Opi suomea

Kansanrunous ja -kulttuuri

Tutustu kansanrunouteen, kansanmusiikkiin ja kansanuskoon.
Akseli Gallen-Kallelan maalaus taistelukohtauksesta veneessä, jossa valkohiuksinen soturi hyökkää siivekästä olentoa vastaan, joka kantaa kahta ihmistä.
Akseli Gallen-Kallelan maalaus "Sammon puolustus" (1896), jossa on kuvattu Kalevalasta Sammon ryöstöä kuvaava tilanne

Kansanrunous ja -laulut 

Kansanrunoudesta keskustellaan suomenoppijoille suunnatussa kirjallisuuspodcastissa:

  1. Kansanrunous | Kielibuusti
  2. Nykykirjallisuus ja kansanrunous | Kielibuusti

Tutustu Puoli seitsemän -ohjelman avulla tunnettuihin kansantarinoihin. Lue artikkeli ja tutustu esimerkiksi legendaan Piispa Henrikistä ja Elinan surmaan.

Karjan kutsu

Laulutaidon on ajateltu olevan jatketta erilaisille kutsuhuudoille. Kuuntele vanhoja ja perinteisiä karjan kutsumahuutoja Ylen Elävästä arkistosta tai etnopop-artisti Vilma Jään modernimpaa versiota.

Tutustu kansanlauluihin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmän, kansanmusiikkijärjestöjen ja kansanmuusikoiden tuottama Musiikin muisti -sarja sukeltaa suomalaisen kansanmusiikin historiaan. Sarjasta on kolme tuotantokautta:

  1. Kansansoittimet
  2. Vanhat kansanlaulut, kuten runolaulut ja loitsulaulut
  3. Suomenruotsalaisten, romanien ja saamelaisten lauluperinteet

Kansanlaulut ovat edelleen suosittuja. Voit kuunnella esimerkiksi Kalevalan ensimmäisen runon laulettuna, kansanmusiikkiyhtye Värttinän version Miinan laulusta tai Vilma Jään musiikkia. Esimerkiksi Jään tubevideolla 1000 Years of Finnish Pop Music and Fashion käydään läpi suomalaista laulu- ja vaateperinnettä tuhannen vuoden ajalta.

Kaustisten kansanmusiikkifestivaalit järjestetään joka vuosi Kaustisilla. Tutustu perinteiseen instrumenttiin haitariin ja Antti Paalasen versioon Taivas on sininen ja valkoinen -kansanlaulusta tai kuuntele kappale sanoituksilla Tapio Rautavaaran laulamana.

Hyvän maan maahiset, antakaa unta uneksi.

Entisajan suomalainen metsässä yöpyjä

Kansanusko 

Kielibuustin Kirjallisuuspodcast suomenoppijoille käsittelee kansanuskoa jaksossa Kalevala ja kansanusko.

Voit tutustua kansanuskoon myös Ylen materiaalien avulla. Suomalainen kansanusko -sivustolta löydät artikkeleita ja videoita aiheesta.

Linnut ovat aina kiehtoneet ihmisiä ja suomen kielessä on paljon lintusanoja. Kuuntele ohjelma linnuista Yle Areenasta: Linnut ja kansanuskomukset tai lue Eero Ojalan kuvitettu kirja Suomen myyttiset linnut (2015). Muita kansanuskoa käsitteleviä teoksia löytyy SKS Kirjat -kustantamolta.

Tutustu tubettajien avulla mytologioihin ja taruihin:

@vmakipelto / Ville Mäkipelto Ville Mäkipelto on teologian tohtori ja tubettaja. Hän esittelee muun muassa 50 kiehtovaa Suomen mytologian olentoa.
@Anttimation / Antti Palosaari Kanavalla esitellään suomalaista mytologiaa ja historiaa lyhyissä animaatiopätkissä. Selostus on englanniksi. Aloita esimerkiksi johdantovideosta mytologiaan tai erään liköörin uudelleenbrändäyksestä suomalaisen mytologian mukaiseksi.
@TheyTalkSuomi Kanavalla on videoita kansanuskosta ja -historiasta.

©2024 Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti

Kirjallisuuden klassikoita ja kulttuurihistoriaa, lokakuu 2024, jonka tekijät ovat Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!