuslisenssin lisäämistä materiaaleihin on helpotettu.
Opettajienkin sivustolle tulee edelleen kaiken aikaa uusia sisältöjä, kuten uusi videosarja Tietoa suomen kielen taustasta joulukuun 2024 aikana. Ääntämisen opetus -sivulle on tulossa podcast-jaksoja, joissa keskustellaan suomen kielen prosodiasta. Myös sivut Opetuskokeiluja sekä Arviointiapua suomenopettajille päivittyvät edelleen. Opetuskokeiluja -osioon opettajat eri puolelta Suomea voivat ehdottaa uusia tekstejä lisättäväksi myös tulevaisuudessa. Ehdotukset voi lähettää osoitteeseen kielibuusti-info@helsinki.fi.
Kaikkia kielenoppijoita ja heidän kanssaan toimivia kiinnostavaa materiaalia päivitetään suomeksi ja ruotsiksi tälle Fraaseja kahvihuoneeseen -sivulle, kun sivu vielä täydentyy oululaisten suomenopettajien tekemien ja kielibuustilaisten uudistamien keskustelukorttien osalta.
Myös ruotsinoppijoiden ja -opettajien sivustoilla on tehty päivityksiä, ja uusia sisältöjä tulee kaiken aikaa lisää. Niistä voit lukea enemmän tämän uutiskirjeen ruotsinkielisestä versiosta.
Opiskelijoille kannattaa edelleen vinkata myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin niihenkin ilmestyy uutta sisältöä ainakin vielä tammikuussa.
Kiitos siitä, että olet kulkenut Kielibuustin matkassa!
Tunnelmallista ja rauhallista joulua!
terveisin
Kielibuustin väki
Kielibuustin ajankohtaiset:
Kielibuusti-hanke nykymuodossaan päättyy vuoden 2024 loppuun. Kehitysyhteistyö ja kielibuusti.fi-sivuston ylläpito kuitenkin jatkuu 2025-2028 Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa osana yliopistojen OKM:n strategisella rahoituksella tuettuja tavoitteita (OKM:n tiedote). Yliopistojen sisäiset ja keskinäiset neuvottelut toteutuksen yksityiskohdista ovat vielä käynnissä.
Kielibuusti kutsuu tulevinakin vuosina kaikkia korkeakouluja ja muita yhteistyökumppaneita hyödyntämään kielibuusti.fi-sivuston antia. Kielibuusti toimii myös jatkossa hyödyllisten materiaalien ja kiinnostavien kielenoppimista tukevien ratkaisujen jakopaikkana, joten jos olet kiinnostunut yhteistyöstä tai haluat ehdottaa julkaistavaa sivustolle, ota yhteyttä kielibuusti-info@helsinki.fi tai kielibuusti-info@aalto.fi. Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitamme tästä hankekaudesta!
Kielibuustilaiset ovat hankkeen vielä hankkeen lähestyessä loppuaankin olleet aktiivisia niin tapahtumien järjestäjinä kuin vierailijoina. Syksyn aikana on ollut kaksi korkeakouluille suunnattua webinaaria. 9.10. pidetyssä webinaarissa kuultiin UEFin uudesta suomen kielen oppimiseen perustuvasta apurahasta englanninkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa (Outi Väyrynen) sekä Lapin yliopiston ja Oulun yliopiston Kohti yliopistoa – valmentava koulutus maahanmuuttajille -hankkeesta (Pauliina Keskinarkaus, Sinikka Vuonokari-Kämäräinen, Elina Palola ja Liisa Väisänen). Tapahtumaan oli ilmoittautunut noin 120 osallistujaa. 19.11. pidetyssä webinaarissa taas esiteltiin Metropolian harjoittelumallia (Hanna Aho), jossa opiskelijat ovat päässeet kielituettuun harjoitteluun omassa korkeakoulussaan. Ilmoittautuneita oli noin 80. Molemmissa webinaareissa ja niiden pienryhmäkeskusteluissa käsiteltiin myös Kielibuustin jatkuvuutta, niin verkoston ja hyvien käytäntöjen jakamisen kuin Kielibuusti-sivustonkin ylläpidon näkökulmasta.
Vaikka Kielibuusti-hanke sellaisenaan päättyy, Kielibuustin korkeakouluverkosto on tarkoitus pitää yllä myös hankkeen jälkeen, ja sen kautta korkeakouluissa opettavat voivat jatkossakin jakaa tietoa eri korkeakoulujen Kielibuusti-teemojen mukaisista toimista, hyvistä käytänteistä ja ideoista.
