Opi suomea

Suomen taiteen kultakausi

Akseli Gallen-Kallela ja muut kultakauden taiteilijat, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö ja Järnefeltien kulttuurisuku
Maalaus, jossa ihmiset polttavat risuja metsän aukealla. Paljon savua ja tulta. Heillä on yllään vanhanaikaiset vaatteet.
EERO JÄRNEFELT (1863–1937) Raatajat rahanalaiset / Kaski 1893 Öljy 131.00 cm x 164.00 cm Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Inv. no. A I 514 Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Kultakauden taiteilijoita

Suomen taiteen kultakaudeksi kutsutaan 1800- ja 1900-lukujen vaihdetta, jolloin suomalaiselle taiteelle luotiin oma kansallinen ilmeensä. Tutustu tärkeimpiin ajan taideteoksiin ja taiteilijoihin Ateneumin Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvien avulla:

  1. Eero Järnefelt: Kaski, 1893
  2. Ellen Thesleff: Omakuva, 1894–95
  3. Akseli Gallen-Gallela: Lemminkäisen äiti, 1897
  4. Hugo Simberg: Kuoleman puutarha, 1896

Kell' onni on, se onnen kätkeköön

Eino Leino

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö

Vuosisadan vaihteessa taiteeseen vaikutti vahvasti Tuusulanjärven rannalla asunut taiteilijayhteisö, johon kuuluivat muun muassa Juhani Aho, Jean Sibelius ja Eero Järnefelt. Tutustu taiteilijoihin ja testaa tietosi Visit Tuusulanjärvi -sivustolla.

Alueella voi nykyään retkeillä ja monien taiteilijoiden ateljeet ja kodit ovat suosittuja museokohteita. Tutustu kohteisiin Visit Tuusulanjärvi -sivustolla.

Järnefeltien kulttuurisuku

Järnefeltin suku on vaikuttanut vahvasti suomalaiseen kulttuuriin ja taiteeseen. Elisabeth Järnefelt piti Elisabethin salongiksi kutsuttua kirjallisuuspiiriä, ja hänen poikansa Arvid oli kirjailija, jonka tunnetuin teos on Vanhempieni romaani(1928). Toisesta pojasta Eerosta tuli tunnettu taidemaalari, jonka teos Kaski (1893) on yksi kultakauden edustajista. Kolmas poika Armas oli oman aikansa tunnetuimpia säveltäjiä ja Jean Sibeliuksen hyvä ystävä. Perheen tytär Aino meni naimisiin Sibeliuksen kanssa. 

©2024 Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti

Kirjallisuuden klassikoita ja kulttuurihistoriaa, lokakuu 2024, jonka tekijät ovat Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!