Jutellaan ruuasta!
Elämää suomeksi -podcast
Jutellaan ruuasta!
Tässä jaksossa Haaga-Helian opiskelijat puhuvat ruuasta eri maissa, ruuan ostamisesta sekä tyypillisistä arki- ja juhlaruuista.
Keskustelijat ovat Joanna Väisänen, Tatiana Simonova, Aly Metwaly ja
Hope Nakamba.
Kesto 8 min
Elämää suomeksi: Jutellaan ruuasta!
Joanna: Tämä on Elämää suomeksi -podcast. Tervetuloa kuuntelemaan! Tässä jaksossa me puhumme ruuasta. Minä olen Joanna ja olen Puolasta kotoisin. Minun kanssani on keskustelemassa ryhmä kurssikavereita Haaga-Heliasta.
Tatiana: Moi, ole Tatiana Pietarista, Venäjältä.
Aly: Hei, minun nimi on Aly ja olen egyptiläinen.
Hope: Hei, minä olen Hope. Olen sambialainen.
Joanna: Aloitetaan. Ensivaikutelmat ruuasta Suomessa. Mitä huomasitte ensimmäisenä suomalaisesta ruuasta ja miten se eroaa sinun kotimaan ruuasta? Tatiana?
Tatiana: Huomasin, että suomalainen ruoka on hyvin samanlaista kuin Venäjällä.
Joanna: Entäs Aly?
Aly: Huomasin ensin, että suomalaisessa ruuassa ei ole paljon mausteita.
Hope: Huomasin, että suomalainen ruoka ei ole, ei ollut mausteinen kuten Sambian ruokamme.
Joanna: Yhm. Mihin aikaan teillä syödään päivän pääateria, koska me Puolassa usein syömme pääaterian, kun kaikki tulleet töistä tai koulusta eli noin kuudelta. Entäs Venäjällä?
Tatiana: Se on hyvin samanlaista. Syömme aina eri aikoina mutta viikonloppuisin syömme yhdessä aamiaisen kymmeneltä ja lounaan kahdelta tai kolmelta.
Joanna: Mites Egyptissä?
Aly: Egyptissä meillä syödään päivän pääateria noin kahdelta iltapäivällä.
Joanna: Yhm. Ja nyt mennään ruuan ostamiseen. Mistä ostat tavallisesti ruokaa kotimaassasi, kuten esimerkiksi torilta, kaupasta, millaisesta kaupasta? Hope?
Hope: Sambiassa normaalisti ruoka ostetaan molemmat supermarketeista tai torilta mutta pienissä kaupungeissa ostetaan yleensä torilta.
Joanna: Yhm. Puolassa tavallisesti ostamme ruokaa isoissa kaupoissa mutta monissa kaupungeissa on myös mahdollista ostaa ruokaa torilta viikonloppuna. Entäs Egyptissä?
Aly: Egyptissä minä ostan yleensä ruokaa supermarketista tai torilta.
Joanna: Miten suomalaiset ruokakaupat eroavat ruokakaupoista sinun kotimaassasi ja mitä ajattelet
suomalaisten ruokakauppojen valikoimasta? Koska mä heti huomasin, että Suomessa en voi ostaa niin paljon erilaisia tuotteita kuin Puolassa. Minusta kaupoissa on paljon valikoimaa kyllä mutta kaikki tuotteet on samanlaiset mutta erimerkkisiä. Entäs sinä Tatiana?
Tatiana: Pietari on iso kaupunki ja siellä on paljon enemmän valikoimaa tuotteita ja parempi valikoima vihanneksia ja hedelmiä. Esimerkiksi voit löytää erittäin maukkaita tomaatteja.
Joanna: Entäs sinä ajattelet Hope?
Hope: Ajattelen, että Suomen ruokakaupoissa on laaja valikoima erilaisia merkkejä esimerkki maitotuotteille, kun taas sambialainen ruokakaupoissa ei ole niin paljon valikoima.
Joanna: Yhmm hyvä pointti. Lopuksi puhumme arki- ja juhlaruuista. Mikä ruoka ja juhla liittyvät yhteen sinun kotimaassasi, Aly?
Aly: Egyptissä esimerkiksi Ramadanin jälkeen syömme spesiaalikeksiä, esimerkiksi taatelikeksiä.
Joanna: Mm, kuulostaa tosi hyvältä. Entäs Tatiana?
Tatiana: Venäjällä pääsiäisenä teemme erikois pääsiäinen ateria, esimerkiksi pääsiäiskakkuja ja pashaa, se on maitorahka- ja munajälkiruoka.
Joanna: Entäs Sambiassa?
Hope: Sambiassa meillä ei ole erityisruokaa juhliin, mutta ihmiset tekevät herkullisia aterioita juhliin, kuten hääjuhliin tai joulujuhliin.
Joanna: Yhmm. Meidän tärkein juhla Puolassa on toki joulu. Me syömme jouluaattona paljon erilaista kalaruokaa, ja meillä on aina kaksitoista erilaista ruokalajia. Mikä on tyypillinen arkiruoka, Hope?
Hope: Arkiruoka Sambiassa on shima. Se on tehty maissijauhosta, vähän kuin mannasuurimo, ja sitä
syödään vihannesten, lihan, kanan tai kalan kanssa.
Joanna: Yhmm. Entäs Aly?
Aly: Joo Egyptissä on paljon tyypillisiä ruokia, esimerkiksi falafeli ja favapavut.
Joanna: Kuulostaa herkulliselta. Puolassa tyypillinen arkiruoka on aina keitto ja pääateria sen jälkeen.
Meidän keitot on vähän erilaisia kuin Suomen keitot ovat, niin että ne on enemmän kun vesi. Sen takia me aina syömme pääateria sen jälkeen. Suomessa keitot ovat jo pääateria. Onko sinun ruokavaliosi muuttunut Suomessa, Tatiana?
Tatiana: Ei paljon. Kuin muutin Venäjältä, minun ruokavalioni melkein ei muuttunut.
Joanna: Jahaa. Mun ruokavalio muuttui tosi paljon. Esimerkiksi Puolassa mä söin paljon voileipiä aamupalaksi ja lounaallakin. Nyt kun asun Suomessa jo pari vuotta, syön aamupalaksi puuroa ja muroja ja tosi harvoin syön voileipiä. Ja lopuksi voimme vielä sanoa, mikä on sinun lempiruoka.
Tatiana: Minun lempiruoka on tuore, vaalea, itsetehty leipä ja voi.
Joanna: Mmm kuulostaa tosi herkulliselta.
Hope: Niin, minun lempiruoka on riisi ja kanankastiketta.
Aly: Joo, myös minun lempiruoka on kanaa.
Joanna: Ja kaikki tomaattiruuat on minun. Tämä oli meidän viimeinen kysymys. Kiitos paljon, että vastasitte ja kiitos myös teille kuuntelijoille, että kuuntelitte. Tervetuloa kuuntelemaan Elämää suomeksi -podcastin seuraava jakso!
Tatiana: Kiitos.
Hope: Kiitos, kiitos.
Aly: Kiitos.
AlyHuomasin ensin, että suomalaisessa ruuassa ei ole paljon mausteita.
Elämää suomeksi -sarja on tuotettu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Kielibuusti-hankkeessa. Podcast-sarjan tekemiseen ovat osallistuneet Metropolia, Haaga-Helia ja Laurea.