Kielibuusti-hankkeen päätöstapahtuma Kielitaito ratkaisuna osaajapulaan järjestettiin 5.11.2024. Tilaisuudessa esiteltiin nostoja hankkeen onnistumisista ja kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja kielitaidon merkityksestä työelämässä. Paikan päällä Aalto-yliopiston kampuksella tupa oli täynnä ja tunnelma katossa, ja striimin välityksellä tapahtumaa seurasi lähes 300 katsojaa. Suzanne Innes-Stubb, Aalto-yliopiston johtava työelämäasiantuntija ja tasavallan presidentin puoliso, kuvasi kolmikielisessä puheessaan omaa kielenoppimismatkaansa. Hän nosti puheessaan esiin, miten suomen ja/tai ruotsin kielitaito avaa ammatillisia ja henkilökohtaisia ovia. Lisäksi hän kehotti käyttämään kieltä arjessa. Puhe on julkaistu myös kielibuusti.fi-sivustolla.
Kielibuusti on ollut esillä monissa tapahtumissa, kuten Helsingin kaupungintalolla 7.11. pidetyssä tapahtumassa Build Your Network, Build Your Career. Kielibuustin ständillä kävi kuhina, ja kielibuusti.fi-sivusto sai uusia innostuneita käyttäjiä. Kielibuustilaisia oli myös Rekrytori for Internationals -tapahtumassa 25.9. Kaapelitehtaalla. Moni osallistuja kaipasi tukea suomen kielen opiskeluun alkeistasosta edistyneeseen tasoon. Portaali oli monille uusi tuttavuus. Turussa järjestettiin 14.–15.11. kotoutumis-, maahanmuutto- ja vastaanottoteemojen parissa toimiville henkilöille Integration-tapahtuma, jossa Kielibuustia ja verkkosivuja esiteltiin monille eri käyttäjäryhmille. Muita tapahtumia, joissa Kielibuusti on ollut mukana, ovat olleet mm. Talent Boost Network Day 9.10. ja Talent Boost Summit 12.11. sekä Rakennusalan uudet ulottuvuudet -messut 28.11.
Kielibuustilaiset ovat olleet kertomassa hankkeesta ja sen tuotoksista myös konferensseissa. 7.–9.11. Kielibuustin vetäjät esittelivät portaalia ja keskusteluttivat suomen ja ruotsin kielen opettajia ja tutkijoita hankkeen tulevaisuudesta AFinLan eli Suomen soveltavan kielitieteen yhdistyksen syyssymposiumissa Turussa. Kielibuustin ruotsin kieleen keskittyvä tiimi taas kävi 11–13.11. ICERI-konferenssissa Sevillassa pitämässä posteriesitelmää uudesta, avoimesta verkkomateriaalista Sidu! Det svenska i Finland, joka kertoo Suomen ruotsinkielisistä ja kaksikielisistä paikkakunnista, suomenruotsalaisesta kulttuurista ja ruotsia oppineiden ja oppivien kansainvälisten osaajien kokemuksista.
27.11. Sanni Heinzmann ja Inkeri Lehtimaja pitivät Aalto EE:n tuottaman Master Class -koulutuksen Kieliratkaisuja kansainvälistyville yrityksille. Luennon voi tilata tallenteena. Kielibuustilaiset ovat olleet puhumassa myös VIERKO- ja KOHTAUTUS-hankkeiden webinaareissa 29.10. ja 28.11.
Kielibuustin, Espoon ja OP Uusimaan yhteistyö kielituetussa rekrytoinnissa on edennyt siihen pisteeseen, että marraskuun alussa OP Uusimaa -pankissa aloitti neljä monikielistä asiakasneuvojaa, jotka oli rekrytoitu Kielibuustin, Omnian ja Espoon kanssa yhteistyössä toteutetussa kielituetun rekrytoinnin pilotissa. Rekrytointiprosessiin on kuulunut mm. työtehtäviin riittävän kielitaitotason määrittely, kielituki työhaastatteluissa sekä työpajat niin työyhteisölle kuin uusille suomea toisena kielenä käyttäville työntekijöille. Kokemukset rekrytointiprosessista ovat olleet erittäin hyviä, ja mallia voidaan toivottavasti hyödyntää jatkossakin niin OP Uusimaassa kuin muissa organisaatioissa. Lue lisää Selkomedian jutusta.
Kielibuusti on järjestänyt myös erityisesti opettajille suunnattuja tapahtumia, kuten Suomea pelaten ja liikkuen -webinaarin 6.11. sekä Pohjois-Suomen suomenopettajille kohdistetun Kaunokirjallisuuden käyttö S2-opetuksessa-webinaarin 28.11.
