Opi suomea

Realismi syntyy vastareaktiona romantiikalle

Tutustu Minna Canthiin, Juhani Ahoon ja Teuvo Pakkalaan.
Kaksi henkilöä istuu lattialla kirjastossa katsomassa kirjaa. Papereita on levällään heidän ympärillään.

Minna Canth

Minna Canth (1844–1897) oli kirjailija, toimittaja, yksinhuoltaja, yhteiskunnallinen kommentoija ja kriitikko sekä tasa-arvon ajaja. Katso lyhyt opetusvideo: Minna Canth kahdessa minuutissa | Yle Areena. Lue myös Ylen kattava artikkeli: Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

Sä osaat! -opetusblogi tutustuttaa realismin tyylikauteen ja Canthiin: Realismi ja Minna Canth. Voit myös katsoa opetussarjan Yle Areenasta: Minna Canthin aika tai tutustua Canthin elämään kuvallisen kirjailijaelämänkerran avulla:

Minna Canth: taiteilija ja taistelija Kirsti Mäkinen ja Tuula Uusi-Hallila (WSOY 2003)

Minna Canth oli oman aikansa feministi. Lue Canthin elämänvaiheista sukupuolentutkimuksen valtakunnallisen Hilma-verkoston klassikkogalleriasta: Minna Canth | feministisiä ajattelijoita.

Minna Canthin teokset ovat vapaasti saatavilla. Tutustu teoksiin joko Kotuksen klassikot-sivuilla tai Kansalliskirjaston sivuilla. Canthin teoksia on saatavilla myös selkomukautettuna:

Suomalaisia naiskirjailijoita: Minna Canth, Maria Jotuni ja Aino Kallas (Selkomukautettuja novelleja) Silja Vuorikuru (Reuna Publishing House Oy)
Kolme novellia: Ystävät, Salakari ja Missä onni? Tuija Takala (Laatusana)
Anna Liisa Kaisa Halme (Artemira Publishing 2018)
Hanna Tuija Takala (Oppian 2024)
Työmiehen vaimo Tia-Maria Tuominen (Artemira Publishing 2019: näyte Tyomiehen vaimo | näyte, PDF | Artemira)
Köyhää kansaa Roni Hermo (Artemira Publishing 2018)

Teoksiin on helppo tutustua filmatisointien avulla. Minna Canthin teoksia on filmatisoitu jo mykkäelokuvan (elokuva ilman ääntä) aikaan. Vuoden 1911 Anna Liisa tuhoutui ennen lopullista valmistumista huonon säilytyksen vuoksi. Vuoden 1913 Sylvi-elokuva on ensimmäinen suomalainen kokoillan näytelmäelokuva.

Suomalaisen mykkäelokuvan klassikko on vuoden 1926 Murtovarkaus, samoin Roinilan talossa vuodelta 1935. Lain mukaan -novelliin (1889) perustuva elokuva, jossa patruuna ihastuu työmiehen kauniiseen vaimoon, löytyy Yle Areenasta: Lain mukaan (Roland af Hällström, 1956, 76 min). Elokuva Anna Liisa (1988) on tuoreimpia Canth-filmatisointeja.

Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!

Minna Canth

Ammattikirjailija Juhani Aho

Juhani Aho (1861–1921) oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija, joka elätti itsensä kirjoittamalla. Tutustu kirjailijaan kuvallisen kirjailijaelämäkerran avulla:

Juhani Aho: Vastakohtien tasapainoa Anne Helttunen (WSOY 2010)

Ahon tuotannossa yhdistyvät kansalliset aiheet ja eurooppalaisen modernismin teemat. Romaaneissa Papin tytär (1885) ja Papin rouva (1893) käsitellään naisen asemaa ja avioliittoa, ja jälkimmäistä pidetäänkin Gustave Flaubertin Madame Bovaryn (1856) suomalaisena versiona. Kuuntele Papin rouva äänikirjana Yle Areenasta.

Aho pohdiskeli teoksissaan myös teknologiaa ja kaupungistumista. Romaani Rautatie (1884) kuvailee junaverkoston laajenemisen aiheuttamia tunteita savolaisessa kunnassa. Lue teos Kansalliskirjasto klassikkokirjastosta (PDF) tai tutustu teokseen katsomalla elokuva Rautatie Yle Areenasta (93 min, 1973).

Aho kehitti uudentyyppisen novellin, jota hän kutsui lastuksi. Lastut ovat lyhyitä proosakirjoituksia, joissa on vahva tunnelma. Ahon lastuja pidetään kirjailijan tuotannon parhaana osana. Kuuntele tunnelmllisia lyhytkertomuksia: Lapsuuden muistoja ja lastuja.

Monikultturisen maamme kirjassa pohditaan uuden ajan keksintöjen vaikutuksia Juhani Ahon tuotantoon. Teoksessa on otteita muun muassa Rautatiestä.

Monikulttuurisen maamme kirja: Suomen kielen ja kulttuurin lukukirja Marjukka Kenttälä, Lasse Koskela, Saija Pyhäniemi ja Tuomas Seppä (Gaudeamus 2013)

Tutustu teoksiin selkomukautusten avulla:

Papin rouva Tuija Takala (Laatusana 2023)
Rautatie Pertti Rajala (Kirjavälitys 2016)
Helsinkiin Riikka Kuningas (Artemira 2018)
Juha Tiina Saarelainen (Artemira 2018)

Lapsuuden kuvaaja Teuvo Pakkala

Novelli eli lyhyt proosakertomus ilmestyi suomalaiseen kirjallisuuteen 1800-luvun lopulla. Teuvo Pakkala (1862–1925) kirjoitti ja kehitti suomalaista novellia. Hänen tunnetuimpia novellejaan ovat niin kutsutut lapsinovellit, joissa käsitellään lasten maailmaa ja asemaa. 

Tutustu novellikokoelmaan Lapsia (1895) tai kuuntele tunnetuimpia lapsinovelleja äänikirjoina: Teuvo Pakkalan lapsinovellit | Yle Areena.

Monikulttuurisen maamme kirja: Suomen kielen ja kulttuurin lukukirja Marjukka Kenttälä, Lasse Koskela, Saija Pyhäniemi ja Tuomas Seppä (Gaudeamus 2013)

©2024 Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti

Kirjallisuuden klassikoita ja kulttuurihistoriaa, lokakuu 2024, jonka tekijät ovat Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!