Myytti 5: Kielenoppiminen on yksinpeli
Kaikki murretut myytit ovat korostaneet kielen opettelua arjessa: kieltä kannattaa käyttää monipuolisesti arkisisissa tilanteissa ja oppia yhdessä muiden kanssa. Monen oppijan tiellä on kuitenkin vielä yksi myytti: oletus siitä, että apua ei kannata pyytää tai ainakaan odottaa.
Yksinopiskelu hidastaa oppimista
Kielenoppijan voi saada vakuuttuneeksi siitä, että suomen voi oppia ja että se kannattaa. Monella voi olla hyviä kokemuksia keskusteluista suomenkielisten kanssa ja siitä, että suomen käyttäminen työssä ja arjessa on tehokas tapa oppia. Silti epätäydellinen suomi saattaa laittaa jarrut pohjaan: parempi olla häiritsemättä ystäviä tai työkavereita ja jäädä itse miettimään sopivaa sanaa tai ilmausta. Moni opiskeleekin suomea yksin iltakursseilla ja sovellusten avulla.
Monikielisessä työpaikassa oivalletaan kaikkien kielten arvo
Myös englanninkielisissä työpaikoissa Suomessa käytetään suomea. Yleensä kielenoppijaan suhtaudutaan positiivisesti ja suomen kielen saloihin opastetaan mielellään. Moni on itsekin oppinut vieraan kielen, esimerkiksi englannin, ja osaa samastua suomen oppijan asemaan. Omakohtaiset kokemukset voivat lisätä halua auttaa muita oppimaan suomea. Kielen opettelu yhdessä voi myös auttaa vahvistamaan ihmissuhteita työpaikalla. Monikielisellä työpaikalla oppiminen voi olla vastavuoroista: yksi saa tukea suomen kieleen, toinen esimerkiksi englantiin.
Loppujen lopuksi kyse on siitä, miten paljon työpaikalla arvostetaan monikielisyyttä ja tuetaan kielenoppijoita. Eri kielitaustojen arvostaminen on kaikkien vastuulla, mutta muutokset työkulttuurissa vaativat aikaa ja vaivaa, joskus myös rahaa. Hyvä uutinen on, että kuka tahansa voi vaikuttaa asenteisiin, niin kielenoppija kuin äidinkieliset työntekijät. Asenteiden muuttaminen voi myös johtaa uusien käytänteiden luomiseen.