Myös julkaisurintamalla tapahtuu. Kielibuustin aikana kehitetystä työyhteisön kielityöpaja-mallista on julkaistu Language and Health -lehdessä tieteellinen tutkimus Work community support in professional language learning among culturally and linguistically diverse nurses: Implementation of action research in a hospital setting (Komppa, J., Eronen, K., Korpela, E. 2024). Samainen malli on esillä myös jo aiemmin mainostetussa Kieli, koulutus ja yhteiskunta -lehden artikkelissa Kielikahvila työajalla, perehdytysyksikön kautta osaksi työyhteisöä vai talon oma kielenopettaja? Kolme ratkaisua kielenoppimisen tukemiseen työssä (Komppa, J., Backlund, A., Lätti, K., Raappana, H. & Rannikko, E. 2023)
Kielibuustin portaalista olevasta Arvioi kielitaitotasosi -työkalusta on julkaistu Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehdessä työkalua esittelevä ja taustoittava artikkeli Uusi työkalu suomen ja ruotsin taitojen itsearviointiin (Feher, Z. & Udd, T.)
Kielibuustin piirissä kirjoitettu Monikielisen työyhteisön opas (2023) on Suomen Ekonomien Vuoden bisneskirja -ehdokas. Käy antamassa äänesi monikielisen työyhteisön asialle Suomen Ekonomien sivuilla.
Kielibuustin tarjoamia hyödyllisiä sisältöjä:
Kuten jo edellisessäkin uutiskirjeessä todettiin, kielibuusti.fi-sivuston työnantajat-osio on vuoden 2024 aikana uudistunut läpikotaisin niin rakenteeltaan, käytettävyydeltään kuin ulkoasultaankin. Marraskuussa 2024 tehdyssä käyttäjätutkimuksessa tämä näkyy huomattavasti nousseena tyytyväisyytenä sisältöjen löydettävyyteen ja sivuston käytettävyyteen vuotta aiemmin tehtyyn kyselyyn verrattuna. Kielibuusti.fi on myös laajentunut valtavasti, arviolta kaksinkertaistunut kooltaan, näiden kahden käyttäjäkyselyn välillä, ja tämä näkyy käyttäjätutkimuksessa huomattavasti kohonneena tyytyväisyytenä sisältöihin ja niiden hyödyllisyyteen. Sisältöjen löydettävyys sai nyt peräti kouluarvosanan 8,7 ja hyödyllisyys arvosanan 9,2.
Kielibuusti.fi-sivustoa päivitetään kaiken aikaa. Työnantajien osiossa on nyt esimerkiksi videoin höystetty kokemusteksti Englantia ja suomea rinnakkain työpaikalla, josta voi saada inspiraatiota mihin tahansa työyhteisöön. Kaikkia kielenoppijoita ja heidän kanssaan toimivia kiinnostavaa materiaalia päivitetään vielä niin suomeksi kuin ruotsiksi myös tälle Fraaseja kahvihuoneeseen -sivulle.
Uusina työkaluina oppijoiden sivuille taas on tuotu muun muassa uusi työkalu Suunnittele suomenoppimistasi, joka auttaa pohtimaan omia kielenoppimisen tapoja ja resursseja suhteessa omaan tavoitteeseen. Työkalu tarjoaa oppijalle myös ehdotuksia uusiksi keinoiksi edistää omaa oppimista. Myös verkkokurssihaku on nyt avattu.
Kielibuusti.fi:n oppijoiden sivustolla on nyt myös kokonaan uusi osio Kielibuustissa kehitettyjä oppimateriaaleja, johon on tulossa joulukuun aikana vielä paljon uusia sisältöjä. Tällainen on esimerkiksi Akateeminen fraasipankki, josta kannattaa ilman muuta vinkata kielenoppijalle. Toinen mielenkiintoinen, edistyneille suomenoppijoille tarkoitettu, on ConLexis , eli verkkosanakirja, jonka sana-artikkelit ovat suomeksi. Sanakirjaa voi käyttää itsenäisesti tai opettajan johdolla, ja se sopii erityisesti kirjoittamisen ja sanaston oppimisen tueksi. Sanakirjan sisältöä on laajennettu ja sen ulkoasu päivitetty Kielibuustin puitteissa. Palautetta sanakirjasta otetaan mieluusti vastaan osoitteeseen kielibuusti-info@helsinki.fi.
Niin ikään edistyneille B2- ja C-tason suomenoppijoille voi suositella myös Kielisepät-oppimisyhteisöä. Siinä oppijat luovat oppimisresursseja toisilleen ja muille sekä kulkevat yhdessä kohti tavoitteitaan. Kielenoppijoille kannattaa edelleen vinkata myös Kielibuustin Instagramia ja Facebookia, joihin niihinkin ilmestyy uutta sisältöä ainakin vielä tammikuussa.
Kiitos siitä, että olet kulkenut Kielibuustin matkassa!
Tunnelmallista ja rauhallista joulua!
terveisin
Kielibuustin väki