Opi suomea

Kielikaverit ja kielikahvilat

Kieltä voi opiskella ja oppia muutenkin kuin kurssilla. Täältä löydät tietoa kielikahviloista ja kielikaveritoiminnasta.
Kuvituskuva

Kielikahvilat 

Monet eri tahot järjestävät kielikahviloita. Kielikahvilan ideana on, että voit jutella suomeksi yhdessä muiden kanssa eri asioista. Samalla voit tutustua uusiin ihmisiin. Kielikahvilaan voit hyvin mennä, vaikka et vielä puhuisi paljon suomea: aluksi voit puhua vaikka säästä ja omasta päivästä tai harjoitella vain kertomaan, kuka olet. Myöhemmin voit keskustella esimerkiksi ajankohtaisista tapahtumista.  

Monessa kaupungissa kielikahviloita järjestää SPR (Suomen Punainen Risti) ja myös monet muut järjestöt sekä kunnat järjestävät kielikahviloita. Jos haluat osallistua kielikahvilaan, tietoa kannattaa etsiä hakemalla oman paikkakunnan kielikahviloita (esim. Tampere + kielikahvila).  

Hyvä idea on myös kielikahvila omalla työpaikalla esimerkiksi kerran viikossa työpaikan aikana! Aloitteen työpaikan kielikahvilan järjestämiseksi voi tehdä kuka vain: esimies tai työntekijä, suomenoppija tai äidinkielinen suomenpuhuja.

Tandem-opiskelu

Monessa korkeakoulussa järjestetään tandem- tai Each One Teach One -kursseja. Näillä kursseilla sinulle järjestetään suomalainen pari, joka on kiinnostunut oppimaan sinun äidinkieltäsi tai tuntemaan kotimaasi kulttuuria. Parisi toimii sinulle suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin oppaana. Kun teette etukäteen sovitut tehtävät, voitte mahdollisesti saada opiskelustanne myös opintopisteitä. Katso korkeakoulusi tarjonta!

Mistä voit löytää suomalaisen kaverin?

Suomalaista kaveria voi etsiä monista paikoista.

  • Kaveria voi etsiä myös verkosta osoitteesta kaverihaku.net. Sivustolla voi etsiä eri-ikäisiä kavereita eri puolilta Suomea.
  • Huomaa, että jos sinulla on lapsia, kannattaa osallistua lapsen harrastukseen olemalla vanhempi, joka juttelee muiden vanhempien kanssa ja auttaa vapaaehtoistyössä, jos pitää esimerkiksi myydä jotain tai valmistaa kakkua tms.  Näin voit saada uusia ystäviä myös lapsen harrastuksen kautta.
  • Suomen Punainen Risti (SPR) tai Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) saatttaa järjestää kaveritoimintaa maahanmuuttajille.
  • Eri kaupunkien tai kaupunginosien Facebook-ryhmät
    • omassa kaupungissasi tai kaupunginosassasi on varmasti oma Facebook-ryhmä tai erikseen esimerkiksi koiranomistajien ryhmä tai vanhempien ryhmä
    • esim. ”Roihuvuoren isät ja äidit” tai ”Roihuvuoren koiruudet” tai ”Roihuvuoren Fillaristit” tai ”Tiederoihu”
    • kysy kaupungin tai kaupunginosan ryhmästä, onko alueella jokin spesiaaliryhmä
    • tee rohkeasti ”ystäväilmoitus”, esimerkiksi: Hei, olen muuttanut alueelle puoli vuotta sitten. Haluaisin tutustua uusiin ihmisiin. Jos olet 20-30-vuotias ja haluat seuraa kävelyille tai elokuvateatteriin, niin kirjoita minulle!

Chattaa suomalaisen kanssa (maksullinen)

Opeton-yritys on tehnyt palvelun, jossa voit kuukausimaksua vastaan chattailla suomeksi. Lisää tietoa yrityksen verkkosivuilta.

Tutustu myös näihin

Eevamaija Isoheiniemi, Fanny Saartila, Melagros Jalijali.

Elämää suomeksi -podcast

Kuinka Suomeen muuttaneet opiskelijat ovat oppineet kieltä ja kulttuuria arjessa, opinnoissa ja töissä?

Kolme henkilöä istuu pöydän ääressä.

Etsi kielikursseja

Etsi koko Suomesta oppilaitoksia, joissa on suomen ja ruotsin kielikursseja.

©2023 Aija Elg ja Emmi Pollari ja Taija Udd
Opi suomea vapaalla, huhtikuu 2023, jonka tekijät ovat Aija Elg ja Emmi Pollari ja Taija Udd, on lisensoitu Creative CommonsNimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi. 

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!