Opi suomea

Symbolismi ja uusromantiikka

Tutustu L. Onervaan, Aino Kallakseen, Eino Leinoon ja Johannes Linnankoskeen.
Mustavalkoinen muotokuva naisesta, jolla on nuttura, kaulakoru ja tumma mekko. Alareunassa allekirjoitus.
Aino Kallas (1922).

Tutustu symbolismin ja uusromantiikan aikakauteen Sä osaat! -blogin tai symbolismi-diasarjan avulla.
 

L. Onerva ja moderni nainen

Symbolismin ja uusromanttisten kauneusihanteiden vastapainoksi syntyivät dekadentit hahmot ja aiheet. Hilja Onerva Lehtisen (1882–1972) ensimmäinen romaani Mirdja (1908) on suomalainen klassikko, joka seuraa nimikkopäähenkilön pyrkimyksiä irtautua vaimon, äidin ja muusan rooleista. 

Tutustu teokseen kuuntelemalla äänikirja: Mirdja | Yle Areena.

Mullan alta -ohjelmassa (Yle, 2019) muusikot tutustuvat edesmenneen runoilijan tuotantoon ja luovat yhdelle runolle uuden elämän laulun muodossa. Tässä jaksossa artistit tarttuvat L. Onervan runoihin. Jaksossa tutustutaan myös kirjailijan elämän vaiheisiin.

Tutustu yli sadan vuoden takaiseen Helsinkiin Onervan seurassa:

Eri kivaa! Onerva - kaupungin naiset 1910 Anna Kortelainen (Tammi 2010)


 

Aino Kallas 

Aino Kallas (1878–1956) oli suomalais-virolainen kirjailija. Tutustu runoilijan elämänvaiheisiin kuuntelemalla Elämänkerran takana -podcastin jakso Kosmopoliitti Aino Kallas (34 min).

Aino Kallas — Maailman sydämessä Silja Vuorikuru (SKS 2017)

Kallaksen tunnetuin romaani on Sudenmorsian (1928), joka sijoittuu 1600-luvun Hiidenmaalle. Tutustu teokseen Kurikan kirjaston lyhyen esittelyvideon avulla. Voit myös katsoa 101 kirjaa -keskustelun kirjasta Yle Areenasta tai kuunnella aiheeseen liittyvän laajemman keskustelun.

Aino Kallas on mukana selkokielisessä novellikokoelmassa:

Suomalaisia naiskirjailijoita - Minna Canth, Maria Jotuni ja Aino Kallas Silja Vuorikuru (Reuna Publishing 2019)


 

Sydänten kansallisrunoilija Eino Leino

Suomen tunnetuin runoilija on Eino Leino  (1878–1926) ja hänen kunniakseen vietetään runon ja suven päivää heinäkuun 6. päivä. Tutustu Eino Leinoon 3 minuutissa

Elämä on suuri runo: Eino Leino, runoilija ja vaikuttaja Helttunen & Saure (WSOY 2002)

Suomessa on paljon kirjailijoille omistettuja seuroja. Tutustu Kainuun Eino Leino -seuran toimintaan ja esimerkiksi Leinon kuvagalleriaan.

Leino on tunnettu erityisesti luontoaiheisista runoistaan ja Nocturne on yksi tunnetuimmista. Kuuntele Vesa-Matti Loirin eli Veskun versio runosta: Loiri - Nocturne.

Monikulttuurisen maamme kirjassa esitellään luontorunot Lapin kesä ja Elegia:

Monikulttuurisen maamme kirja: Suomen kielen ja kulttuurin lukukirja Marjukka Kenttälä, Lasse Koskela, Saija Pyhäniemi ja Tuomas Seppä (Gaudeamus 2013)

Eeppinen runokokoelma Helkavirsiä koostuu Leinon kehittämistä myyteistä ja balladeista. Helkavirsiin voit helposti tutustua Eino Leinon Helkavirsiä (2015) -sarjakuva-albumin avulla:

Eino Leinon Helkavirsiä (sarjakuva) Petri Hiltunen (Arktinen banaani 2015)

Vapauden kirja (1918) julkaistiin keväällä heti Suomen sisällisodan jälkeen. Kokoelma sisältää Leinon poliittisimpia runoja. Kuuntele Ylen 101 kirjaa -ohjelman keskustelu teoksesta.

Johannes Linnankoski ja ensimmäinen suomalainen bestseller

Johannes Linnankoski (1869–1913) eli Vihtori Peltonen julkaisi vuonna 1905 romanttisen romaanin Laulu tulipunaisesta kukasta, josta tuli ensimmäinen suomalainen bestseller Euroopassa. Päähenkilö Olavi on myös suomalaisen kirjallisuuden tunnetuin Don Juan. Lue selkokielinen näyte: Laulu tulipunaisesta kukasta.

Selkomukautus Anna Mertanen Artemira Publishing 2018

Johannes Linnankosken romaanin mukaan Yleisradiolle kirjoittanut ja ohjannut Eero Leväluoma. Radioteatterin kuunnelma (1h 41min): Laulu tulipunaisesta kukasta | Yle Areena.

Elokuvasovitus vuodelta 1938 (ohjaaja Teuvo Tulio, melodraama, 1h 43min) on katsottavissa KAVI:n Elonet-sivustolla: Laulu tulipunaisesta kukasta | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

©2024 Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti

Kirjallisuuden klassikoita ja kulttuurihistoriaa, lokakuu 2024, jonka tekijät ovat Sari Päivärinne, Anna Sundqvist ja Silja Susilahti, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Materiaali on saatavilla osoitteessa kielibuusti.fi.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
Jaa
URL copied!