Opi suomea

Myytti 2: Kaikki suomalaiset puhuvat englantia

Suomalaiset puhuvat hyvää englantia ja moni vaikuttaa pitävän sen puhumisesta. Totuus voi kuitenkin olla toinen. Hyväkään kielitaito ei aina tarkoita, että puhuja tuntee olonsa mukavaksi.
Kuvituskuva
Kuva: Rainer Paananen. Kaikki oikeudet pidätetään

Ensimmäinen myytti käsitteli suomen kielen mahdottomuutta. Huoli pois, sillä eihän Suomessa edes tarvitse suomen kieltä: kaikki kun puhuvat mielellään englantia.

Tähän väitteeseen törmää erityisesti isoissa kaupungeissa. Englantia kuulee kaikkialla, niin kaduilla, kaupoissa kuin viranomaisten kanssa asioidessa. Kauppojen ja ravintoloiden tuottamissa teksteissä englantia näkee välillä enemmän kuin suomea. Englannin yleisyys työkielenä vain vahvistaa oletusta. Kaikki ympärillä näyttävät käyttävän englantia mielellään.

Englanti ei ole oletuskieli Suomessa

Vaikka joku näyttää pärjäävän hyvin englannin kielellä, ei se välttämättä ole hänelle mieluista, oli kyse sitten suomalaisesta tai ulkomaalaistaustaisesta. Eikä se myöskään tarkoita, että hän työskentelee yhtä hyvin englanniksi kuin suomeksi tai jollain muulla kielellä.

Kieli on muutakin kuin objektiivista kielitaitoa. Kielet liittyvät tunteisiin ja identiteettiin. Ne eivät ole vain työkaluja, joita voidaan vaihtaa päittäin ilman vaikutuksia esimerkiksi luovuuteen. Vaikka moni puhuu englantia sujuvasti, voi ideointi ja yhteistyö muiden kanssa olla sujuvampaa omalla äidinkielellä.

Mietitkö, miltä työkaveristasi tuntuu käyttää englantia työssään? Kysy häneltä. Monilla aloilla ja yksittäisillä työpaikoilla englannin käyttö on automaattista. Silloin siihen liittyvistä haasteista puhuminen voi tuntua kiusalliselta. Näin kaikki olettavat, että englannin käyttö sopii jokaiselle.

Suomen kielen taito on urataito

Pidemmällä aikavälillä tämän myytin murtaminen on tärkeää myös oppijalle itselleen. Englanninkielisillä työpaikoilla saattaa aluksi vaikuttaa siltä, että suomen kielen taidon puute ei estä kansainvälisen osaajan uralla etenemistä. Tilanne voi kuitenkin muuttua. Ehkä suomen kielen osaamista odotetaankin esihenkilötehtävissä tai asiakkaiden kanssa käytävissä keskusteluissa. Tai ehkä edessä on vaihto uuteen työpaikkaan, jossa edellytetään suomen osaamista. Heikko suomen kielen taito voi vähentää mahdollisuuksia. 

Ajan mittaan hyvinvointiin vaikuttavat muutkin asiat kuin työura. Suomen kielen oppiminen on tärkeää arjen ja vapaa-ajan sujumiselle. Kielitaidon avulla voi olla helpompi osallistua esimerkiksi liikuntaharrastuksiin, järjestötoimintaan tai koulujen vanhempainiltoihin.

Murra myytti muka-englanninkielisestä Suomesta. Suomen kielen oppiminen on paitsi mahdollista, tekee se myös hyvää niin oppijalle kuin muillekin suomea puhuville.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!